Krétai élmények
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Élménybeszámolók
Hozzászóló Üzenet
# 1
Ke_p
Figyelmeztetve
Vendég



Nincs beírva úticél.
#7 Üzenet linkje2003-10-02 09:36:26  Krétai élmények

Most jöttünk meg Krétáról, tele vagyok élménnyel.
Csak röviden:

informálódás
- az els& helyen áll ez a topik
- a másodikon a kreta.lap.hu
- nem volt szerencsém a www.kreta.hu-val, mert bárhányszor néztem, soha nem jött be semmi
- sok infót kaptam még ismer&sökt&l és egy könyvb&l, aminek Görög szigetek, vagy ilyesmi a címe, nem vettem meg, könyvesboltban böngésztem


odajutás
utazási-iroda-ellenes vagyok, ezért évek óta úgy nyaralunk, hogy repjegy megvesz, aztán a reptéren rent-a-car és nyomás.
Ezt most talán nem így kellett volna, mert pont a csúcsszezonban találtunk Krétára, így igen nehéz volt a szálláskérdés. Ami tetszett volna, ott teltház volt.


Nevetséges, hogy a heraklioni reptérr&l nincs közvetlen buszjárat a heraklioni buszpályaudvarra, a legközelebbi megállótól kutyagolni kell vagy 500 métert, ami csomagokkal elég macerás. Taxizni kellett volna, az elég olcsó, fix árakkal dolgoznak a nyelvet nem beszél& sof&rök (még a köszönést sem értik, ha az nem hello!).


Rethymnont választottuk az el&zetes infók alapján, mert nem akartunk magyarok között nyaralni (honfitársaink inkább kelet felé mennek) és mert ez a város a sziget közepén van, innen jobban elérhet& minden.
A buszpályaudvaron Lefteris szólított le minket, és fehér Alfa Romeoján elvitt a központban lév& saját szállodájába. Ez EUR 30 lett volna hármunknak minden nélkül, két tiszta és nagyon egyszer&, légkondis szobában. Nem tetszett, ezért továbbvitt minket, mert el&re megígérte, hogy nem fog morogni, ha nem mellette döntünk.
A következ& szálloda drága volt (EUR 130) proccos, viszont sz&k és ételszagú, a harmadik, a Hotel The Artemis (EUR 112 reggelivel) megfelel&nek t&nt.
Nem volt ezzel a szállodával baj, csak egy órát kellett takarítanunk kicsomagolás el&tt, mert minden koszos volt, a rejtett légkondiból olykor csöpögött a víz, a fürd& fala átázott, a zuhanygégéb&l több helyen spriccelt víz és olyan kopottas volt az egész.
Pazar volt viszont a reggelijük, néha már terhesen figyelmes személyzettel (ötször kérdezték meg 10 percen belül hogy kérünk-e még kávét, pedig tele voltak a csészék).
Három nap után - némi helyismeretre szert téve (Renault Mégane EUR 50/nap) átvonultunk a szomszédos Plataniasba, ott is a Hotel Mantenia nev&
szállodába (EUR 74 reggelivel)
Rethymnon és Platanias olyan, mint Siófok és Zamárdi, szinte egyben&ttek, el&bbi bícse olyan, mint Ciprus, tengerpart napágyakkal és erny&kkel, járda, forgalmas út, szállodasor-üzletsor több kilométer hosszan. Utóbbi olyan, mint a Balaton volt 30 éve. Forgalmas út, kétoldalt üzletek és tavernák, beljebb szállodák, a bícs 200 méterre, helyenként kiépített aszfaltút üdül&kkel, másütt pedig nádas, szemétdomb, kecskék.


A Mantenia:

Egyszer& és kínosan tiszta, csendes, családias szálloda. A medence kábé 30 méter hosszú, az eleje egyméteres, a vége több mint kett&. Gyönyör& növényzet veszi körül.
A szoba kényelmes, a törölköz&k és az ágynem& nem tökúj, de el&bbit naponta, utóbbit kétnaponta cserélik. (nincs ez a környezetvédelmi cicó, mint mindenütt a világon)
A bícs öt percre van, fizet&s napágyakkal, de a szálloda ingyen biztosít naperny&t. S&t, a tyúkanyós f&nökasszony welcome drinkkel fogad, búcsúajándékkal köszön el és menet közben mindenben segít, amiért külön nem fogad el semmit.
Ritka jól éreztük magunkat nála.


