Tunézia
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92309 Üzenet linkje2009-03-12 17:31:03  Tunézia

Amíg én nem merek oda utazni, Kvalcsi és Kitty csak is jó dolgokat meséltek.

Sousse:



Várjuk az élményeiteket... icon_wink.gif

# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Zsebkuty
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1375 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92310 Üzenet linkje2009-03-12 17:40:59  Válasz a #92309. hsz-ra Előzmény #92309

icon_lol.gif icon_cool.gif icon_smile.gif icon_razz.gif KÖSZI!!!!
Az igazság az,hogy afrikai országba nagyon banális ,,ok" miatt nem mennék,bár vágyok pl.Egyiptomba,Tunéziába/Djerbába,az pedig a hasmars.Én ugyan mennék ,,úgy" is icon_mrgreen.gif /Imodium van../de az uracskámat nem lehet rábeszélni!!!Esetleg valamilyen ötlet??? icon_lol.gif

# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92312 Üzenet linkje2009-03-12 18:17:45 

Szia Zsebkuty!
Az Imodium nekem még sosem használt (a Reasec sokkal erősebb). Én is tartok az ilyen fertőzésektől. Bár ez itt most off egy picit, de nekem ajánlották egyszer és úgytűnik bevált, ezért szívesen ajánlom másoknak is minden ilyen kétes higiénéjű országba utazáskor a Grapefruitmag-kivonatot. Ezt kb. ilyen 15 ml-es üvegben lehet kapni gyógyszertárban, állítólag nagyon erős bélfertőtlenítő hatása van. Megelőzésképp minden reggel 20 cseppett kell inni, a pedig "gáz" van, akkor naponta kétszer 30 cseppet.
Van aki viszont az alkoholra esküszik. Én nem bírom a tömény piát, így ez nálam nem jön be.

Én Tuniziát olyan hotelrobbantgatós és tússzedős országként ismerem, én inkább ezért nemmerek oda menni.

# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Csöppvagyok
Aktív fórumos
Aktív fórumos
280 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#92314 Üzenet linkje2009-03-12 18:26:42 

Sziasztok!!
Én kétszer voltam Sousse-ban,egyik alkalommal voltunk 2 napos Szahara túrán,háááát,aki rászánja magát,h elmegy Tunézia,ne hagyja ki ezt a túrát!!! Már maga a sivatag látványa felejthetetlen volt számomra,az Atlasz-hegység megmászása is nagyon jó volt.
Az ételek...hát..igen,nálunk is voltak bajok icon_biggrin.gif
De nem vette el a kedvünket attól,h megkóstoljunk finomságokat!
A bazárban elég erőszakosak,de ha erélyesen lépünk fel,akkor nincs baj.
Ha valakinek valami kérdése van,szivesen válaszolok,mert nagyon jól éreztem magam Tunéziában!

# 5
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92316 Üzenet linkje2009-03-12 18:30:20  Válasz a #92309. hsz-ra Előzmény #92309

Szia Andikám!

Megelőztél a témanyitással!

Igen, én voltam már 2004-ben Sousséban és idén is Tunézia lesz az uticél. Most Monastírban foglaltunk le szállodát, az El Mouradi Skanes Beachben. Ebben a városban még nem jártunk, ezért esett erre a szállodára a választás.

Tunézia nagyon kellemes hely, csak én nem szeretek alkudozni, - ami itt kötelező- a vásárlásokkor. Sajnos az euró nagyon magas árfolyama és az egészségem meghiusította a Görögországi nyaralásunkat. Még ez volt a legjobb ajánlat, mert az all inclusíve ellátás mellett alig kell költeni valamire. Nagyon olcsó és jó a tömegközlekedés, de a taxi is "fillérekbe" kerül a magyar árakhoz képest is.

Egy kis ízelítő Tunézia "kínálatából".

TUNÉZIA

Hammamet

Tunézia Saint Tropez-jának nevezett közkedvelt turistaparadicsom, mely az azonos nevű öbölben, a Cap Bon félszigeten fekszik, mely elsősorban természeti szépségével, meredek szikláival és narancsligeteivel, citrus- és olajfáival ejti ámulatba az idelátogatókat. A tenger itteni kristálytiszta része ideális hely a búvárkodás szerelmeseinek. Kellemes klímájának köszönhette, hogy az 1920-as években egy milliárdos, Georges Sebastian felfigyelt rá és az egyik narancsligetben luxusvillát építtetett, majd az ő példáját dúsgazdag barátai is követték, köztük olyan neves személyiségek, mint pl. Paul Klee, Oscar Wide vagy Winston Churhill. Történelmi nevezetességei közé tartozik a 15. századból származó erőd, melynek udvarán található a város patrónusának, Sidi Bou Alinak a mauzóleuma. Közvetlenül az erőd alatt található a medina piactereivel. A festői halászkikötő naplementekor felejthetetlen látványt nyújt. Éjszakai élet: itt található egész Afrika legnagyobb diszkóklubja, az Oasis, több mint 2000 férőhellyel.


