KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


Rejtélyes víz alatti településre bukkantak
2014-ben a Genfi Egyetem régészei éppen búvárgyakorlatokon vettek részt a Peloponnészoszi-félszigeten, az Athéntól délre található Kiladha-öbölnél, amikor egyszer csak cserépdarabokat vettek észre a part közelében. Amikor közelebb úsztak hozzá, kiderült, hogy építészeti elemekről van szó, és a víz akár egy egész elsüllyedt települést is rejthet. A területen az elmúlt hónapokban folytatott kutatások során a víz alatti régészek egy hatalmas, erőteljesen védett, egészen az i. e. 2500-ig, vagyis a gízai piramisok megépítésének időszakáig visszavezethető települést tártak fel.

Miután 2014-ben az Égei-tengerben felfedezték a település nyomaira utaló leleteket, a Genfi Egyetem kutatói 2015 júliusában tértek vissza a helyszínre, hogy részletes vizsgálatnak vessék alá a területen talált tárgyakat. Az ún. Svájci Régészeti Iskola, valamint a görög kulturális minisztérium által felügyelt projekt során a kutatók a világ legnagyobb napelemmel működő hajója, a TerraSubmersa (PlanetSolar) segítségét is igénybe vették.

A kutatók a mintegy tíz futballpálya nagyságú területen felfedezett romok között számos épületre is rábukkantak. Az ovális vagy kör alakú építmények ugyanabban a stílusban épültek, mint azok az épületek, amelyek a bronzkori görögországi civilizációk lakosai készítettek. A régészek a romok között legalább három, Görögország más részein ismeretlen patkóalakú épületet is találtak a városfalnál, amelyekről feltételezik, hogy masszív, védelmi célból épített tornyok lehettek. Amint a feltárást vezető régész, Julien Beck, a Genfi Egyetem professzora elmondta a Spero News hírportálnak, a felfedezés jelentőségét a település méretei mellett az adja, hogy a kutatók hasonló falakat csak nagyon ritkán találnak.

A régészek emellett kikövezett felületeket is találtak, amelyekről feltételezik, hogy egy utca maradványai lehetnek, de kő- és agyageszközöket is feltártak az öbölben. Többek között a helladikus kultúra (i. e. 3200-i. e. 2050) idejére datálható obszidián kardokat is felfedeztek. A kutatók összesen több mint hatezer, víz alatti településsel kapcsolatba hozható tárgyat találtak a part mentén, amelyek – Beck szavaival élve – valóságos „régészeti paradicsommá” teszik a feltárási területet.

Bár a szakértők szerint a bronzkori görögországi gazdaság tekintetében az agrárjelleg dominált, a leletek alapján megállapítható, hogy a területen ebben az időszakban a kohászat, valamint a bányászat is fejlődésnek indult. Úgy tűnik, egyfajta piacgazdaság épült ki a Peloponnészoszi-félsziget part menti területei mentén, és a kutatók feltételezése szerint a nemrég feltárt települést azért védhették olyan komoly erőkkel, mivel komoly mennyiségű kereskedelmi árut tárolhattak a városban.

Bár a település korabeli jelentőségét egyelőre nehéz lenne meghatározni, Beck máris a Návplió közelében felfedezett Lernához hasonlította a várost. A Héraklész legendájában is felbukkanó Lerna az ott feltárt kerámiáknak és épületeknek köszönhetően hosszú ideig referenciapontként szolgált a kutatók számára. Beck és kollégái nem mernek találgatásokba bocsátkozni a város elsüllyedésének okaival kapcsolatban, de a tengerszint megemelkedése, valamint a tektonikai lemezek elcsúszása is az okok között szerepelhet.

Sokakban felmerülhet, hogy esetleg Atlantisz városát találták meg a kutatók, amely Platón szerint i. e. 9600 körül süllyedt a tenger fenekére, és a nyugati filozófusok és történetírók mintegy 2400 éve próbálnak a nyomára bukkanni, valószínű azonban, hogy továbbra sem a rejtélyes civilizáció maradványait fedezték fel. Bár a tudósok a 19. század óta igyekeznek létező történelmi helyszínekkel – többek között az. i. e. 1600-ban egy vulkánkitörésben elpusztult Santorinivel – összefüggésbe hozni Atlantiszt, egyelőre nem sikerült a nyomára akadni.

Forrás: mult-kor.hu


  2015-09-03 

  907 90% 





Szálláshelyek Görögországban

Több mint 50.000 szállásajánlat