A görögök évente 5,5 kiló kávét fogyasztanak fejenként, ezzel az ország a 15. helyen áll a legjobb kávéfogyasztók listáján.
A modern görög társadalom talán egyik legfontosabb vonása, a kávé nemcsak a mindennapi rutin része, hanem egy rituálé is, amely nélkül a görögök nem tudnak élni.
Az elmúlt években a társadalmat sújtó súlyos pénzügyi válság ellenére a kávé továbbra is komoly üzlet státuszát őrzi. Bárok és kávézók várják azokat a látogatókat, akik rendszeresen hódolnak ennek a mindennapi élvezetnek.
A fiatalok körében népszerű, modernebb kávézók a különféle főzési módokkal készült kávék választékát kínálják. Másrészt a kafeneio egy hagyományosabb bár, általában idősebb férfiak látogatják.
A kávéválaszték nagyon változatos, kezdve a népszerű frappétól, amelyet valójában Görögországban készítettek, a hagyományos görög kávéig, valamint a még divatosabb lehetőségekig, amelyek közül sok olasz ízű.
Az ellinikó néven is ismert hagyományos görög kávé a török kávé egyik változata, amely az oszmán megszállás alatt a helyi kultúra részévé vált.
A görög kávé egy sűrű ital, amelyet egy kis edényben, úgynevezett brikiben készítenek, amely egy kis csésze alján tartja a zaccot. Az üledék, amelyet ezek a talajok képeznek, a görög jóslási szokás eredete.
A helyiek megerősítik, hogy a tökéletes csésze görög kávé lefőzése művészet.
Egy kutatócsoport megállapította, hogy a görög kávé nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt, ami azt jelenti, hogy az ivás valóban segíthet kitisztítani az artériákat, és visszaszoríthatja a szívbetegségek kialakulását. |