Nabeul

A település kézi hímzésének, csipkéjének, parfümjeinek, borászatának és főleg fazekas iparának köszönhetően vált ismerté. Nabeul a művészi kézimunka központja a félszigeten, a helyiek a nabeuli fazekakon, olajos korsókon, vizeskorsókon kívül egyedülálló festett kerámiákat, illetve csempéket gyártanak. Ajánljuk látogassa meg a tradicionális piacot, ahol heti rendszerességgel helyi kerámiát, szőnyegeket, fűszereket árulnak. A városban mindenütt rácsos mintázatú lámpákat láthatunk a fazekasműhelyek kirakataiban. A város környékén hatalmas zöld területek, narancsligetek, leander-sorok és nagy kiterjedésű szőlőültetvények váltják egymást


Sousse

Az ország egyik legnagyobb városa és az egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi központja. A "Földközi-tenger gyöngye“ nevet méltán viseli. A fehér homokos tengerpart, a kristálytiszta vizű tenger és a tengerparti szállodasor impozáns látványt nyújt az újonnan kiépített parti sétányon. A város központja a Medina, melynek szűk utcáin és lépcsőin járva a keleti bazársor színkavalkádja, a Habib Bourghiba sugárúton pedig a modern építészet alkotásai fogadják a látogatót. Az ezeréves nagy mecset, a feltárt keresztény katakombák mind a történelem és az iszlám ékes bizonyítékai. A közeli Port El Kantaoui kikötő pedig kellemes délutáni vagy esti sétalehetőséget kínál.


Monastir

Eredeti nevén Ruspina, kb. 190 km-re, a fővárostól délre fekszik. Nevezetességei közé tartozik az impozáns 8. századi Ribat kolostor és a 9. századból való Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert, emlékére gyönyörű mauzóleumot emeltek. Modern város, mely széles pálmákkal övezett boulvardokkal, tágas terekkel és nagyszerű szállodákkal kiváló feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára is.


Karthago

Az ókor egykori hatalmas metropolisza fénykorában 300-400 ezer főt számlált. A mediterrán térség birtoklásáért zajló véres harcok, pun háború színtereként szerepel a történelemkönyvekben. Napjainkban Tunisz elővárosaként ismerjük a lerombolt Karthágót, ahol kirándulásainkon az Antonius által építtetett fürdők, az elnöki palota, a Szent Lajos Katedrális és a pun kikötő adják vissza az ősi pun hangulatot.


Sidi Bou Said

A Tuniszi-öbölben található, macskakővel kirakott utakkal díszített tengerparti város. Az itt található házak, egységesen kékre festett ablakai és a várost körülvevő sziklák lenyűgöző látványt nyújtanak. A tuniszi tengeröbölre innen nyílik a legszebb kilátás. Az 5000 lakosú kisvárost bevándorló andalúziaiak alapították a XIII. században, nevét egy a helyiek által szentként tisztelt muszlimról kapta. A városka legszebb épülete a Dar el-Annabi, a 18. század végén emelt mediterrán villa. Két híres kávézója van: Café des Nattes, Café Chaabane, ahol feltétlenül kóstoljuk meg a mentateát.

Ez egy fantasztikusan szép, görög hangulatú városka!


Tunisz

A főváros, Tunisz, az ország legérdekesebb része. Itt található az úgynevezett Medina, az óváros, mely a Világörökség részévé vált és történelmi emlékei egészen a 8. századig nyúlnak vissza. A Tourbet l-Bey, a néhai hercegek, miniszterek és tanácsadók óriási mauzóleuma vagy a Dar l-Haddad, a legrégebbi épület az Aziuna mecset, amelynek építéséhez kétszáz oszlopot hozattak Karthágóból, vagy a közelben illatozó a Souq l-Attarine, a parfümkészítők utcája. Szintén a főváros nevezetességei közé tartozik a Szent Vincent de Paul katedrális, a Bardo Múzeum, a Szent Lajos székesegyház, a Nemzeti Múzeum, valamint a Tuniszi Amfiteátrum is.
Utcáin sétálva az ezeréves műemlékek mellett szinte minden 100 méteren találhatók hangulatos kávéházak és éttermek. Kevesen tudják, hogy Claudia Cardinale, olasz színésznő, a Tunisz melletti La Goulette-ben született.


