Infók


Mega Spileon kolostor
A Mega Spielon kolostor a Peloponnészosz északi részén, a Helmosz-hegység 1000 magasan fekvő pontján található. A Korinthoszi-öböl partján fekvő Diakofto településről közelíthető meg kisvasúttal. A vonat a Vuraikosz-szurdokon keresztül kapaszkodik fel Kalavrita faluba. A középső állomás, a "Mega Spileo", innen vezet az ösvény az azonos nevű kolostorhoz. A legendák szerint Szimeon és Theodorosz szerzetest egy Euphroziné nevű pásztorlány vezette a sárkány barlangjába, ahol a két szerzetes egy (Lukács apostol által festett) Mária ikont talált. A Mega Spileon jelentése: Nagy barlang. Ebbe a barlangba költöztek be a szerzetesek és e köré kezdték épteni a kolostort, mely 840 óta zarándokjáró hely. A csodatévő ikon minden tűzvészt túlélt, melyek az évszázadok során többször is pusztítottak itt (1400, 1640, 1934) és még az 1943-ban mindent elpusztító német csapatokat is túlélte.

A monumentális sziklafal alatt kis makettként rejtőzik a nyolc emeletes kolostorépület. Néhány szerzetes még most is barangokban él, madarakkal együtt. Ezek a közeli barlangok csak létrákon és deszkákon át közelíthetőek meg. Az évek során újból és újból felépített kolostor egyszerű, szerény stílusú kinézetének ellentéte a sötét, bizarr fantasztikusnak ható belső tér, ahol források csobogása hallatszik, és egyszerű figurák mutatják be a barlang és a Mária ikon felfedezésének történetét. A részben a sziklákból kivésett Panagia Chriszoszpiliotissza templom (mely az "Aranybarlang Szűze" névre hallgat) mozaik padlókővel és 17. századi freskókkal dicsekedhet. A múzeuma látogatható. Itt ezüsttárgyak, könyvek, hímzések és fegyverek tekinthetők meg, csekély belépő ellenében. Ezen kívül látogatható még a kolostor péksége és a borpincéje, más részei azonban nem.A Mega Spielon kolostor a Peloponnészosz északi részén, a Helmosz-hegység 1000 magasan fekvő pontján található. A Korinthoszi-öböl partján fekvő Diakofto településről közelíthető meg kisvasúttal. A vonat a Vuraikosz-szurdokon keresztül kapaszkodik fel Kalavrita faluba. A középső állomás, a "Mega Spileo", innen vezet az ösvény az azonos nevű kolostorhoz. A legendák szerint Szimeon és Theodorosz szerzetest egy Euphroziné nevű pásztorlány vezette a sárkány barlangjába, ahol a két szerzetes egy (Lukács apostol által festett) Mária ikont talált. A Mega Spileon jelentése: Nagy barlang. Ebbe a barlangba költöztek be a szerzetesek és e köré kezdték épteni a kolostort, mely 840 óta zarándokjáró hely. A csodatévő ikon minden tűzvészt túlélt, melyek az évszázadok során többször is pusztítottak itt (1400, 1640, 1934) és még az 1943-ban mindent elpusztító német csapatokat is túlélte.

A monumentális sziklafal alatt kis makettként rejtőzik a nyolc emeletes kolostorépület. Néhány szerzetes még most is barangokban él, madarakkal együtt. Ezek a közeli barlangok csak létrákon és deszkákon át közelíthetőek meg. Az évek során újból és újból felépített kolostor egyszerű, szerény stílusú kinézetének ellentéte a sötét, bizarr fantasztikusnak ható belső tér, ahol források csobogása hallatszik, és egyszerű figurák mutatják be a barlang és a Mária ikon felfedezésének történetét. A részben a sziklákból kivésett Panagia Chriszoszpiliotissza templom (mely az "Aranybarlang Szűze" névre hallgat) mozaik padlókővel és 17. századi freskókkal dicsekedhet. A múzeuma látogatható. Itt ezüsttárgyak, könyvek, hímzések és fegyverek tekinthetők meg, csekély belépő ellenében. Ezen kívül látogatható még a kolostor péksége és a borpincéje, más részei azonban nem.

 2007-08-01 

 vojandi LEGNÉPSZERŰBB KÉPEK
LEGUTÓBBI FRISSÍTÉSEK
LEGUTÓBBI FÓRUMTÉMÁK
LEGÚJABB BESZÁMOLÓK
LEGÚJABB ALBUMOK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK
AKTUÁLIS IDŐJÁRÁS
KÖZÖSSÉG: 22 000 TAG
ONLINE OLVASÓK: 4
FACEBOOK IDŐVONAL
LEGÚJABB GÖRÖG ZENÉK
STATISZTIKA
  • OnLine olvasók: 4

  • Látogatók ma: 120

  • Oldalletöltés ma: 7060

  • Összes látogató: 5 293 228

Thassos - Görögország
Szállásajánlatok Thassoson.
Árajánlatkérés és szállásfoglalás közvetlen a szállás tulajdonosától.