étkezés
Hárman sörrel-borral általában 20 és 30 EUR között vacsoráltunk, jobbnál jobb helyeken. A legdrágább a Rethymnoni Giorgo volt, ami egy kicsit még lehúzós is, nagyon oda kellett figyelni, mert szerették félreérteni a rendelést, közben a füligvigyor svéd tulajn& simogatott, csicsergett, stb, a legolcsóbb a Platanias el&tt lév& Zizisz, vagy miafene (így mondták, de a leírás nem is hasonlített erre) volt (18 EUR) ahova a helyiek küldtek, hogy az nem turistakajálda, ezért a legjobb a környéken.
Nos nem is az, de egyrészt nem f&znek olyan jól, másrészt az esztétikumra semmi figyelmet nem fordítottak, tehát egy nyamvadt salátalevél sem került a tányérokra - szemben a néhány euróval drágább éttermek fotós étlapjain szerepl& ételköltemények csicsáival. Meg aztán jobban szeretjük a sört h&tött kriglib&l inni, mint csorba vizespohárból.


kirándulások
Autót lehet bérelni EUR 30 és 100 között, el&bbi egy fityfiritty dévu légkondi nélkül, utóbbi egy pözsó kabrió. Az átlag a napi 50, de érdemes több napra és alkudni, meg azt kikötni, hogy a reptéren hagyhatjuk.
Nagyon lazán kezelik az egészet, az autó állapotát és a benzint is. Bennük meg sem fordul, hogy miért kellene a szerz&désre ráírni a végén, hogy "hiánytalanul visszavettem".
A szervezett utakra nem érdemes befizetni, kivéve a hajózásokat, mert ezek drágák viszont nem sokat érnek. Maszekben érdemes a környékbeli kolostorokat (Arkadi, Arsani) megnézni, továbbá meglátogatni a Maroulas nev& falut, ahol egyrészt megállt az id&, másrészt csodás panoráma nyílik vagy 15 kilométernyi partszakaszra.
Nem szabad kihagyni a déli parton lév& Prevelit, ahol egy hegyi kolostor az egyik látnivaló, a másik a Palm Beach, ahol százméteres kanyonból folyó ömlik a tengerbe, csodás sziklafalakkal övezve.
Ugyancsak kihagyhatatlan Knossos, a négyezer éves romváros, Heraklion mellett. Ez tipikus turistahely, hatalmas tömeggel, a kettes busszal kell menni, autóval nem szabad.


nációk
a környéken f&leg francia, skandináv és holland turisták voltak, kevés olasz, néhány lengyel és elvétve németek. Szerencsére orosz egy sem volt és csak Prevelinél találkoztunk egy szimpi magyar családdal.
A világon mindenütt jelenlév& üdül&rém, az éjszaka részegen üvöltöz& németek, nem jelentkezett.


hazajutás
Ez volt az utunk gyenge pontja. EU csatlakozás ide vagy oda, a görögök még mindig totál alkalmatlanok arra, hogy lekezeljék a reptéri turistahadat. Több mint két órát álltunk sorba, és az utolsó húsz perc alatt vették fel a népet, kapkodva, hibát hibára halmozva. Még a gépre is feljöttek kicserélni egy papírt, ellen&rizni, egy útlevelet. Sajnos az összes eddigi görög utam során ezt, illetve ennél rosszabb dolgokat tapasztaltam.
A gépen nem tudom, mi volt rosszabb. A reptéren a sorokat leel&z&, a leüléskor azonnal sört követel& aranyláncos siserehad, a mellettem ül& bácsi, aki az orrát a kezébe fújta, a kezét meg az ülésbe kente, vagy a mögöttem hisztiz& anyuka a kisfiával, aki kikövetelte a gyerekének az összes kispárnát és nem volt hajlandó egyet visszaadni egy elalvó kisgyereknek, holott az övé egy percet nem ült a székében. (anyuka sem icon_sad.gif(( )


A legutóbbi görög nyaralásból hazatérve megfogadtuk, hogy építünk egy medencét és nyáron többet nem megyünk sehova.
Most talán már meg is csináljuk.


(bocs ha hosszú voltam)

# 2
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#213 Üzenet linkje2005-03-18 18:20:57 

Ettõl a beszámolótól remélem más is kedvet kap az íráshoz, és leírja ide, vagy elküldi emailben az élménybeszámolóját... icon_cool.gif
# 3
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Htimi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
60 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#1055 Üzenet linkje2005-08-08 20:26:23 

