Korfun a helyiek egyszerűen Kumquatnak hívják, és a helyi szellem a sziget védjegyévé vált.
Több szeszfőzde gyártja a likőrt, de sok más kulináris termék is ezt a gyümölcsöt használja fő összetevőként.
Az apró narancssárga gyümölcs eredetileg Kínából és Dél-Japánból származik. Ázsiai országokban bonsaiként is használják a kumquatot, és néha a szerencse szimbólumaként ajándékozzák.
A kifejezés jelentése „aranygyümölcs”; Egy angol agronómus honosította meg Korfu szigetén 1860-ban. Azóta a kumquat a sziget egyik fő mezőgazdasági terméke.
A fa, más néven Marumi kumquat, kicsi, kerek vagy ovális alakú aranysárga gyümölcsöt hoz, édes héjjal. A pép azonban meglehetősen keserű, és főleg kanalas édességek , lekvárok és zselék alapanyagaként használják – bár a kumquatot nyersen is fogyaszthatjuk.
Az ital színe határozza meg, hogy a likőrt a héjból vagy magából a gyümölcsből készítették-e. Ha a szín élénk narancssárga, akkor csak a bőrrel készült.
Íze nagyon édes és rendkívül illatos is. Ízében is meglehetősen erős, ezért a kedvenc választás koktélok készítéséhez, valamint krémek, pudingok és egyéb desszertek ízesítéséhez.
Ehelyett a fehér likőr lényegesen kevésbé édes; a helyiek általában étkezés után szolgálják fel, ugyanúgy, mint Görögország más részein az ouzót, a tsikoudia-t és a tsipouro-t .
Korfun sok helyi cég készít különféle finomságokat a gyümölcsből, például kumquat szirupot (ideális görög joghurt feltétként ), lekvárt és még sütiben is. |