KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Gasztronómia


Édes görög borok - Borok

Görögország édes borairól az ókor óta ismert ország, és jó helyet foglal el a mai édes bortermelő országok között. A görög desszertborok még a legigényesebb borkedvelőt is megnyerik, hiszen a csúcsminőségű, ősi tradíciókkal, a nap melegének köszönhetően sajátos terroir ízzel ötvöződnek, ami hozzájárul az aroma- és ízintenzitáshoz. Sőt, a szinte kizárólag a desszertborok készítésénél használt egyedi őshonos fajták hozzájárulnak ennek a csillogóan édes mozaiknak a létrejöttéhez!

Ma a görög borászok a világ legcsodálatosabb édes borait készítik, és Önt is meghívják erre az egyedülálló utazásra, ahol a látás, a szaglás és az ízlelés fontos szerepet játszik. A bor színei a halvány aranytól a mélyliláig terjednek; aromájuk a frissen szedett gyümölcsöt és a kiszáradt, „rancio” – diós – jelleget idézi fel, amely csak több éves tölgyesedés után jön elő; ízük pedig az elbűvölő intenzitás ízétől a bársonyos karakterérzésig terjed!

A görög édes borok bármilyen alkalomra tökéletes italok lehetnek, és könnyen dédelgetett élménnyé válhatnak. A legjobb minőségű görög desszertborok között minden bizonnyal minden borkedvelő megtalálja azt, amelyik tökéletesen megfelel az ízlésének. És mindazok számára, akik a bor és az étel megfelelő kombinációját keresik, legyen szó egzotikus ételről vagy összetett utolsó fogásról, a görög desszertborok kiszélesítik az ízvilágot, és különleges helyet foglalnak el szívében!

A híres Vinsanto - a Santorini nektárja

A Vinsantót kizárólag Santorini szigetén állítják elő az őshonos Assyrtiko, Aidani és Athiri fajtákból. A szőlő nagyon érett és koncentrált, miközben hatalmas savakat tart fenn. Egy hét napon át tartó szárítás és legalább két év nagy tölgyfahordókban való szárítás után a Vinsanto a világ egyik legpompásabb aranynektárja lett.

Tálalási javaslatok: Santorini lenyűgöző, gazdag Vinsantója frissítő savával és hatalmas kivonatával fogyasztható önmagában vagy finoman párosítva baklavával vagy bármilyen más édes filoval készült péksüteményhez, valamint csokoládéval, sült birsalmával és süteményekkel.. A Vinsantót sós-édes bornak is tartják. Próbálja ki sűrű, intenzív, krémes sajtokkal vagy akár sült hússal, gyümölccsel és darált pitékkel töltve.

Muskotály - Az édes borok királya

A görög muskotály borok gazdag, szőlős aromájával és kiegyensúlyozott, gyümölcsös savtartalmával előkelő helyet szereztek a fajtájuk legjobb példái között a világon. Kandírozott narancs, mézeskalács, almás vagy barackos pite, fehér csokoládé, gyümölcstorta, feta és kéksajtok remek kiegészítői a muskotály mézes és citrusos ízeinek. A Muscat Blanc-ot hat CDO (ellenőrzött eredetmegjelölés) területen termesztik; közülük három az Égei-tengerben található: Szamosz, Lemnosz és Rodosz-szigetek. A másik három Pátra, Patras Rio és Cephalonia szigete a Jón-tengerben.

Lemnoszi muskotály

A Lemnos-sziget száraz éghajlata és vulkáni talaja elősegíti az Alexandriai Muskotály szőlőfajta nagy bogyóinak tökéletes érését, amelyet a sziget szőlőültetvényeinek több mint 95%-án termesztenek, így Lemnos az édes borok egyik meghatározó görögországi termőhelye. Az enyhe aromás és zamatos karakterű, édes lemnoszi muskotály bor a kajszibarack, a menta és a fodormenta jegyeit árasztja.

