KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Gasztronómia


Görög húsvéti kenyér - Tsoureki

A Tsoureki (görögül τσουρέκι) a hagyományos édes élesztős kenyér, amelyet a görögök minden évben nagycsütörtökön készítenek, és húsvét vasárnapján esznek.

Nagycsütörtökön kora reggel egész Görögországban a nők elkezdik dagasztani a tésztát a tsourekihez.

Egyes pékek a cipókat dióval és cukorral díszítik. Az alaktól és Görögország régiójától függően a tsourekinek különböző nevei vannak, például „kofinia”, „kalathakia”, „doksaria”, „avgoulas”, „koutsouna”, „kouzounakia” és így tovább. A mindenütt megtalálható kenyér leggyakoribb formája a fonat.

A fonatok és csomók azonban a pogány időkből származnak, amikor a kenyér bizonyos formái a gonosz szellemek elűzésére szolgáltak.

A hagyomány szerint a tsoureki Krisztus feltámadását és általában az újjászületést szimbolizálja, mivel a lisztet formára formálják, felemelkedik, és életre kel, ahogy átalakul végső alakjába.

A vörösre festett tojás , amelyet általában a fonat tetejére helyeznek, Jézus vérét szimbolizálja. A tojás vörösre halása a görög húsvétra az egyik legrégebbi és legkedveltebb hagyomány Görögországban.

A bizánci időkben ismert volt, hogy a tsourekihez hasonló kenyereket készítettek. A „kollyrides”-nek hívták őket a húsvét különleges kenyerének. Különböző formájúak is voltak, és egy piros tojás volt a közepén.

A tsoureki név a török ​​„corek” szóból ered, amely minden élesztőtésztával készült kenyérre utal. Sokféle corek létezik, sós és édes is, amelyek régiónként különböző formában és méretben jelennek meg.

A kenyér szót a görögök a török ​​hódoltság idején vették át, és azóta a görögök elkezdték elkészíteni saját változatukat az édes kenyérből, amelyet tejjel, vajjal és tojással készítenek.

Az örmények és az azerbajdzsániak egyfajta coreket készítenek, ami egy szezámmaggal megszórt kerek, lapos kenyér.

Mára a tsoureki egész évben használható péksütemény lett. Különféle változatokban kapható, például csokoládéval és dióval töltve vagy bevonva, de akár pudinggal töltve vagy szirupba mártva is lehet.

Ez a finoman édes kenyér simán fogyasztva is kellemes és frissítő a nagyböjti időszak hosszú ínyére.


  2022-04-21 

  136 76% 





Szálláshelyek Görögországban

Több mint 50.000 szállásajánlat