Sziasztok!
Mi a parommal mult heten csutortokon jottunk meg Kretarol! (bocs az ekezetnelkulisegert, de nem vagyok ekezetes gep kozeleben! remelem, igy is elvezheto lesz!)
Szoval:
Felszall a gep Ferihegyrol, irany Kreta, szivunk csucske!!!
Mi az 5kontinens irodaval voltunk, meg voltunk veluk elegedve. Miutan a szamunkra szep emleku Eurotours megszunt, igy talaltunk rajuk. Szerencsere a regen nem latott ismeros idegenvezetovel hozott bennunket ossze a sors, akit akkor is szerettunk, es most sem csalodtunk benne! icon_smile.gif
Leszalltunk Heraklionban, irany a busz, irany Platanias. Hozza kell tenni, hogy ez bizony jo 3 oras buszut volt, de kit erdekelt, amikor mar a hon szeretett szigetunkon voltunk!? icon_smile.gif

Platanias: kedves kis udulofalu Kreta nyugati reszen. Szeretjuk azt a reszt! Estenkent nyuzsi van mindenfele, sok ember, jo hangulat, finom kajcsik! Kell ennel tobb? icon_smile.gif
Este meg lementunk a partra es csak neztuk a gyonyoruseges hullamokat! Csak ultunk es bamultunk es elveztuk, hogy megint kint lehetunk. icon_smile.gif

Masnap: lent voltunk a parton egesz nap! Mint okos, ertelmes emberekhez illik, elmentuk delben, a legnagyobb melegben setalni a parton! A kis setabol lett 1,5-2 ora, aminek az eredmenye egy csunya leeges lett! De nem am a hatunkon, vagy arcunkon, vagy ilyesmi!!! Dehogy a labfejunkon! persze, estere mar nem tudtam labraallni, mert bedagadt es nagyon fajt! Mint az ovodasok, akik eloszor szabadulnak ki a nyarba! icon_smile.gif Mindenesetre a masnapot a medence partjan toltottuk, kremezessel es borogatassal.

Vasarnap: vegre kiberelhettuk az autot es elindultunk autokazni. meglatogattuk a sziget egyetlen edesvizu tavat! Aki arra jar, ne hagyja ki! Gyonyoru! A latvany a hegytetorol, fantasztikus! A viz szuper! Es ha szerencseje van az embernek, olyan fergeteges vadkacsa produkciot lat, hogy amig el, el nem felejti! Hihetetlen! (Kournas lake a to neve)
Utana meglatogattuk Lappat, ami egy regi velencei kis falucska volt. A romokra epitkeztek az emberek, igy a regi keveredik az ujjal. Hihetetlenul szep kis falucska, szuk utcakkal, feher-kek hazacskakkal, ahogy az a nagy konyvben meg van irva!
Hazafele megalltunk egy partocskan lubickolni!

Hetfo: Gramvoussa volt a cel! 1 oras hajokazas utan ertuk el ezt a csodas partot! Felmasztunk az erodbe, mert azt illik, a kilatas pazar volt!!! Utana atmentunk a szemben levo lagunaba, ahol kb. olyan volt, mint Elafonissin, csak kicsiben! De a tenger szine ott olyan, mint sehol mashol! Az a gyonyoru turkizkek szin! Sehol nem lattam meg ehhez foghatot! icon_smile.gif Ott volt 3 ora szabadidonk, amig furodtunk, gyonyorkodtunk a tajban! Felejthetetlen!

Kedd: autokaza ujra. Cel: Elafonissi! Most lattuk harmadjara, de meg mindig lenyugoz a latvanya! Ezt latni kell, elmeselni nem lehet!

Szerda: autoka megint: Cel: a deli part! Gyerekek! Ha meg nem jartatok szerpentines, szuk utakon, akkor oda feltetlenul menjetek el! Vegig a part menten megy a kanyargos, szuk utacska, a kilatas pazar, a hegyteton a taj holdbeli, huvos van, mikozben a parton 40 fok! Felelmetesen szep volt! Elmentunk megneztuk Plakaias-t, Frangokastello-t, Hora Sfakion-t!
Plakaias: gyonyoru kis tengerparti falucska, a hegyek labanal.
Frangokastello: van egy hangulatos kis taverna az ut egyik oldalan. A kastellot sajnos, nem lattuk, mert akkora szel volt, hogy nem lattunk at az ut masik oldalara, a homok betakarta az egeszet! Lefenykepeztuk a hegyrol! icon_smile.gif
Hora Sfakion: hangulatos kis falucska. Megalltunk ebedelni, majd onnan indultunk Hania fele! Eszmeletelen szep volt! Gyonyoru!

Csutortok: indulas hazafele. Itthon persze mi fogadott bennunket: 17 fok es szakado eso! Csoda, ha visszavagyunk?

