Hírek


Olaszország visszaadja a Parthenón egy darabkáját
A két ország kulturális minisztériuma között létrejött egyezség alapján a Parthenón-töredék formálisan egyelőre négy évre kerül Athénba.
Olaszország visszaadja Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, egy istennőlábat, amelyet jelenleg Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriznek – írja az MTI.
A márvány szobortöredék egy trónon ülő istennőnek a tunika alól kikandikáló lábát ábrázolja. Az istennő Peithó, a szerelmi rábeszélés istennője, vagy Artemisz, a vadászat istennője lehet. A hajdan a Parthenón keleti oldalának nagy frízét díszítő töredék a 19. század elején került tisztázatlan módon Robert Fagan akkori szicíliai és máltai brit konzul gyűjteményébe. A kollekciót Fagan halála után, 1820-ban az özvegy a Palermói Egyetemnek adta el. A Parthenón-töredékért cserébe az athéni Akropolisz-múzeum kölcsönad Szicíliának két jelentős műkincset, Pallasz Athéné egy több mint 2400 éves fej nélküli szobrát és egy i.e. 8. századi geometrikus amforát.
A két ország kulturális minisztériuma között létrejött egyezség alapján a Parthenón-töredék formálisan egyelőre négy évre, a két másik régiségért cserébe kerül Athénba, de a kölcsönmegállapodás négy év után megújítható lesz, és a valós cél az, hogy a márványdarab tartósan Athénban maradjon.
Forrás: foldjaro.hu

 2022-01-11 

  LEGNÉPSZERŰBB KÉPEK
LEGUTÓBBI FRISSÍTÉSEK
LEGUTÓBBI FÓRUMTÉMÁK
LEGÚJABB BESZÁMOLÓK
LEGÚJABB ALBUMOK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK
AKTUÁLIS IDŐJÁRÁS
KÖZÖSSÉG: 22 113 TAG
ONLINE OLVASÓK: 3
FACEBOOK IDŐVONAL
LEGÚJABB GÖRÖG ZENÉK
STATISZTIKA
  • OnLine olvasók: 3

  • Látogatók ma: 63

  • Oldalletöltés ma: 3232

  • Összes látogató: 5 937 914

Szálláshelyek Görögországban
Több mint 45.000 szállásajánlat.
Most foglal, de később fizet.
Garantált legjobb árak!