 Hozzávalók:
A spagettihez
- 1 csomag vastag spagetti pasticciohoz
- 1/2 csésze kefalotyri
A darált hús szószhoz
- 800 gr. darált marhahús (miután egy darálón áthaladt)
- 1/3 csésze olivaolaj
- 2 közepes szárított hagyma, apróra vágva
- 1 reszelt sárgarépa
- 2 db. apróra vágott fokhagyma
- 400 gr. zúzott paradicsom vagy friss apróra vágott paradicsom
- 1/3 csésze konyak
- 1 kg cukor
- 1 fahéjrúd
- 1 babérlevél
- Só
- Frissen őrölt bors
A bésamelhez
- 100 gr. vaj
- 100 gr. Liszt
- 1 l tej
- 1/2 hagyma
- 2 szegfűszeg
- 1 csipet szerecsendió
- Só
- fehér bors
Elkészítés:
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és pirítsuk meg a darált húst , egy kanállal szétterítjük.
Nem keverjük folyamatosan.
Hagyjuk jól megfőni, hogy a folyamatos keverés mellett ne veszítse el a folyadékát.
Ez körülbelül 8 percig tart.
Ezután hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a sárgarépát, és további 2-3 percig pirítjuk, amíg átlátszóvá nem válik.
Öntsünk rá egy kis pálinkát és hagyjk az alkoholt elpárologni 1-2 percig.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a cukrot, a sót, a borsot, a babérlevelet és a fahéjrudat.
Hagyjuk a fahéjat 5 percig ízesíteni a darált húst, majd vegye ki.
Fedjük le a darált húst, vegyük le a lángot, és pároljuk 20 percig (folyadék hozzáadása nélkül), amíg teljesen felszívja a folyadékot, és az ízek össze nem állnak.
A szegfűszeget a hagymához szegezzük, és a tejjel egy serpenyőben, közepes lángon feltesszük melegedni.
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon.
Adjuk hozzá a lisztet, és habverővel keverjük néhány percig, hogy a liszt megfőjön.
Vegyük le a hagymát a tejről, és vegyük le a tűzről az edényt a rouval (liszt - vaj).
Felöntjük egy kevés meleg tejjel, és a habverővel jól elkeverjük, hogy a liszt feloldódjon.
Adjuk hozzá a maradék tejet.
Tegyük vissza az edényt a tűzre, és a habverővel rendszeresen keverve hagyja megdermedni és besűrűsödni.
Sózzuk, borsozzuk, és reszelünk rá egy kevés szerecsendiót.
Közben a spagettit felforraltuk és leszűrtük.
Tegyük őket egy olajozott mély serpenyőbe.
A spagettit megszórjuk egy kis kefalotyrivel.
A darált húst ráöntjük a spagettire.
Ráöntjük a bésamellel.
Rázzuk meg kissé a serpenyőt, hogy rétegezze a pastitsio felületét.
Megszórjuk a maradék kefalotyrivel, és 180°C-ra előmelegített sütőben, az utolsó grillsütőn 45-50 percig sütjük. |