Jovore megint Kreta az uticel, csak 2 het es most megint ellatogatunk Santorini-re es megint megmasszuk a Samaria-szurdokot! icon_smile.gif

Kepek az idei nyaralasrol elerhetoek lesznek a fenykepalbumban. Remelem, hamarosan!
Udv: Timi, Lacca

# 4
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#1059 Üzenet linkje2005-08-08 21:06:04 

A Kournasz-tó és környéke valóban nyagyon szép hely, itt egy ízelítõ kép róla:
https://www.hellasz.hu/forum/viewtopic.php?t=46

# 5
Vendég
Figyelmeztetve
- Figyelmeztetve -



Nincs beírva úticél.
#1072 Üzenet linkje2005-08-09 17:42:07 

igen, tenyleg ilyen a hegytetorol!!! majd tesszuk mi is be a kepeket az albumba!
icon_smile.gif

# 6
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Db07
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
9 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#1931 Üzenet linkje2005-09-18 20:57:02  Kréta 2005

Jaszu!

Miután megérkeztünk Krétáról ,gondoltam írok néhány sort a tapasztalatokról.
Hersonissosban voltunk. Ez egy kellemes település számos üzlettel, tavernával. Aki volt már görögben annak fura lehet a keskeny strand, ám ne ijesszen el senkit, így is lehet több starndot találni, van kicsi sziklás, nagyobb homokos, zajos-csendes, mindenki megtalálhatja a számára megfelelõt. Kréta jó "kis" sziget nekünk nagyon tetszett.
Rögtön a legfontosabbal kezdem, Santorinivel. gyönyõrû sziget, szavakkal kifejezhetetlen, ezt látni kell. Igaz ami igaz a hajózás egy kicsit hosszadalmas, bár egy 7 emeletes tengerjáró hajón feltalálja magát az ember. Reggeli és vacsora a jegy árában. A hotelben próbáltunk hideg csomagot kérni, erre reggel kaptunk két tányérra elkészített reggelit.
Szóval közel 4 órás hajózás után érkeztünk meg a szigetre ahol választhatsz:
befizetsz egy buszozásra és elmész két városba (Oia, Thíra) helyenként 1-1,5 óra szabadidõvel
Partaszállsz Thíra városánál és ott maradsz 4-5 órát
Mi az utóbbit választottuk, de ez is kevésnek bizonyult. Mellesleg nagyon jó buli, hogy Thíránál a nagy hajók nem tudnak kikötni, így kis motorosok visznek ki a partra. Arról nem is beszélve ,hogy akár szamárháton is fel lehet menni a városba.
Krétán fakulatatív programokra (Kelet-Nyugat Kréta) nem érdemes befizetni (szerintem). Mi inkább béreltünk két napra autót. Érdemes elfogadni az idegenvezetõ ajánlatát és nem vadászni az utcán az olcsóbb lehetõségekre, mert a szerzõdések görögül vagy németül vannak, valamint a végén úgysem lesz olcsóbb. Mi egy B kategóriás kocsit kértünk, önrész nélküli biztosítással, korlátlan kilóméterrel. Az autó napi 64 Euro volt, a benzin 0,98 euro a 95-ös. Robogót csak az béreljen aki helyben szeretne mozgolódni, mert rengeteg a hegyes útszakasz. Sajna nem volt B-s kocsi így C-t kaptam a B árán, mivel azt rendeltem
Két nap alatt igyeleztünk elmenni nyugatra és Keletre is. Érdemes elmenni Rethimnoba ahol nagyon hangulatos a kikötõ illetve van egy szép világítótorony is. Knossosba 6 eruo a belépõ, kicsivel Heraklion alatt található, szintén kihagyhatatlan. A szigeten található Európa legdélebbi városa is Ierapetra, ami már a Líbiai-Tenger partjainál fekszik. Ha viszont valaki autóba száll nem hagyhatja ki Vai Beachet, Kréta egyetlen pálmás strandját. Rengeteg pálma, apró homok, kellemesen langyos tenger.
A görögöknek meglehetõsen furcsa vezetési stílusuk van. Ha megállnak akkor nem indexelnek, hanem egyszerûen csak kiteszik a vészjelzõt és lassítanak. Az utakon szinte végig záróvonal van, a sávok mellet kis "félsáv", melyre kissé lehúzódhatunk ha elõzni szeretnének minket. Nyugaton elég kevés tábla van, fõleg csak a keresztezõdésekben, elõjelzõ nincs, így jó ha az embernek van egy megbízható "navigátora" párja Egyet tehetünk, más is ezt teszi: dudálni, dudálni, dudálni,...
Édemes kinyomtatni a Hellasz.hu-n található kis szótárt, elég sokat lehet belõle tanulni, és szívesen veszik a görögök is.
Természetesen jox segítségével teszünk fel képeket is a közeljövõben.
Ha valakinek kérdése van szívesen segítek.
Adio!

