Hazaköltözni Görögországból
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : -- Off topic --
Hozzászóló Üzenet
# 1
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Athinaa
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
15 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#153010 Üzenet linkje2010-10-12 17:29:02  Hazaköltözni Görögországból

Furcsa témát nyitok, de kíváncsi vagyok bizonyos dolgokra, véleményekre. Nagyon sok év után hazaköltöznék, egy magyarul szót sem tudó görög férjjel és egy pubertáskorú gyerekkel. Az okok főleg anyagiak, de érzelmiek is. A válságos megszorítások óta, de igaziból évek óta lassacskán ebbe az irányba haladunk - a bevételünk nem elég a normális megélhetéshez, a számlák fedezéséhez, míg otthon tudom, ebből sokkal jobban élhetnénk. A környék ahol élünk, gyönyörű, de ellenséges. A gyerek tud magyarul, elég jól, de ahhoz, hogy otthon iskolába járjon, valszeg egy évet ki kell hagyni és azalatt magyarból meg Magyaro. történelméből, irodalomból, földrajzból fel kéne zárkózni. Gyermek akarja, uram sem ellenkezne, ha biztos lenne benne, jobb lesz nekünk otthon. Rokonaim Bpest és Gyulán vannak, olyan helyet keresnék, ahol sok a görög és párom találhatna magának barátkozási lehetőséget, ua. legyen közel Bpesthez vagy Gyulához és nem u.sorban persze fogalmam sincs hogyan lehet otthon a gyereket iskolába íratni. A hozzászólásokban arról is várok infót, ki hogyan gondolja, mennyi havi jövedelemből tudnánk úgy megélni otthon, hogy néha színházra vagy egy kirándulásra is jusson.
# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Atosz
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1762 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153011 Üzenet linkje2010-10-12 18:46:17  Re:

Athinaa írta:
Furcsa témát nyitok, de kíváncsi vagyok bizonyos dolgokra, véleményekre. Nagyon sok év után hazaköltöznék, egy magyarul szót sem tudó görög férjjel és egy pubertáskorú gyerekkel. Az okok főleg anyagiak, de érzelmiek is. A hozzászólásokban arról is várok infót, ki hogyan gondolja, mennyi havi jövedelemből tudnánk úgy megélni otthon, hogy néha színházra vagy egy kirándulásra is jusson.

Kedves Athina!
Sokak számár és az én számomra is azt hiszem nagyon meglepő és érdekes témával álltál elő.Érdekes már csak azért is mert nagyon sok olyan ismerősöm van aki innen oda,nem pedig megfordítva lépne a normálisabb élet reményében...Ez a hozzászólásod az ő számukra totálisan illuzió romboló
szinte biztos vagyok benne.Azok az 1-2 hetes nyaralások,szép természeti környezetben és relatíve akkor jó anyagi körülmények között könnyen vakvágányra vezetheti a későbbiek folyamán még gyerek nélküli párokat is.
Hát még esetleg egy-két gyerekkel felszerelve...Mert más 2 hétre anyagi bázist teremteni és gondtalanul evickélni az akkor ideális körülmények között és más egy életre egzisztencia nélkül,idegen emberek között hosszútávra letelepedni és azt megteremteni.És nem mindig segítő,sőt néha, mint írtad is ellenségesen viselkedő közegben.Meredek egy dolog ez!
De lehet taglalni.A helyzetedet megértem,de az itthoni helyzetről jó óment mondani szinte képtelenség,még jó akarattal és segítő szándékkal is nehéz.Olyan Ó-hazába jönnél vissza egy nyelvünket nem beszélő férjjel és egy serdülő gyerekkel ahol a törzsgyökeres magyar sem igen találja az élethez a perspektívát.Szomorú és derűlátásra kevés okot adó életet él az itthon élő magyarság 80%-a. Ez az én meglátásom és ezt hangsúlyozom! Szerintem nem lesztek segítség nélkül valami ideális helyzetben.Most kb. ennyit,bizonyára lesznek egy páran akik reagálni fognak rajtam kívül is.
Üdv: Atosz

# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153014 Üzenet linkje2010-10-12 19:24:55  Válasz a #153010. hsz-ra Előzmény #153010

Szia!

