A gyros az egyik legnépszerűbb görög street food étel, amely függőleges nyárson sült húsból áll, például sertés- vagy csirke, vagy bárány, vagy borjúhúsból (más országokban népszerű). A húst vékony forgácsokra szeletelik, majd általában egy pita kenyérbe helyezik, szószokkal, például tzatzikivel és zöldségekkel, például paradicsommal, hagymával, salátával és uborkával.
A gyros a görög gheereezo szóból származik, ami azt jelenti, hogy megfordul, és a folyamatosan forgó függőleges nyársra utal, amelyen a hús sül.
Egyesek úgy vélik, hogy a gyros Nagy Sándor idejében keletkezett, amikor katonái felnyársalták a húst a kardjukra, és tűzön főzték.
Mások azt állítják, hogy a gyrost 1922-ben vezették be Görögországba, a Konstantinápolyból és Szmirnaiból érkező menekültekkel. A menekültek közül sokan kereskedők lettek, és apró lyukakkal a falon nyitották meg üzleteiket, ahol gyrost árultak. A második világháború után a gyros népszerűvé vált, és elterjedt Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.
Manapság a gyros az egyik legnépszerűbb street food fajta a világon. |