# 7
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Marci Éva
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
31 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#14442 Üzenet linkje2006-08-23 10:05:05 

Szia!
Végre mi is elintéztük az utat szept.16-án indulás!!!
Azt szeretném tõled kérdezni , hogy egy nagymama szerinted ki tud szállni a nagy hajóból arra ami kivisz Ggamvoussara?Vagy nagyon labilis az átszállás?Úgy nézem a hajó partközelben megy de hallotam már volt akinek rettenetes nagy hullámok voltak.Nektek?Köszi:Évi

# 8
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Miskolciutas
Törzstag
Törzstag
1313 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#14516 Üzenet linkje2006-08-23 14:07:37  Marci Éva

Szia!
Nem tudom,pontosan kitõl kértél infót,de miután ez nem olyan látogatott oldal,és éppen voltunk Gramvousán,hát gondoltam irok...Kissamos kikötõjébõl indul a hajó/mi szervezett fak.kiránduláson voltunk,és kikötöttünk az erõdnél is-van olyan hajó,ami csak a lagúnához megy -/és leszállni róla teljesen átlagos pallón lehet,azt hiszem igy hivják,szóval gyakorlatilag legyalogolsz.A lagunánál pedig vagy kiuszni lehet,mivel a hajó kb.300 m-reáll meg a parttól,tehát a bátrak kiusznak,a többiek kisebb motoros hajókkal mennek ki a partra.Szerintem erre is át tud szállni egy nagyi/gondolom,ha odautazik,jól birhatja magát.Egyébként Gramvousa valami elmondhatatlanul csodálatos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 9
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#14563 Üzenet linkje2006-08-23 21:28:03 

Jó az új topik,köszi a sok szép beszámolót. MIndent elolvastam icon_smile.gif
# 10
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#15824 Üzenet linkje2006-10-03 00:34:18 

Sziasztok!

Bejártuk Krétán keletet, nyugatot, délt, de sajnos Gramvousa kimaradt. Ezt nagyon sajnálom, de volt rá idõnk.
Krétára több idõre kell menni, mert sok a látnivaló és a távolságok is nagyok.

# 11
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás



Nincs beírva úticél.
#23444 Üzenet linkje2007-03-22 21:40:01  Kis történet

2001-ben 2 hetet töltöttünk Krétán, 10 napra béreltünk egy Fiat Puntot. Már nem emléxem hányadik napon (az elején) Rethimno felé indultunk, Hania és Rethimno közt kb félúton épp egy szerpentin legelején kis csörgést hallottam a motortérbõl és mintha gyengült volna az autó ereje, de aztán rendbe jött. Mentünk tovább, aztán a szerpentin közepén pont egy kanyarban enyhe füst/gõz jött a motorháztetõ alól, és erõtlen lett az autó. Megálltunk, felnyitottam a motorháztetõt és olyan gözfelhõ jött elõ, hogy kb egy percig nem látszott semmi az úton... Tényleg!
Fél 12 körül volt, jó meleg, árnyék sehol...
Kb félóra mulva megállítottam egy motoros srácot (addig próbáltuk mobilon hívni az autókölcsönzõt, de nem sikerült), elvitt pár km-rel lejjebb egy faluba, ott Õ felhívta a kölcsönzõt. Kérdezték mi a gond, mondtuk, hogy megfõtt a motor.
1 óra felé jött egy srác és hozott egy mikrobuszt a Puntó helyett... avval mentünk strandolni...
Másnap reggel egy nagyobb árkategóriájú Puntót kaptunk (valami Delux kivitel volt, ebben volt vízhõfok mérõ, az elõzõben nem) avval nem volt semmi gond.
A motoros srácnak akartam pénzt adni, de nem fogadta el, aki egyébként svájci volt, csak Krétán melózott.

# 12
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Surgy
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
43 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#45590 Üzenet linkje2007-09-22 18:09:00  Re:

Miskolciutas írta:
Szia!
Nem tudom,pontosan kitõl kértél infót,de miután ez nem olyan látogatott oldal,és éppen voltunk Gramvousán,hát gondoltam irok...Kissamos kikötõjébõl indul a hajó/mi szervezett fak.kiránduláson voltunk,és kikötöttünk az erõdnél is-van olyan hajó,ami csak a lagúnához megy -/és leszállni róla teljesen átlagos pallón lehet,azt hiszem igy hivják,szóval gyakorlatilag legyalogolsz.A lagunánál pedig vagy kiuszni lehet,mivel a hajó kb.300 m-reáll meg a parttól,tehát a bátrak kiusznak,a többiek kisebb motoros hajókkal mennek ki a partra.Szerintem erre is át tud szállni egy nagyi/gondolom,ha odautazik,jól birhatja magát.Egyébként Gramvousa valami elmondhatatlanul csodálatos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Erre gondolsz? icon_razz.gif

