 Hozzávalók:
A csokis bougatsa-hoz
- 2 kész leveles tésztalap
- 150 gr. tejcsokoládé vagy praliné darabokban
A serpenyőhöz
- Egy kis vaj
A tálaláshoz
- olvasztott csokoládé
- Porcukor
A csokikrémhez
- 750 gr. tej (friss szobahőmérsékleten)
- 1 vaníliarúd (hosszában eltépve)
- 40 gr. kakaós édes
- 50 gr. vaj
- 80 gr. cukor
- 80 gr. finom búzadara
- 1 csipet só
- 2 tojás (szobahőmérsékleten)
- 150 gr. couverture darabokban
Elkészítés:
A tejet, a kakaót, a vajat, a cukrot, a reszelt vaníliát és a sót egy lábasba tesszük közepes lángon melegíteni.
A búzadarát megnedvesítjük, és néhány percig keverjük, amíg a krém besűrűsödik.
Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a levest, és addig keverjük, amíg el nem olvad.
Pár percig félretesszük, amíg a krém langyos nem lesz.
Egy tálban felverjük a tojásokat, és gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínt habverővel.
Tegyük egy tálba.
Fedjük le a krémet fóliával úgy, hogy hozzáérjen a felületéhez, nehogy leválik, és hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra levegőn.
A középső grillen sütjük.
Kibontjuk a leveles tésztát a pulton.
Kivajazott tepsibe vagy formába tegyünk egy leveles tésztát.
Ha vaj helyett vajat szeretnénk a serpenyőben, akkor tapadásmentes papírt terítünk.
A most kihűlt csokikrémmel kenjük a lapot úgy, hogy a leveles tészta körül 2 cm-es rést hagyunk.
Ujjal vagy ecsettel nedvesítse meg vízzel a lap körüli rést.
A tejszínbe tegyünk tejcsokoládé darabokat.
Fedjük be a második leveles tésztalappal, és a széleit csipkedjük össze úgy, hogy a felső és az alsó lap összeérjen, és jól összetapadjanak.
Megszórjuk egy kis cukorral, miután először meglocsoltuk egy kevés vízzel, hogy a por összetapadjon.
Néhány csípés a felületén, hogy a töltelék nedvessége belélegezzen és távozzon.
Erős sütőben 200°C-on 10 percig sütjük levegőn, a középső rácson, hogy a bougatsa gyorsan megdagadjon, felveszi a térfogatot, és a leveles tészta több rétegre oszlik.
Ettől nagyon ropogós lesz. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra, és süssük tovább körülbelül 30 percig, amíg a felület aranybarna és puffadt nem lesz.
A csokis bougatsa-t éles késsel feldaraboljuk, meglocsoljuk olvasztott csokoládéval és megszórjuk kevés porcukorral.
A tökéletes csokis bougatsa titkai
A leveles tészta imádja a hűtőszekrény hűtését és a forró sütőt. Ettől nagyon ropogós lesz.
A gyors térfogat elérése és a bougatsa lap szétválasztása érdekében - a szájban omlós rétegekben - hidegen, erős hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután engedjük le a teljes sütésig. |