KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Gasztronómia


Vigyük haza a görög ízeket az otthonunkba! - Bifteki

Tavaly nyáron Görögországban, Karpathos szigetén volt szerencsém néhány napot tölteni. Két olyan emléket is szereztem ezen a kis szigeten, amelyek azóta is velem vannak és eszembe jutva szebbé teszik a mindennapjaimat.

Az egyik az Apella Beach. Nem egyszerű a megközelítése, de megéri a fáradságot. A víz kristálytiszta, a homok finom, a látvány gyönyörű. Egy kis ösvényen feljebb is kapaszkodhatunk, innen fentről pedig még szebb minden.

A másik maradandó emlékem egy étel: a bifteki. A bifteki egy hagyományos görög étel, ami darált marha- vagy sertéshúsból készül. Különböző fűszerekkel és hozzávalókkal megbolondíthatjuk az ízét, így könnyedén személyre szabható.

A férjemtől karácsonyra megkaptam az egyik legjobb forrólevegős fritőz modellt, egy Tefal EY701D15 Easy Fry XXL készüléket. Sokat kísérleteztem, hogy a legjobb görög fasírtot ne olajban készítsem el. Hiszen mennyivel egészségesebb, ha olaj nélkül, csak forró levegő használatával sül meg az étel. Végül sikerült kitapasztalnom az ideális receptet. Ha egy szürke őszi napon Te is a szádban akarod érezni Görögország ízét, akkor íme a recept.

Hozzávalók:
- 500 g darált sertés- vagy marhahús,
- 1 közepes méretű hagyma (finomra vágva),
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva),
- 1 tojás,
- 1 evőkanál szárított oregánó,
- 1 evőkanál friss petrezselyem (finomra vágva),
- 1 evőkanál olívaolaj,
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint.

Előkészítésként melegítsd elő a fritőzt 200 °C hőmérsékletre. A húst keverd össze a finomra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, szárított oregánóval, finomra vágott petrezselyemmel, tojással, olívaolajjal, sóval és frissen őrölt fekete borssal egy tálban. Győződj meg róla, hogy a fűszerek jól el vannak keverve a hússal.

Formázz kisebb, lapos húspogácsákat a keverékből, és helyezd azokat a forrólevegős fritőzbe. Ne tedd túl közel egymáshoz őket, hogy a levegő körbe tudja járni őket és egyenletesen meg tudják sütni.

Süsd a biftekiket a fritőzben kb. 10-15 percig, amíg szép aranybarna külsőt kapnak. A pontos sütési idő függ a húspogácsák vastagságától és a fritőz teljesítményétől, így érdemes néha megtekinteni, hogy elérte-e már a kívánt állagot.

Ha elkészültek, vedd ki őket a fritőzből, és hagyd őket néhány percig pihenni, hogy a szaftos íz megmaradjon. Tálald a biftekit friss salátával, tzatzikivel vagy a kedvenc köreteddel.

Ezzel az egyszerű recepttel a forrólevegős fritőzben is könnyedén elkészítheted a finom biftekit, ami ínycsiklandó és könnyű fogás lehet egy gyors és ízletes vacsorához. Fogyasztása közben pedig lehet nézegetni a görög nyaralás során készült fényképeket.


  2023-07-31 

  75 100% 




..:: Autóbérlés ::..
Keresse meg a legjobb ajánlatot, hasonlítsa össze az árakat és
spóroljon akár 70%-ot!