KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


A ciprusiak előbb ittak bort, mint az ókori görögök
Dionüszosz vagy Bacchus ide vagy oda - egy friss régészeti feltárás értelmében Ciprus a Földközi-tenger térségének legrégebbi bortermelője. A bor eredetét nem ismerjük. A görög mitológia szerint a bor isteneként tisztelt Dionüszosz volt az, aki az első szőlőtőkét ültette. Történészek úgy vélik, hogy a bor felfedezése egy véletlennek köszönhető, amikor erjedésnek indult szőlőszemekre bukkantak. Olasz régészek nemrégen bizonyítékokat találtak arra, hogy a Földközi-tenger térségében a ciprusiak a legrégebbi bortermelők, legalább 2000 évvel megelőzve az ókori görögöket. Pedig már Homérosznak, az ókori irodalom nagy alakjának műveiben is olvashatók utalások a görögök borára. Ennek ellenére a ciprusi leletek azt igazolják, hogy a szigeten korábban, már 5500 éve fogyasztották a hegy levét. "Két boroskancsót és szőlőmagvakat találtunk. Hihetetlen!" - idézte a Cyprus Weekly című lap Maria Rosaria Belgiorno archeológusnő nyilatkozatát. A ciprusiak által a világ legősibb fajtájának tartott Commandaria nevű mézédes likőrbort - amely ott nemzeti italnak számít - a mai napig gyártják. A világ legrégibb ismert borkészítő technológiája viszont Iránból származik, mintegy hétezer évvel ezelőtti időszakból. (Forrás: ma.hu) Jox


  2005-05-19 

  524 90% 





Szálláshelyek Görögországban

Több mint 50.000 szállásajánlat