https://good-times.webshots.co.....BD8qtq_Tur

# 13
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Janeszsas
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
23 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#100356 Üzenet linkje2009-05-20 17:41:41 

egyszer vettem egy repjegyet Athénig 8 ezer forintért márciusban.junius 2 án fel is szállt a gép,éjfélre athénban voltam....aztán megkerestem a buszpályaudvart,fogtam egy buszt 700 ft(kb)ért,és lementem vele a kikötőbe Pireusba.ott hajnalban váltottam jegyet egy high speed -ferry komphajóra 38 eur ért(ez luxus volt,de igy csak 4 orát hajoztam,olcsobban 12 ora..)ami elvitt Chania-ba krétára,de a jegyváltás és a hajó indulása közti 13órát el kellett intéznem valahogy,ugyhogy kerestem kisebb hoteleket...sikerült találnom egy szakadékot ahol volt hely 15 eur ért(csak 12 orára kértem...hehe)de szerintem ilyen szobáztató,vagy prostizó szobás romantik hotel volt.mindegy lezuhany,pihi,tévé....aztán du.2 óra, összepakol,elindultam.első utam egy pireusi piac.teljesen jó árak,azonnal 5 doboz mythos sőr az utra..gyönyörü juniusi idő,aztán ki a kikötőbe,és vadászni a hajómat...oké megvan most áll be,és visz is vissza....hatalmas modern tekintélyes vizjáró gépezet....becsekkol,csomagokat leraktam,egy gyors wc,aztán fel a fedélzetre ki a levegőre...40 perc után elindult....elöször az öblöt elhagyandó minimál sebességgel,aztán ez a monstrum télleg ráhuzta rendesen,és szinte repült a szép égein a vas.3 doboz sörnél ugy másfél ora után igazán megérkeztem görögországba ott a hajón. : )láttam kréta-pireus irányába uszó Karotta karotta oriásteknőst,a félbalkáni magyar honapok után mégjobban megvilágosodtam,és valami ősi ógörög érzés fogott el....a levegő a nap,a tenger...a kis szigetek amik mellett elhajóztunk már sejtették mi vár rám...:)aztán este 8-9 felé befutottunk hanniai kikötőbe....leszállás,körülnézés,és az első igazán aggodalmas pillanat,merre hogyan,de semmi "kilátástalanság"érzés.a krétai görögök az igazi ősgörögök....teljesen más mint a északi rész.kabócák elviselhetetlen csörgése,és az az érzés amit vártam....első utam volt görögországba,és fél évvel az ut elött raktam le a Nikhos Kazantshakis Zorba a Görög c.könyvét ami erre inspirált.....nnna de nekem a tervezett végcél Rhetimno...szal elkapni egy buszt,de ehhez meg kellett találnom a megállot,ahová pont akkor gurult be az utsó szigetbusz,szimpatikus,bajszos vigyorgó görög soför és segitője...pár euro az ut, majd szolnak rethimnonál,közben félhangos görög népzene járja át a buszt,kifáradt turásták görög melosok az ülésekbe punnyadva....
jóóó nagyonjóóóó....11 felé megérkeztem rhetimnoba....a városba,,,,ott a legelső youth hostel amit találtam,vegyültem egy szintén akkor érkezö 3 fős társasággal,(egy japán,egy algér ,egy cseh gyerek)és 4 euroért kaptam egy fél emeleteságyat,ez jól jött másnapig...aztán reggel összeraktam magam,elköszöntem szállotársaktól,és irány felmérni a lehetőségeket....elöszöris ki a városból,és a nyaralóövezet felé az irányt.....aztmondták...oké ju niiid platanias beach.....mondtam köszi,és gondoltam elbuszozok,de nagyon eljöttem a belvárostól,nemtudom merre,ugyhogy érdeklődtem,és a taxit ajánlották....elöször féltem....tudod...taxi,viteldij...turista vagy....huuu milesz itt....nade az eleje ugyisilyen...ugyhogy sárga mercédeszhez oda, szolni pitágorásznak a soförnek hogy platanias...aztmondja nóproblémóóó(már beugrott az összes film amiben igy kezdődik alehuzos tripp)kinyitom a hátsóajtót,berakom a két hátizsákom,aztmondja no no....csomagtartóba....magyarázom neki,ne fáradjon elférek,de csak erősködik,hogy csomagtartó..mondom jovan ittvan akko rakd be...aztán kiderült miért: utközben platanias felé,még 3 utastársam lett...tehát egy taxit akkor is leintenek ha van benne egy hely...kiba jó...nagyon tetszett rendes öregebb görög emberek társultak,köszöntem,és vigyorogtam,ők is..hehe...plátánias on első dolgom volt megkeresni az eclipse bárt, (velük kontaktoltam a neten szállás ügyben)megisvan,,,ugy 1 ora mászkálás után a 70 fokos homokban....oké szolok a bartendernek,hogy mi a brájzli,küldi fönököt, oké jaaa te vagy oké várjál.... küldi Ákhiszt igazi nagydarab lomha fiatal görög srác,neki vannak lakásai amiket kiad,ajánl egy kis pici 28 nm est a parton......beugrunk a kocsijába,felnyomja a zenét,rágyujt egy vicces cigire és megyünk a kiabálo kabócák családok fiatalok után...aztán ki a főutra 2 perces kocsika,és egy szimpi épület egy GOKART pálya mellett(hehe).megmutatja a lakást: egy szoba,konyha,fürdő-wc,mosokonyha a alagsorban...kert napágyak,és 3 percre a strand...3 emeleten a kéró pont a tető alatt,a tetőre lépcső vezet az ajtóm mellől....tetőről gyönyörű panoráma az idahegységre,másikirányban pedig a gyönyörű smaragdzöld tenger.....ákhisz aztmondja 250 eur per hó....mondom 200,mert nincs légkondi,és pici...aztmondja 225 ugyhogy 220 lett egy honapra...kifizettem 2 honapot(ez nagy érvágás volt anyagilag,de szállásom legalább biztosan volt.azt nem tudtam hogy kábé 1 hét után felköltözök a tetőre a hőség miatt,de igy mégjobb volt...első bevásárlásom: lidl - virslik,recina(hehe)sör,kenyér uzó,alpdolgok a hütőbe.....riasztóan olcsó volt a lidl ott,de a kisboltok sem voltak vészesek.)ugyhogy ennek a napnak a vége olyan mámoros lett a szállás biztonsága,és a jolvan ittvagyunk filingből kifolyólag,hogy a másnapi munkanézőt másnapossági gondoktól vezérelve elcsusztattam....irány a paaart...... folyt köv
_________________
janesz