Őszintén szólva az anyagiak miatt én a helyedben biztos nem költöznék most "haza". Természetesen nincs rálátásom a görögországi helyzetre, de az biztos, hogy itthon nem túl könnyű az élet. Lenne hol laknotok? Miből élnétek? Milyen területen kerestek munkát? Mert, ha netán "csak" lenne fedél a fejetek fölött, és semmi vésztartalék, akkor nagy mázli kell egy (két) olyan álláshoz, amiből aztán meg is tudtok élni... főleg, hogy a férjed nem beszél magyarul.
Azt írod, tudod, hogy a mostani bevételből itthon jobban élnétek. Akkor viszont mi a dilemma tárgya? Ezt úgy értelmezem, hogy az a bevétel megmaradna. Vagy tévedek?

# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Athinaa
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
15 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#153018 Üzenet linkje2010-10-12 21:28:12 

Köszönöm a válaszokat. Szándékosan nem adtam meg helyzetünkről részletesebb infót, annyit elmondhatok, hogy lenne kb. 1.500 eur/hó amiből gazdálkodhatnánk, hogy inkább Bpest közeli kisvárosban laknánk kertes házban és hogy lenne 20-25 mil ft hogy ott ingatlant vegyünk, abban laknánk. Nyaranta pedig lenne itt, ahová visszajönni. Én még mindig úgy gondolom, a tanügy jobb helyzetben van otthon mint "itthon" és itt ahol élünk, kulturális szempontból sokkal kevesebbet tudok nyújtani a gyerekemnek mint otthon. Tudom, hogy lesznek rosszindulatú "beszólások" is, meg azt is, hogy illuzióromboló vagyok. A magyar nők eleve nem találnak a görög férfiakkal mentalitás és temperamentum szempontjából, nehezen illeszkednek be és egy életen át boldogtalanok. Kevés kivétellel. És ide most ne válaszoljon senki, aki nincs legalább 10 éve kint. Az eleje mindig jó. Én középkorú vagyok és fél életem itt telt le, egyetlen boldog házasságot nem találtam az eltelt évek alatt, elég volt a felületet megkarcolni. De ez egy másik poszttéma lehet.
# 5
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
HarlequinXXX
Aktív fórumos
Aktív fórumos
123 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153019 Üzenet linkje2010-10-12 21:40:28  Válasz a #153018. hsz-ra Előzmény #153018

Erről a faluról már hallottál?

"Keletkezését tekintve Beloiannisz Dunaújvárossal egyidős, ötven éves múltra tekint vissza. A görög polgárháború (1946-1949) következtében sokan kényszerültek elhagyni hazájukat. A menekülők közül több ezret Magyarország fogadott be. Ezeknek a szerencsétlen sorsú embereknek lakóhelyet kellett biztosítani. Ezért döntés született arról, Budapesttől 60 km-re, Fejér megyében létesüljön egy új település a görög menekültek egy részének elhelyezésére. Ötven évvel ezelőtt a község jelenlegi helyén szántóföldek, legelők voltak. Miután kijelölték a falu helyét, 1950. május 6-án megindult a gyors tervező és építőmunka. Több ezren vettek részt a munkálatokban. Társadalmi munkájukkal maguk a görögök is hozzájárultak lakóhelyük minél előbbi felépítéséhez. Állami támogatással, rekordidő alatt 418 lakás épült fel típustervek alapján. Ezek földszintes palatetős sorházak, ikerházak és családi házak voltak. Folyamatosan megépültek a közintézmények is (konyha, óvoda, iskola, községi könyvtár, tanácsháza, kultúrház, orvosi rendelő). "

# 6
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ildi40
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
48 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#153020 Üzenet linkje2010-10-12 21:46:09 

