 Hozzávalók:
1/2 kg száraz óriásbab, 2 1/2 csésze spenót apróra vágva és párolva, 3-4 közepes hagyma apróra vágva, 3/4 csésze olívaolaj, 1/2 kg túlérett paradicsom, vagy 1 doboz (400 gr) konzerv paradicsom, só, bors.
Elkészítés:
A babot elõzõ este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük, akkor a következõképpen járunk el:
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfõzzük, majd lehúzzuk a tûzrõl és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet, és újból felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, enyhén sózzuk, és majdnem puhára fõzzük (addig fõzzük amíg a héjuk megreped). A babot beletesszük egy tepsibe, a levét félretesszük.
Külön elkészítjük a szószt, az apróra vágott (vagy aki úgy szereti, szeletelt) hagymát megfonnyasszuk olívaolajon, majd hozzátesszük a spenótot, pár percig rotyogtatjuk, utána hozzátesszük a turmixolt vagy apróra vágott paradicsomokat. Ha csak apróra vágjuk a paradicsomokat, akkor elõzõleg le kell húzni a héjukat, amit legkönnyebben úgy lehet elérni, ha pár percig forró vízbe mártjuk õket. Ehhez a mûvelethez elég akár a forró vizes csap alá tartani õket egy kanálban pár percig, persze ha elég forró víz jön a csapból.
A mártáshoz még hozzátesszük a 2 kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot. Párpercnyi fövés után a szószt a paszulyokhoz tesszük, majd még hozzáteszünk a paszuly fõvõ levébõl annyit, hogy ellepje a babot.
Az egészet sütõbe tesszük (ha a folyadékot ki kell pótolni csakis a forró fõzõlével tegyük!) és körülbelül 1 órát sütjük. A tetején vékony sült kéreg képzõdik. |