Kairouan

Mivel Kairouan elég távol fekszik a keleti part turistaközpontjaitól, máig sikerült megőriznie középkori arab városképét. Kairouan teljes óvárosa 1988 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségi listáján. Az iszlám negyedik szent városának tekintik, építése a 8. századra tehető. A várossal egyidős a Nagymecset, melyet 671-ben kezdtek építeni és a nyugati arab világ (Maghreb) leghíresebb imahelyévé vált. Az itt épül minaret volt az első, mely megépült a világon (703-ban). Minareteket kb. 100 évvel később kezdtek építeni, mint mecsetet, amikor rájöttek, hogy a magasból kiáltva könnyebben meghallják a hívők a müezzin imára hívó hangját, mintha körbesétál a városban. Kairouan 17. és 18. századi soukhjai (piac) is festői látványt nyújtanak. Az értékes kairouani szőnyeg, amit a helyi asszonyok hagyományos eszközök segítségével kézzel szőnek Tunézia szerte híres.


Dougga

A fővárostól 115 km-re délnyugatra, az Oued Khalled széles völgyében terül el a mezőkkel, olajfaligetekkel körülvett Dougga, Afrika legjobb állapotban fennmaradt ókori római városa, melyet gyakran "tunéziai Pompei-nek" is neveznek. A város a 2-3. században élte virágkorát, a romok többsége is ebből a korból származik. A város egyik legjelentősebb épülete a gazdag polgárok által Marcus Aurelius és Lucius Verus császár tiszteletére emelt Capitolium. Az egyetlen pun-numidia korból fennmaradt építmény Ataban numida fejedelem Kr.e. 2. században épült 21 méter magas síremléke. A város egykori jólétéről tanúskodik a többi templom, mozaikokkal díszített villa, és a színház is. Ne mulasszuk el megtekinteni a hatalmas fürdőlétesítményeket és Septimius Severus diadalívét.


Thuburbo Mauis

Már az ókorban is jelentős város volt, Karthago-t támogatta Róma ellen, majd Augustus csatolta a birodalomhoz. Fénykorát Hadrianus alatt élte, a III. század végén azonban hanyatlásnak indult, ezután a vandál, bizánci és arab hódítók alatt teljesen elsorvadt. 1912-től egészen a közelmúltig tartott a város feltárása. Műemlékeinek összessége (Fórum, Capitólium, Mercurius templom, Áldozati oltár, nyári és téli fürdők, piac, Baalat templom, Keresztény templom) komplett római kori települést vázolnak elénk.


Zaghouan

Az ókori Zagua helyén terül el, amelytől egy diadalív maradványait örökölte. A Vizek Temploma a város fölötti hegyekben található. (Más néven: Nimfák Temploma). Az itt fakadó források ezer éve táplálják Tuniszt, de már Karthago-hoz is római kori vízvezeték kötötte.


El Jem

A város legnagyobb és leginkább elhíresült építménye a Krisztus előtt 230-ban épült római kori Colosseum, mely jelenleg az UNESCO Világörökség része, és egyben Afrika legnagyobb építménye a maga 35-40 ezer férőhelyével. Itt kerül megrendezésre évente a Nemzetközi Zenei Fesztivál is, mely különleges élményt nyújt egy nyári éjszakán a Colosseum falai között. Ugyanabból a célból építették mint római testvérét, gladiátor versenyek színtere volt, és a legjobbak Rómában mutathatták meg a népnek és a császárnak képességeiket.


Matmata

A kopár hegyek között megbúvó oázisok, Matmata berber barlanglakásai, a Ksour vidékének különleges formájú épületei vagy éppen a Szahara végtelen homokdűnéi egyaránt megérdemlik az utazók figyelmét. Lakói a matmaták, nevüket arról a berber törzsről kapták, akik az arab hódítók elől húzódtak a hegyekbe. Jellegzetes, földből kivájt üreges barlanglakásokban laknak, melynek belső hőmérséklete télen-nyáron 20-22 °C. A trogloditák földje lenyűgöző holdbéli táj, mely ideális színhelyül szolgált a Csillagok háborúja és az Angol beteg c. filmek forgatásához.


Sahel

A keleti partvidéken, a "tunéziai riviérán" (Sahel) találhatók Tunézia legjelentősebb turisztikai központjai, mint pl. Hammamet, Nabeul, Sousse és Monastir. Az európai színvonalú tengerparti szállodák a part menti sáv nagy részét elfoglalják. A környező vidék falvainak lakói fémművességre, ötvösművészetre és ruhakészítésre specializálódtak.


