Hírek
| Zajlik a szőlőszüret Görögországban |
Az augusztus végi és szeptemberi szőlőszüret az egyik legrégebbi és legkedveltebb hagyomány a görög vidéken. A család, a szomszédok és a barátok összegyűlnek, hogy betakarítsák az értékes zöld és lila gyöngycsokrot, amelyeket a borkészítéshez préselnek majd.Ez egy rituálé, amelyet Görögországban időtlen idők óta ismételnek ebben az időszakban. Mint minden olyan rituálé, amely oly sokáig fennmaradt, a borkészítéshez szükséges szőlőszürethez is vannak olyan szokások, amelyek nemzedékről nemzedékre öröklődnek. A múltban a szőlőszüret fontos éves ünnepnek számított, még vallási vonatkozásban is. Ez korántsem csak egy újabb mezőgazdasági feladat volt. Mivel Görögországban az őszi időjárás kiszámíthatatlan, és a szőlőültetvényeken minden teendőt elég gyorsan el kell végezni a szeptemberi hirtelen felhőszakadások előtt – amelyek tönkretehetik az adott évi szőlőt –, a görögök hozzászoktak ahhoz, hogy segítsenek egymásnak a szüret során. A barátok, a szomszédok és a család összegyűlik, és egész nap kora reggeltől elkezdenek dolgozni a szőlőben, miközben népszerű dalokat énekelnek vagy játékosan ugratják egymást. Mindenkinek meghatározott feladatot jelölnek ki: általában a fiatalok és a nők feladata a szőlő szüretelése és a nagy kosarakba való gondos elhelyezése, míg a legerősebb férfiak hordják és rakosgatják a megrakott kosarakat a kamionokra. A szőlőt ezután egy másik, központi területre szállítják, ahol a borkészítési folyamat egy másik fontos szakaszán – a préselésen – esnek át, amelynek során egy másik embercsoport dolgozik együtt a kész termék elkészítésében. Régebben a hagyományos préselés lábbal taposással történt, majd a levet fahordókban három hónapig erjesztették. Ma a modern létesítményekben a hagyományos lábbal taposási eljárást felváltották a költséghatékonyabb (de biztosan kevésbé élvezetes) módszerek. Forrás: greekreporter.com |
|
|
2022-09-01
|
|
198 94%
|
|






Az augusztus végi és szeptemberi szőlőszüret az egyik legrégebbi és legkedveltebb hagyomány a görög vidéken. A család, a szomszédok és a barátok összegyűlnek, hogy betakarítsák az értékes zöld és lila gyöngycsokrot, amelyeket a borkészítéshez préselnek majd.




