Az elmúlt évtizedekben sokszor előkerült az a kérdés, hogy a mediterrán étkezési szokások miért eredményeznek jobb egészséget és hosszabb életet, mint a hagyományos konyha?
Az európaiak és az amerikaiak egy része életét féltve az egészségesebb életmód felé fordult. Áttért az állatinál könnyebb növényi olajok fogyasztására, főzéshez való felhasználására. Elkezdte másolni a görögök, az olaszok étkezési szokásait. A tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy bárki, aki nap, mint nap könnyű ételeket fogyaszt, sok nyers zöldségfélével, nagy lépést tesz egészsége megóvása érdekében, s nagyobb esélye van arra, hogy szívbetegségre, rákra való hajlama örökre alvó állapotban maradjon.
A második világháború után kutatók egy csoportja arra vállalkozott, hogy megkeresi az okát annak, hogy a görögök miért élnek átlagosan hosszabb ideig, mint más Európai országok lakói. A vizsgálatba 150 krétai háztartást vontak be. Megfigyelték, hogy a görög családok táplálkozásának gerincét a kenyér, a magas rosttartalmú gabonafélék, a zöldségek, a gyógynövények, a gyümölcsök és a kis mennyiségű kecskehús, a tejtermékek, a vadhús és a hal képezi. A húsételeket a háziasszonyok minden esetben olívaolajjal készítették el. Nem volt kirívó eset, hogy a felnőttek, napközben, vagy az étkezéseket követően elfogyasztottak egy pohárka jó bort. (Ugyanakkor az alkoholbetegek száma alacsony!)
A lakosok életmódjának másik jelentős eleme az volt, hogy legtöbben házi gazdálkodással foglalkozott, sok időt töltött a természetben.
A kutatók a családtagokat megvizsgálva nagyon kevés szívbetegséget, rákot diagnosztizáltak. A kiváló eredményeket - állítja tapasztalatokat összefoglaló tanulmány - nem csupán a görögök önként vállalt diétája okozza, hanem a napsütéses órák magas száma és ami a legfontosabb, hogy a ”kultúra bölcsőjében” az élet élvezetét szigorúan a karrier és a pénzhajhászat mögé helyezik. |