Szia! Én Gyulához igen közel lakok,de szerintem itt ,d borzasztó a helyzet.Az itteni fiatalok 90%költözik Londonba,mert 2-3 diplomával sőt szakmunkás végzettséggel se talál,csak kihalásos úton munkát.Mi mindketten vállalkozók vagyunk,ráadásul a férjem építő iparban,és nagyon elismert szakember,de a körbetartozások miatt,sok szór nagy bajban vagyunk.És inkább csak tengődünk,már évek óta.A mi lányunk is külföldön találta meg a számítását,és szinte minden barát kint él.Én biztos nagyon körbe járnám ezt a lehetőséget,hogy csak úgy ide költözzek.Föleg nyelv tudás nélkül.Mi a görög barátainkat látva,még az ő kevés pénzükhöz is mi sokkal szarabbul élünk.A mi kettünk jövedelme itt Békés megyében:120ezer forint.És ez sincs mindig meg.Ezekből fizetjük a lakás hitelt,számlákat,járulékokat.Én már úgy megtanultam egy kis krumpli,i,tojás stb fözni.hogy saját szakács könyvet készíthetnék a semmiből étel címmel.És itt az emberek többsége tényleg csak ennyiből él,mert nincs munka lehetőség.Polgármesteri hivatalban 2 diplomások nettő97ezre kapnak.A nyomdában gépmesterek:72ezer .Postán 9 órában pénztárosok65ezer.Ezek tények.Földhivatalban 72ezer.Tanárok 90 és 100 között.Biztos,hogy rosszul éltek ti ott?Meggondolandó.
# 7
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Doro
Aktív fórumos
Aktív fórumos
380 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153022 Üzenet linkje2010-10-12 21:49:52  Válasz a #153018. hsz-ra Előzmény #153018

Szia Athinaa
Ahogy így leírod, hogy mit szeretnél, szerintem megvalósítható a rendelkezésetekre álló keretből (ha az ingatlant kp-re meg tudnátok venni és az említett összeg minden hónapban fix).
Kérdés, hogy itthon el tudnátok-e képzelni a jövőtöket, a mindennapokat. Van-e arra tervetek, hogy mit csinálnátok a szürke hétköznapokon. Mert az emberek sajnos itthon sem túl kedvesek...
Ajánlom figyelmedbe Fejér megyében Beloiannisz települést, ott élnek görögök és talán Budapesttől is vállalható a távolság.
Kívánom hogy találjátok meg azt a helyet, ahol boldogan tudtok élni, bárhol is legyen az.
D.

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153023 Üzenet linkje2010-10-12 21:57:11  Válasz a #153018. hsz-ra Előzmény #153018

Szia Athinaa,

20-25 millióból Bp-hez közel csak kicsi, vagy nem túl jó állapotban levő házat kapnátok. De persze messzebb (kb. 50-60 km-re) már lehetne venni belőle.
Ha van egy havi fix 1500 euró, és semmi hitel, amit törleszteni kéne, akkor, persze beosztással, odafigyelve, egy 3 főből álló család sztem meg tud élni. Egy-egy könyvre, szinházjegyre is jutna.
Ha még emellett tudnátok keresni - nem tudom mi a foglalkozásotok - , akkor persze a helyzet jobb lenne.
És persze az is fontos, hogy a Görögországi lehetőségeket nem kell felszámolni, ott is marad valami, ahová lehet menni, pl. nyáron. Legalább a nyaralásra nem kell költeni.

Ami a letelepedés helyét illeti, nem lenne könnyebb odaköltözni, ahol vannak családtagok. És persze biztos ők is tudnának tanácsot adni, hogy egyáltalán érdemes-e. Ők bizonyára többet is tudnak rólatok, mint amit itt elárultál nekünk.

Üdv,
Medi

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Athinaa
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
15 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#153025 Üzenet linkje2010-10-12 22:18:13  Válasz a #153023. hsz-ra Előzmény #153023

Igen, ismerem Beloianniszt de valami miatt nem vonz - túl semlegesnek érzem és szeretnék egy szebb városban, kisvárosban élni. Jobban vonzana Szeged pl., ha jól tudom, ott is nagyszámú és aktív görög kisebbség él. Ildi40 kösz a választ. Nem derült ki ezek szt. tisztán: mi nem a magyaroktól a munkát elvenni jönnénk (habár ha találnék valami munkát a görög tudásommal nem mondanék nemet), hanem a biztos havi kb 1500 eurós jövedelmünket Mo-n elkölteni. Itt a jelen pillanatban kb csak 1000 eur-ból gazdálkodunk ami rettenetesen kevés az itteni viszonyokhoz képest. Más az euró itteni vásárlóereje és más otthon, ezért gondolkodunk az egészen. Itt 4 kölcsönt nyögünk. Eladva egy ingatlanunkat megszabadulnánk kettőtől, maradna kb 1500 per hónap és 20-25 mil amiből Mo olyan lakást vehetnénk egy kisebb városban ami itt annak 3szorosa árban. És közelebb lehetnék a családomhoz. Ildi a hsz-ból úgy látom, valóban jobban élhetnénk otthon ennyi pénzből mint itt, habár ki tudja, a plusz elmenne akkor az ideutazgatásra? mert akkor majd kezd a férjem visszavágyni..