# 14
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Janeszsas
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
23 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#100358 Üzenet linkje2009-05-20 17:43:38  Válasz a #100356. hsz-ra Előzmény #100356

és a taxis sztori végét kihagytam...az ugy működik hogy megmondod hova,és ő mondja rögtön hogy mennyi....hiszen ott él,tudja mi mennyi idő,merre,ezért nincs taxióra...én aztmondtam platanias beach,ő meg hogy 4 euro....15 perces ut volt..ez is megérte....
_________________

# 15
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Janeszsas
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
23 hozzászólás


Nincs beírva úticél.
#100359 Üzenet linkje2009-05-20 17:44:14  Válasz a #100356. hsz-ra Előzmény #100356

sziasztok....
ahogy kinézek az ablakon,vagy kiszaggantok,akkor most azok a szinek meg szagok piszkálnak amik a görög nyárfilinget rángatják elő a agyamból.
Ez marha jaaaóóóóóóó!
szal krétán egyszer elmentünk a szomszédaimmal bulizni...illetve töbször is elmentünk...de elöször még nagyon hazánkfia érzéssel...ugyértem mikor bementünk egy bárba ahol a pultost éppen ujraélesztették(de csak a ráki miatt) és kértünk 3 sört akkor kaptunk 6 sört,meg 3 rakit(ilyen uzopálesz..dehiszen tudod)és én ugy éreztem "naaaa naaaa naaaa .. igy kezdődik....jaja aztán majd jön a cehh...az angol meg a indiai mondta hogy "honnan a picsából jöttél te ...take it easy we have peace in our soul...hehe
és igazuk volt a 3 grátisz sör és ráki az csak azért volt hogy ittvan'gyere máskor is....szoval télleg nem akartam elhinni.....de ott olyan hangulat volt...pfffff.a pultos ,ha mi rendeltünk,ivott velünk...de nem csak velünk a pultos ivott mindenkivel aki rendelt nála....és fiatal szukák másztak a bárpultra táncolni...az egyik rámnézett,legugolt, kivette a cigit a számból,mélyen beleszivott,a pofámbafujta,visszaadta,és vonaglott tovább...aznap este rendeztem fejben egy filmet én voltam a főszereplő hehe....kiba jóóóó.... aztán egyszer egy autókölcsönzönél meloztam,és megkaptam egy kis honda lead robogot 20 eur ért 1 hétre....jogsim nemvolt,120 as volt a kismotor,5 euroért lehetett teletankolni....ugyhogy be is rájdoltama szigetet rendesen.igyekeztem minél kijebb,és el' kerülni a nyaralóövezettől,igy a sziget belseje felé vettem az irányt térképpel,és 10 liter vizzel...huuuu akkor láttam meg igazán a krétai élet különlegességét.a hegyes dombos legelős részt elhagyva kietlen tájak,az utszéleken a 70 es évekből ottmaradt furgon roncsok oldalukon golyoütötte nyomok...igen a krétaiaknál van fegyver...ez olyan nemtudom...olyan hagyomány....termesztéssel foglalkoznak a családok,mindenféle amit lehet termeszteni olajbogyo citrom narancs gyümlcsök,zöldségek mák kokain kanabisz....ezekből nagyonsok van....territoriumok vannak családok közt,és mivel egymás konkurenciái,gondolom védik egymás elől....ha megsérti valaki a másikét,megvan a baj....akkor jönnek a rendőrök...de ha jönnek a rendőrök,akkor a két rivális összeáll a rendőrök ellen....fergeteges...mindennap 1-2 helikopter leste a mariültetvényeket a ida hegység körül....