A Taramas széles körben ismert a taramosalátában való felhasználásáról, amely ikra zsemlemorzsával vagy burgonyapürével, valamint citromlével, ecettel és olívaolajjal kevert keveréke.
A „taramas” szó a görögök a tőkehal vagy ponty vörös kaviárjának (halikra) apró sós gyöngyeinek leírására szolgál. A halikra kulináris megbecsülése legalább a bizánci korokig nyúlik vissza, és valószínűleg messze az ókorig nyúlik vissza.
Csakúgy, mint a fekete kaviár és a botargo (avgotaracho), a tarama is a finomság egyik legfinomabb fajtája.
Általában mártogatósként, kenyérrel vagy nyers zöldségekkel fogyasztják. A szín a krémes bézstől a rózsaszínig változhat, a használt ikra típusától függően. A kereskedelemben előállított taramosalata gyakran élénk rózsaszínű, az élelmiszer-színezék hozzáadása miatt.
A fehér színű taramosalata a legjobb minőségűnek számít. |