KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Gasztronómia


Töltött káposzta - Dolmádákia gemista

Hozzávalók:
1 1/2 kg káposzta, 1 kg darált hús, 200 gr puha rízs, 200 gr, zsiradék, só, bors, vadmenta (elhagyható), apróra vágott petrezselyemzöld, 2 kanál liszt, vagy corn-flour, 2 tojás, 2 citrom, 2-3 apróra vágott hagyma
Elkészítés:
Megmossuk a káposztát, a külsõ, szakadt leveleket leszedjük. Az ép külsõ leveleket is leszedjük és félretesszük, felhasználjuk majd ezeket a lábos aljában. A káposzta torzsáját kivágjuk majd egyenként letörjük a leveleket, leforrázzuk (belemerítjük bõ fövõ vízbe és 1-2 percig fõzzük) és akkorára vágjuk õket amekkorára szeretnénk méretezni a töltelékeket. Tehát ha kicsi töltelékeket szertnénk akkor 2-3 darabba vágjuk a leveleket.
Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a forró zsiradékon.
Egy tálba tesszük a darált húst, a rízset, az olajban megfuttatott hagymát a maradék olajjal-zsiradékkal, sót, borsot, vad mentát, petrezselymet és jól összedolgozzuk.
Az összedolgozott masszából kis halmokat helyezünk az elõkészített, felvágott, megpuhított levelekre és becsavarjuk õket majd a töltelékek végeit bedugdossuk, behajtogatjuk hogy a fövés közben ne nyíljanak ki.
Egy nagyobb ármérõjü, magas lábos aljába leteszünk egy-két réteg külsõ vastag és már megpuhított levelet, majd erre körkörösen, sorba helyezzük a töltelékeket, emeletesen, addig amíg elfogynak. Ekkor betakarjuk õket nagyobb levelekkel ha még maradt belõlük az alsó réteg elkészítése után. Feltöltjük annyi vízzel (vagy leveseskockával elõkészített lével) hogy ellepje a töltelékeket, a tetejükre helyezünk egy tányért és erre egy nehezéket ha akad otthon erre megfelelõ tárgy, majd körülbelül 45-50 percet fõzzük közepes tüzön.
Egy külön láboskában elkészítjük a mártást. Kevés zsiradékon világos rántást készítünk a lisztbõl, ehhez hozzátesszük lassacskán és kevergetve a töltelékekrõl leöntött levet, a citromlevet és a tojássárgáját. Közben megkostólgatjuk hogy megfelelõen savanyú, sós és sûrû legyen. A sûrûségét lehet szabályozni még liszt vagy lé hozzáadásával.


  2007-03-27 

  434 80% 




Villa Oasis - Nea Potidea - Halkidiki
Privát homokos strand, csodálatos kilátás, mindössze 100 m-re a tengertől.
..:: Halkidiki, Kassandra, Nea Potidea ::..