Tozeur

Tunézia legrégebbi települése, mely évente több százezer turistát vonz. Itt található a Dar Charait Múzeum mely az ország múltját, és jelenét hivatott bemutatni. Itt található Tunézia egyik legnagyobb pálmakertje, melynek 10 négyzetkilométeres területén megközelítőleg 200 000 pálmafa található. A helyi építészeti díszítő kézművesség Tunézia-szerte híres, érdekessége, hogy épületeinek nagy részét, sárgás téglákkal rakták ki, gyakran virág-vagy geometriai alakú elrendezésben. Ezt az évezredes díszítési technikát a ma épülő házakon is egyre gyakrabban alkalmazzák.

# 6
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92318 Üzenet linkje2009-03-12 18:33:24 



Monastír

# 7
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92320 Üzenet linkje2009-03-12 18:42:51 



Monastír

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Szepeva
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
494 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#92327 Üzenet linkje2009-03-12 19:33:33 

Sziasztok!
Örülök a témának, mert egyik kedvenc országom Tunézia. Igaz, csak kétszer jártam ott, de bármikor visszamennék. Vannak időszakok, amikor ellátás nélküli görög apartman árából ellátással járó jó szálloda kapható. Ha nem vágynék görög szigetekre is, mindig Tunéziába mennék.
A két napos Szahara túra életem egyik legszebb emléke.
A taxi tényleg olcsó nagyon, de az alku ott is kötelező, nemcsak a bazárban!
A kajával semmi problémánk nem volt, pedig ettünk jócskán gyümölcsöt, salátát. Utcai árusnál nem ettünk, csak a szálloda éttermében. Igaz, utcai árusokban itthon sem bízom.
Másik nagy élmény a helyi lakosokkal megtett vonat út volt Sousseből Monastírba.
Szerintem az ottani emberek barátságosak, jókedvűek. Az erőszakosabb árusokat is sikerült mosolyogva, de határozottan leállítani.
Azt mondom, nem kell félni egyáltalán az országtól és az embereitől.
szepeva

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92354 Üzenet linkje2009-03-13 10:28:32  Válasz a #92312. hsz-ra Előzmény #92312

Szia Andikám!

Nem tudom miért gondolod, hogy robbantgatnak Tunéziában? Az Egyiptomban, Isztambulban fordult elő párszor.
Tunéziában jó a közbiztonság! Nyugodtan sétálhatsz a várossokban késő este is (a Medinában azaz óvárosokban azért nem ajánlatos sötétedés után). Amennyiben valaki zaklat, csak annyit kell mondani, hogy police és már is elhúzzák a csíkot. Nagyon félnek a rendőrségtől. Tunézia a legeurópaibb ország Afrikában. Nagyon színvonalasak a szállodái is általában (azért nem mind).
Nekem semmi bajom nem volt a kajával, igaz csak a szállodában és étteremben ettünk, utcai árusoknál nem. Az egyik barátunknak ment ugyan a pocakja egy napot, mert jégkockát tett a naracslébe, de ezen kívül semmi. A kaja is elég változatos, igaz kicsit lehetne fűszeresebb a mi véleményünk szerint (a magyaros kaját szeretjük).

# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92355 Üzenet linkje2009-03-13 10:39:20 

Szia Vacsi!

Nekem ilyen emlékeim vannak régebbről valahogy a fejemben a hiradókból (Tunis, Dzserba). Amióta láttam te és Kitty képeit, én is nagyon szeretnék odamenni, de a párom a fejébe vette, hogy muszlim országba nem megyünk, mert az veszélyes, és innentől kezdve a téma be is van rekesztve nála, mert még csak esélyt sem ad, hogy meggyőzhessem.

# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92356 Üzenet linkje2009-03-13 10:45:11 



Sidi Bou Said

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92357 Üzenet linkje2009-03-13 10:51:31  Válasz a #92355. hsz-ra Előzmény #92355

Nagy kár, mert tényleg érdekes egy ország, valamint sok látnivaló is van benne.

Pl. ez: Sidi Bud Said




# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92358 Üzenet linkje2009-03-13 10:58:54 



Tunézia fővárosa Tunisz. Ez a kép az óvárosban, azaz a Medinában készült.



Ez egy ház tetején készült kép Tunisz Medinájában.

# 14
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92361 Üzenet linkje2009-03-13 11:14:35 



Nabeul Medinája

# 15
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#92365 Üzenet linkje2009-03-13 11:33:33 

Jajj, ne is mutogasd, mert csak fáj a szívem! icon_smile.gif Már rá is kezdtem a regélésre, hogy én mennék Tunéziába és hogy csak jót mondanak róla. A téma egy perc alatt ki lett lőve, hallani sem akar róla. icon_sad.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
1 2 3 ... 21 22 23   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu