A füge, amely az ókor óta a görög konyha és kultúra alappillére, ma is különleges helyet foglal el a görög étrendben. A bőség és a táplálkozás szimbólumaként a fügét nem csak édes íze miatt, hanem egészségügyi előnyei miatt is nagyra értékelték, így a mediterrán étrend időtlen kiegészítője.
A görögök és füge
A füge a legtáplálóbb gyümölcsök kategóriájába tartozik, ugyanakkor legalább kilenc elismert gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik. A szőlő mellett a füge az ókori görögök kedvenc gyümölcse volt.
Az ikonikus gyümölcs a mediterrán és a közel-keleti országokban található, mert meleg, száraz időjárást igényel a növekedéséhez. Az augusztust Görögországban ”füge hónapnak” nevezik, mert ekkor érik a legérettebb és leglédúsabb a finom gyümölcs.
A görögök azonban egész évben fogyasztanak szárított fügét. Uzsonnaként fogyasztják, és salátákhoz adják. Az ókori görög időkben a szőlő mellett a fügét is főzéshez használták.
A füge gazdag A-, B1- és B2-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, foszforban, magnéziumban, nátriumban, káliumban és másokban. Számos bizonyított gyógyászati tulajdonságuk miatt jótékony hatásúak egészségünkre.
A füge 10 legjobb tulajdonsága
Vérnyomás csökkentése:
A füge a magas vérnyomásban szenvedőket segíti. Káliumban gazdagok, ami segít a vérnyomás szabályozásában. A tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy azok, akik több káliumot fogyasztanak, alacsonyabb vérnyomással rendelkeznek, mint mások.
Segít a kiürülésben:
Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően a füge megoldást jelenthet azoknak az embereknek, akik székrekedésben szenvednek, és szeretnének egy természetes módszert kipróbálni, hogy segítsenek. A napi három füge fogyasztása segít enyhíteni a problémát, és ha azon tűnődünk, hogy frisset vagy szárítottat válasszunk, a szakértők talán meglepő módon hangsúlyozzák, hogy ugyanaz a hatás.
Segít a testsúlykontrollban:
Ez a nyári gyümölcs rostban gazdag, és minél többet veszünk be napi étrendünkbe, annál jobb eredményeket érünk el a kívánt testsúly elérésében. Ennek oka, hogy ömlesztettséget biztosítanak, és ez a rost lehetővé teszi számunkra, hogy hosszabb ideig megőrizzük a jóllakottság érzését.
A posztmenopauzás nők védelme az emlőrák ellen:
Egy nyolc évig tartó, több mint 50 000 menopauzás nő bevonásával végzett svédországi vizsgálat megállapította, hogy azok, akik a legtöbb rostot eszik gyümölcsből (amelyek közül a leggazdagabb a füge, alma, körte és szilva volt), csökkentették a mellrák kockázatát 34 százalék azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztottak.
A szívbetegségek megelőzése:
Állatkísérletek kimutatták, hogy ennek a finom gyümölcsnek a fogyasztása csökkentheti a vér trigliceridszintjét, és így hosszú távon megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket. A trigliceridek a vérben keringő zsírok fő formája, és minél magasabb szintjük, annál nagyobb az elhízás és a szívbetegség valószínűsége.
A füge antidiabetikus tulajdonságai:
A fügelevél a vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkentheti az inzulin mennyiségét, amelyet a cukorbetegeknek injekciókkal kell bevinniük. Hogyan ehetsz fügelevelet, kérdezheted? Csak forralja fel őket, és igya meg a főzetet teaként, vagy adja hozzá a kivonatát bármihez, amit reggelire eszik.
Csontsűrűség megőrzésének elősegítése:
A csontjainkat erősítő ásványi anyagokban, köztük a kalciumban és a káliumban gazdag tartalmuk megakadályozza a magas sófogyasztás okozta kalcium elvesztését a vizeletben, és a fügét szövetségeseinkké teszi a csontritkulás ellen.
A szexuális élet javítása:
A füge természetes afrodiziákum, jó értelemben megzavarja hormonjainkat. Valójában ősidők óta feljegyezték, hogy a fügét gyenge szexuális teljesítmény esetén használták.
Torokfájás enyhítése:
A fügében lévő ragacsos anyag nagy segítséget nyújt torokfájás esetén. Ez az anyag vízzel keverve megduzzad, és bevonja a torkot, hogy megvédje azt, csökkentve az irritációt és enyhítve a fájdalmat.
Sokoldalú főzés:
Azon túl, hogy a füge finom falat, sokoldalúan felhasználható a konyhában, édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható, a salátáktól a desszertekig. |