Hírek


Visszakövetelik az akropoliszi márványokat
A görög kormány a britekkel kötendő uniós kereskedelmi szerződésbe tenné kitételként, hogy Nagy-Britannia adja vissza az athéni Akropoliszról a több mint kétszáz éve a szigetországba szállított ókori márvány domborműveket, szobrokat, köztük a Parthenón híres, fríz- és metopé-sorozatának jelentős darabjait – írja a brit Reuters hírügynökség. A görög elképzelést információk szerint Olaszország is támogatja. A Sky News szerint a két uniós tagállamon kívül Ciprus és Spanyolország is hasonló állásponton van. Tartanak ugyanis attól, hogy a brexitet követően az illegális műkincsek brit aukciókon keresztül fognak kijutni az EU területéről.
A brit konzervatív kormányfő, Boris Johnson hivatala leszögezte, az akropoliszi márványok nem képezik tárgyát a megkezdődő kereskedelmi tárgyalásoknak, mivel annak tartalmát már véglegesítették, és abban nem szerepel ilyesmi.
A brit kormánynál ezzel összefüggésben azt is megerősítették, az akropoliszi ókori görög márványokkal kapcsolatban a brit álláspont ma is ugyanaz, mint korábban bármikor a múltban: azok a British Museum joghatósága alá tartoznak, és azokért a brit közgyűjtemény felel. Azaz, a britek továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy a görög műtárgyaknak a British Museumban van a legjobb helyük.
Az Elgin-márványokként is ismert műtárgyakat az athéni Akropolisz épületeinek azon márványból készült szobrai és domborművei, amelyeket 1801-1812 között Lord Elgin vásárolt meg a Görögországot akkor még uraló törököktől, és szállított Londonba. A Wikipedia vonatkozó cikke szerint a gyűjteményt 1816-ban a brit kormány vásárolta meg, és ajándékozta a British Museumnak. A tárgyakat a mai napig a brit közgyűjtemény legbecsesebbjei között tartják számon. A legértékesebb márványok a Parthenónról, az Erekhtheionról, az Athéna Niké-templomról, a Propülaiaról származnak. Továbbra is vita kérdése a műkincsek felvásárlásának és elszállításának jogossága. Görögország hosszú ideje küzd a visszaszolgáltatásukért.
A múzeumban egyébként most is olvasható egy felirat, amely megindokolja azt, miért a British Museum őrzi a mintegy 2500 éves domborműveket. Ezek szerint azért, mert Londonban állagmegóvás szempontjából is nagyobb biztonságban lehet, mint korábban Görögországban volt.
A britek egyébként nem minden esetben zárkóznak el ilyen keményen attól, hogy műkincseket szolgáltassanak vissza. 2018 nyarán a British Museum régészei ugyanis beazonosítottak nyolc ókori mezopotámiai műkincset, amelyeket akkor visszaadtak az iraki nemzeti múzeumnak. Azokat a tárgyakat még közvetlenül az ENSZ felhatalmazás nélkül 2003-ban Szaddám Huszein iraki diktátor ellen indított nemzetközi inváziót követően ásták ki illegálisan, hogy aztán Nagy-Britanniába csempésszék azokat.
Forrás: magyarhang.org

 2020-02-21 

  LEGNÉPSZERŰBB KÉPEK
LEGUTÓBBI FRISSÍTÉSEK
LEGUTÓBBI FÓRUMTÉMÁK
LEGÚJABB BESZÁMOLÓK
LEGÚJABB ALBUMOK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK
AKTUÁLIS IDŐJÁRÁS
KÖZÖSSÉG: 22 010 TAG
ONLINE OLVASÓK: 6
FACEBOOK IDŐVONAL
LEGÚJABB GÖRÖG ZENÉK
STATISZTIKA
  • OnLine olvasók: 6

  • Látogatók ma: 161

  • Oldalletöltés ma: 19296

  • Összes látogató: 5 365 388

Mike`s Apartments - Nei Pori
Árajánlatkérés és szállásfoglalás közvetlen a szállás tulajdonosától.
25 EURO / éj -től