Tálalási javaslatok: Ez a bor a legkülönfélébb könnyű desszertekhez tökéletes, mint például gyümölcssalátákhoz, gyümölcstortákhoz, vanília fagylaltokhoz, valamint a hagyományos galaktoboureko-hoz. Még ha önmagában is szolgálják fel, egy jól lehűtött lemnoszi muskotály bor puszta örömet okoz az ínynek. Ez egy olyan bor, amely több ezer éves borkészítés során fejlődött ki.

Szamoszi muskotály

A szamoszi muskotály zamatos, mély és intenzív, és a szigeten jó néhány bort termelnek. A szamoszi muskotályborok aromái egyszerre gazdagok és egyediek, az uralkodó jegyek pedig gyümölcsös és virágosak, amelyek friss szőlőre, narancsvirágokra és rózsaszirmokra emlékeztetnek. A muskotályfajtából készült borok a gyümölcs jellegzetes ízét és elsődleges aromáját viselik. A muskotályborok definíció szerint a gyümölcsös bor tökéletes példái.

A szamoszi muskotályt fiatalon dúsíthatják és itathatják, mivel nagyon termékenyek, és nem túl bonyolultak; vagy két-három évig tölgyben érlelik, ami összetettebbé, fűszeresebbé és többrétegűbbé teszi őket.
Tálalási javaslatok: A Muscat Samos bor remek kísérője kéksajtoknak és gyümölcsös vagy diós desszerteknek. Elég kalandvágyó vagy? Próbálja ki ezt a bort homár étellel.



A fenti muskotály világosabb változata, virágok és gyümölcsök, mint például őszibarack, dinnye és narancs aromáival. Tálalási javaslatok: 10 °C - 12 °C-on tálaljuk. Fogyassza magában vagy gyümölcsös desszertek, jég mellé. tejszín és gyümölcs.

Mavrodaphne

Mavrodaphne bizonyos szempontból Muscat fekete testvére. Ez az egyik legismertebb görög bor, amely nemzetközi elismerést vívott ki. A Mavrodaphne, azaz fekete babér egy olyan fajta, amely mély színű, intenzív illatú borokat ad, tele sötét, de nem nehéz gyümölcsökkel, édes fűszerekkel és összetett fűszernövényekkel. A Mavrodaphne-nak két OEM-et ítéltek oda: a kisebbik cefalóniai Mavrodaphne-t és a nagyobb és sokkal ismertebb, a patraszi (peloponnészoszi) Mavrodaphne-t.

Tálalási javaslatok: 12°C-16°C között tálaljuk. A Mavrodaphne desszertbor erőteljes, diós édessége jól passzol a csokoládé- és diós desszertekhez, valamint a darált pitékhez. Ízesítőként is használható különféle sötét színű mártásokba, amelyeket marhahússal, sült csirkehússal vagy pulykahússal tálalnak.

Tipp: A legrégebbi évjáratokat nagy tölgyfahordókban érlelik sok évig. Különleges borok különleges alkalmakra, keserű csokoládéval vagy édes desszertekkel párosítva.

A krétai borok édessége

Liatiko és Romeiko fajták:

A gazdag krétai dűlő két csodálatos fajtát kínál az édes borok szerelmeseinek. A Liatiko egy exkluzív vörös krétai fajta, amely az ókor óta tartja magát, és a nevét a júliusi szőlőérés hónapjáról kapta (görögül Ioulios). Ez a fajta bizonyos borkészítést követően mesés édes borokat hoz létre. A második a Romeiko, amely Chania vörös fajtája őshonos. A kissamosi helyi bor mellett a Romeiko fajta zamatos borokat hoz létre, amelyeket nemzetközileg is díjaztak. A túlérett szőlőt leszüreteljük, és néhány napig a krétai forró nap alatt hagyjuk. Ezt követi a borkészítési folyamat és bizonyos esetekben a bor érlelése.

Felszolgálási javaslatok: Élvezze a krétai édes borokat önmagukban aperitifként, vagy kombinálja gyümölcsökkel, gyümölcsös desszertekkel és krétai fűszeres kefalograviera sajttal.


  2022-09-05 

  164 85% 





Hirdessen itt!

..:: Bérelhető reklámfelület ::..