 Hozzávalók:
- 8 burgonya
- Sóvirág
- Olívaolaj a sütéshez
Elkézsítés:
Először a burgonyát pucoljuk meg, és vágjuk egyforma kívánt méretűre.
Egy tál vízbe tesszük őket, hogy a keményítő nagy részét eltüntessük, a sült krumpli pedig nagyon ropogós legyen.
Egy szűrőedényben szűrjük le és hagyjuk jól megszáradni.
Egy serpenyőben olívaolajon és közepes lángon pirítsuk a burgonyát 5-7 perc alatt puhára anélkül, hogy elszíneznék.
Ha sok a sütéshez való burgonyánk, akkor adagonként, egyenként tesszük bele.
Szűrőkanállal kiszedjük a szűrőedénybe, és kicsit hagyjuk hűlni. Ebben a szakaszban szinte semmilyen színt nem kaptak.
Ismét melegítsük fel az olajat, ezúttal közepes vagy magas lángon.
Apránként újra feltesszük, amíg aranyszínűvé nem válik és kb 3 percig ropogós lesz, mindig attól függően, hogy milyen méretben vágtuk.
Távolítsuk el őket a lyukas kanállal.
Tegyük őket egy nagy tányérra vagy egy dupla konyhai papírral bélelt tepsire, hogy felszívja a felesleges olajat.
Sóvirággal megszórjuk.
Hozzákeverjük a ropogós sült krumplit és azonnal tálaljuk.
Az aranyszínű, jól főzött és ropogós sült krumpli titkai
Vágjuk a burgonyát azonos méretűre.
Minden burgonyát egyforma méretűre kell vágni, hogy egyenletesen süljön, és egyszerre készüljön el. Ha a felét kicsire és vékonyra, a másik felét pedig vastagra vágjuk, a kicsik addig égnek, amíg nagyok nem lesznek. Vagy fordítva, a nagyok még nyersek lesznek, amikor a finomra vágottak már készen vannak.
Sütés előtt távolítsuk el a keményítőt.
A burgonyában lévő keményítő az, ami nem teszi lehetővé, hogy olyan ropogóssá váljanak, mint ahogy megérdemlik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy sütés előtt eltávolítsuk a keményítőjüket a vízből.
Sütés előtt szárítsuk meg.
A burgonyát alaposan csepegtessük le, mielőtt a serpenyőbe tennénk, hogy elkerüljük az égési sérüléseket. Már a forró olajban lévő pár csepp víz is képes arra, hogy az olaj forró, veszélyes cseppekben szétszóródjon.
Hagyja őket békén, amíg sülnek
Amíg a burgonyát sütjük, ne keverjük folyamatosan. Elég egyszer, hogy ne tapadjanak össze.
Használjuk a megfelelő serpenyőt a sütéshez
A burgonya sütéséhez minden bizonnyal nem a serpenyő a megfelelő edény, hanem egy mély fazék, amely megfelelően felforrósítja az olajat, és a burgonyának lesz helye teljes kényelmében sütni.
A burgonyát a megfelelő olajon megpirítjuk.
Mindig tiszta olívaolajban sütjük, mert ez az egyetlen olaj, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek, és később ég le, mint a többi. Emellett egyedi ízt ad a burgonyának, és finomabb lesz, mint bármely más használt olaj.
Dupla sütés a kettős élvezetért.
Miután a burgonyát közepes lángon 5-7 percig sütjük, szűrőedénybe szedjük ki az edényből. A sütés első szakaszában az olajnak nem szabad túlságosan megégnie. Így belül is megfelelően megsülnek, anélkül, hogy kívül sötét színt kapnának.
Ha perfekcionista vagy, használhatsz hőmérőt.
Az első sütéskor az olívaolajnak 150 ºC körül kell lennie.
Ha nincs hőmérőnk, akkor emlékezzen arra, hogy az első sütéskor az olívaolajba eső burgonyát enyhén, nem túl erősre kell sütni, és az olajat nem szabad túlságosan felforrni. Vagyis enyhe köhögésnek kell lennie. Tesztelje, hogy megfelelő-e a hőmérséklet úgy, hogy közepes lángon hagyja megégni az olajat, és próbáljon meg feldobni néhány burgonyát, ha először csinálja.
A két sütés között a burgonya néhány perctől néhány óráig tartható anélkül, hogy ez befolyásolná a végeredményt.
A második sütésnél az olívaolaj hőmérséklete 180°C körül legyen. Tapasztalatilag, vagyis intenzív forrást kelteni, amikor a burgonyát sütjük. Süssük a burgonyát forró olajban körülbelül 3 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Emlékeztetni kell arra, hogy a forró olajnak jól el kell fednie a burgonyát, legalább 2 cm-rel a felszínük felett. |