és néhány helyi fital követte a rendőrök nyomát,igy ha azok találtak valamit,és bebálázták ,le lehetett nyulni valamennyit ha ügyesek voltak..hehe...és még a fegyverekről annyit hogy a legtöbnél kalasnyikov,,,,és hétvégente éjszakánként rendszeresen hallottad merre folyik családi buli....mert gondolom a rákizás hévében,vagy csak uuugy hát használták is rendesen...kelepeltek az ákák minden wikenden...de ezt nem ugy kel elképzelni ahogy most átjön.az ottani lakosok(jellegzetes viselet:fekete köpenyszerü ponyva,bajusz,sötét bőr barna vagy fekete szem)az üdülőövezetből élnek...oda szállitanak,ott üzletelnek...ezért tiszteletben tartják,nem nagyon mászkálnak le,csak nagy bevásárlásokra,meg 7végén...a motor gazdája megtiltotta péntek szombat esti használatot,mert a sok részeg hegylakó állandóan balesetet okoz...mondjuk olyan vezetési kulturával sem találkoztam mint a görög...hehe...máláká állandoan....dudál mindegyik,de nem cselekszik....ja a kedvencem: mikor messziről látod hogy az uton jön egy kib.nagy valami...de nem vehető ki a höségtől...aztán közelebb ér....egy 50 kbcm es kismotor,rajta egy 120 kilós görög,jobb karján az egyik gyerek,a balon a másik,hátul az asszony,és mögé még feláll a 10 év körüli kissrácuk...egy husgolyo az uuuton....nagyon komoly...rendőr soha nem állitott meg soha...nem nagyon foglalkoznak csak sulyos esetekkel...
a sziget belseje felé nagyon sok érdekességet találtam...a török megszállás nyomai....elég kegyetlen nyomok,emlékművek...akkor a 2.világháborus események jelei...állitólag a németek semmit nem tudtak kezdeni a krétaiakkal pont ebből a territoriumos,családos elrendezés miatt....nagyonnagy ellenállásba ütköztek ezeknek a kis fegyveres családok személyében....a török görög konfliktus a mai napig érezhető....a számtalan reggel,amikor török vadászrepülők bemerészkedtek krétáig,(mert gondolom cukkolták a görögöket)aztán 5 percre rá megjelennek a görögök is,és megy aza dog-fights' vagy mi amikor igy kergetőznek....mindenesetre érdekes volt...csak hangos.
aztán az afrika felé eső partrészek közül meg kell emlitsem Prevelit:az édesvizű folyó a tengerbe torkollik ott,,,tehát a parton 2 lépéseel tudod változtatni mi lepjen el nagyon érdekes.és télleg vannak ott indiai jógik...jogáznak,meditálnak ott a domboldalon..meg gurulgatnak....és 70 es években volt egy hippi bevándorlás,és ottmaradt pár hippi akik odaöregedtek...a legtöbb vállalkozó belőlük lett....na és a nyugati csücske a szigetnek Elaphonisos ahol tényleg rozsaszinű a homok,és smaragdzöld a tenger...ja és a delfinek ott láttam elöször delfint.
nnna

folyt köv icon_smile.gif üdv mindenkinek

egyszer aztmondta nekem Jánik,egy görög srác,hogy egy haverja a multkor kocsival hozott "havat"északgörögországból....havat....érted? hozott neki kocsival havat....nagyonállat
_________________
janesz

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Élménybeszámolók
1 2 3   >


Copyright © 2003-2024 Hellasz.hu