 Hozzávalók:
- 250 gramm liszt
- 1/4 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 egész citrom (bio)
- 170 gramm vaj vagy margarin (szobahőmérsékletü)
- 110 gramm cukor és 2 evőkanál extra cukor
- 80 gramm porcukor
- 1/2 evőkanál. vanília (kivonat) vagy 1 vanília
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160-170 C fokra.
Szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót.
Mossuk meg a citromot, és törlés után vegyünk belõle 1 evőkanál reszelt citrom héjat és 2 evőkanál citromlét.
Kézi mixerrel a vajat, a cukrot (110 gramm) és a lisztet egy tálban néhány percig keverjük krémesre.
Adjuk hozzá a citrom héját, a levét és a vaníliát, és keverjük össze a szilárd összetevőket a keverékben egy spatulával.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd tekercsformázás után fóliával becsomagoljuk.
Fagyassza le a tésztát a fagyasztóban, ha sietünk, vagy a hűtőben, ha több időnk van. Miután a tészta jól megdermedt, hogy vágható legyen, távolítsuk el a fóliát, és éles késsel vágjunk 0,5 cm vastag szeleteket.
A tányérokat olajpasztával vagy szilikonfóliával kenjük, és a sütiket megfelelő távolságra helyezzük el, mert szétterülnek. Megszórjuk a maradék cukorral (2 evőkanál).
Süssük a citromos sütiket körülbelül 12–15 percig, amíg a szélei enyhén megbarnulnak. Miután kivettük a sütőből, 5 perc után óvatosan tegyük át őket hüvösre, hogy jól kihűljenek. |