Medi: Gyulán nincs görög kissebbség, nem bírná ki a férjem, habár ha hazautazhatna gyakran ki tudja..Bpest meg talán túl nagy, túl drága..
Különben egyik sem a szülővárosom.. oda nem akarok visszamenni, mert senki nincs már ott a rokonokból..

Az utóbbi 2 évben 2 barátnőm ment vissza, mindketten idősebbek mint én, talán 60-n felüliek. Leélték a fél életüket itt, majd kikattant ua mint nekem..és fogták a görög férjeket és visszamentek Mo-ra. Egyik Bpesten van, másik Gyulán. Egyik férj sem tud magyarul..nem tudott. A Gyulai-val megszakadt a kapcsolatom, a Bpestivel nem tudtam kitárgyalni, de lehet nem ismerné be azt, ha esetleg megbánta volna, de nem hiszem, jól érzik ott magukat. A Gyulainak itt maradtak a felnőtt gyerekei, a Bpestinek a lánya itt felrugott csapot papot görög házasságot és azóta boldogan él egy magyar férfi oldalán.. Fura dolgok ezek..

# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Atosz
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1762 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153030 Üzenet linkje2010-10-13 08:39:19  Válasz a #153025. hsz-ra Előzmény #153025

Tudod más magánéletébe tippeket,tanácsokat osztogatni egyszerű.Az én két gyerekem is harmincon felül van,de semmibe (ha nehezen állom is meg)nem szólok bele.Ha tanácsot kérnek igyekszem reálisan már összeszedett némi bölcsességgel ezt megtenni.Vékony ez a jég és pont ezért egy ismeretlen kívülállóval még nehezebb élethelyeket,életformákat elfogadtatni.Azt nem tudom ott milyen lelki teher alatt élsz ill.éltek,de ennek jelentősége szerintem nagyon fontos.De ha haza jössz,jöttök, a problémáid számát,mint írtam is a mai lehetetlen viszonyok között csak megsokszoroznád...És a férjed előbb-utóbbi visszavágyását nehéz lesz konfliktusok nélkül kezelni.Ha az anyagi részt, lakást, ha szűkösen is megoldanátok távolabb Pesttől,de érzelmi konfliktusok, némi családi perpatvarok nélkül ez nem fog menni.Szóval összegezve én nem ajánlanám görögből az eljövetelt.Evvel az anyagi bázissal esetleg ott országon belül kellene megoldást keresni.Én ezt javasolnám. Nem tudom mi a véleményed erről,de ha gondolod megírhatod. Kipellengérezni nem kell semmit, van privát üzeneti lehetőség is.
Üdv:
Atosz icon_wink.gif

# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153031 Üzenet linkje2010-10-13 09:09:41  Válasz a #153018. hsz-ra Előzmény #153018

Athinaa!
Az 1500 euró hármótoknak bőven elegendő az itthoni megélhetéshez (még akkor is, ha valamennyi hitelbe bele kellene szaladni a lakás/ház miatt). Szerintem mi, kívülállók csak ebbe tudunk beleszólni, a többit neked kell mérlegelni, hiszen érzelmi részről nem dönthetünk helyetted, de még tanácsot sem tudunk adni, mert te tudod a saját érveidet pro és kontra.
Nekem, ha lenne kint egy működő életem, beszélnék görögül, és itthon nem várna rokonság, egy pillanatig nem gondolkoznék a költözésen. icon_redface.gif

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Anti425
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
35 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153032 Üzenet linkje2010-10-13 10:05:54  1ötlet...

Szia Athinaa!
Ha komolyan gondoljátok a haza költözést,és kb annyi összeggel rendelkeztek majd amit irtál,én nem vennék használt házat! Vennék 1 üres portát,és épittetnék rá! Bőven kijönnétek az összegből,és 1 uj ház,az uj ház.....
Pár hónap alatt megvan,olyan méretben amit szeretnétek,ki lehet választani,téglából van,stb

Nézd meg ezt a honlapot: http://csaladihazepito.hu/tipushazaink

Előre mondom nincs érdekeltségem benne icon_wink.gif
De ha lenne 20 milla kp-m nem gondolkoznék rajta...

# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Athinaa
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
15 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#153033 Üzenet linkje2010-10-13 10:13:35 

Nagyon köszönöm itt is, magánban is a hozzászólásokat, mindenki nagyon szépen és rendesen viszonyult a "problémámmhoz". Ahhoz, hogy valóban megértsétek, mi késztet ilyen "menekülő tervekre" blogot kéne írnom a mindennapi életemről, de őszintén. Sajnos nem akarom, tudom így kiadni magam, még névtelenül, más nicknévvel sem. Nem akarom cikizni a görögséget, görög népet, görög családom, mert olyanok, amilyenek, de van sok olyan dolog, amit szeretek és csodálok. De a magánéletem nagyon szürke és boldogtalan vagyok. Pár éve helyet váltottunk, elmaradtak a barátaim. Nincs senkim akivel néha pár szót beszélhetnék, csak a telefon esetleg - ami drága is meg nem is szeretem az órákig való fecserészést, vagy a net. Jó, hogy ezek is vannak, de nem tudják pótolni az emberi kapcsolatokat. A téli hónapokban, olyan durván 5-6 hónap, hetente átlag egyszer-kétszer megyek ki a lakásból, ekkor látok embereket: árusokat, és egyszer egy héten szerencse másokat is, mert eljárok egy klubszerűségbe. Ennyi. A többi idő a háztartás, gyereknevelés, amiket sajnos egyre nehezebben, rosszabb kedvvel végzek. Ja és fontos az, hogy itt ahol élek, nincs hova menni. Értsd: nem tudok kimenni és tenni pár lépést mert ellenséges a környezet. Ha valahová menni szeretnék, kocsiba kell ülnöm. Ez nem egy város, ahol kimegy az ember és egyet sétál az utcákon, bámészkodik. Még az ablakon kinézve sem látok embereket hetekig..

A férjem "igazi" görög. Nagyon rendes és itthonülős, csak..olyan mint a hagyományos görög férjek: a feleség szerepe inkább a házvezetőnő és nem egy társ szerepe. Minden az én feladatom és ha valami nem megy jól, természetesen én vagyok a hibás. Ha valami OK, akkor az azért, mert ő vagy ők ezt így intézték, megmondták, stb. Erről ennyit. A gyereknek semmi kulturális lehetőség: rossz minőségű tanítás az iskolában is, de sajnos a magánóráin is. Én több nyelvet beszélek és felsőfokú végzettséggel rendelkezem, de nincs erőm már a hiányosságokat pótolni és tehetetlenül elfogadtam azt is, hogy belémbeszélje a család, nincs jó "átadóképességem", így a szakmámba vágó témákban kizárólagosan a férjem segít neki. Nem, neki nincs ilyen végzettsége és sztem nem is úgy csinálja ahogy kéne, de hát ez van.

A nyár az más, akkor sokan jönnek-mennek, dehát az maxim 3 hónap. A többi a túlélésről szól és arról, hogy tartsam magam egyensúlyba, hogy ne boruljak ki, ne kiabáljak senkivel és ne bolonduljak meg.
Ha az anyagiak jobbak lennének és többet tudnék mozogni, hazajárni, akkor azt hiszem az életem így ahogy van, el lehetne viselni.. De így..vagy tovább kínlódok, vagy lépek valamerre.

# 14
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#153034 Üzenet linkje2010-10-13 10:19:31  Válasz a #153033. hsz-ra Előzmény #153033

Máshová költözés Görögországon belül???
# 15
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Athinaa
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
15 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#153035 Üzenet linkje2010-10-13 10:37:50  Válasz a #153034. hsz-ra Előzmény #153034

Kivitelezhetetlennek látszik. Lakáshitelünk van, amit ha eladjuk az athéni lakást, vissza kell fizetni a banknak. Nem transzferálható át más ingatlanra ugyanazokkal a kedvező feltételekkel, plusz, hogy abból az árból csak egy egyszobásat vehetnénk. Itt országon belül minden levegővétel eurótól felfele mérhető árba kerül, el sem tudnánk költözni. Az egészben éppen az lenne a trükk, hogy otthon más a mi pénzünk vásárlóereje. Egyrészt. Másrészt a rettenetes tanügy itt bárhová mész ua. A görög család befolyása is. És olyan lejtőre került a görög társadalom, amit nem tudom, hogy át tud-e élni, innen mindenki menekül.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : -- Off topic --
1 2 3   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu