Én ahogy néztem már az útvonaltervezõn az utakat, nem írja Szalonikit, ha Macedónia felõl érkezünk. Így szerencsésebb esetbe elkerülhetõ a számunkra. De visszafelé, még nem lehet tudni melyik határon kelhetünk át, és lehet még is csak végig kell menni a városon.
Biztos, hogy a horgászás miatt a Jiannist megfogjuk kérdezni, mert a nagyobbik fiamnak is van kedve kicsit pecázni majd valahol.
Anikó!
Dehogy ijeszgetlek! Ellenkezõleg. Külföldön amúgy is jobban figyel az ember más autósokra, csúcsforgalom meg itthon is természetes dolog nagyobb városokban. Bár tény: kezdésként nem ajánlanám Thessalonikit nappal.
Az esõ itt is szemerkél, most ért ide a rossz idõ. De csakazért is megsütöttük kinn az ebédet. Ma már ugyan nem sok kedvem van kinn üldögélni, de tegnap és tegnapelõtt nem sok idõt töltöttünk benn, a fõzést is a grillsütõn oldottuk meg. A fagyosszentek után lesz még itt jó idõ ne félj!
Sziasztok! Ne ijesztgessetek légy szives a forgalommal, mert mi most megyünk elõször Görögbe autóval. Remélem nem kerülünk ilyen szituba, mint amirõl írtatok! Bár Korfun is ijesztgettek az autóval, és semmi gond nem volt, amikor béreltünk. Úgyhogy remélem most sem leszmajd! Most kicsit odalett a nyaralás hangulata, mert zuhog az esõ. A mára tervezett grillsütés is meghiúsult miatta, pedig a görög salátát már elkészítettem. Legalább az idehozza kicsit a nyár érzetét, ha már a nap nem süt.
Írjatok sokat, hogy elterelje a figyelmet a rossz idõrõl.
Ferrari!
Igen ismerõs a szitu. Két fontos kellék van az autón: a duda és az elakadásjelzõ lámpa! Ugyanakkor sokszor a görögök türelmesebbek egymással mint mi itthon. Próbálunk Görögországban görögül vezetni, eddig bejött.
De két éve példátlanul jól levezették a csúcsforgalmat a Cassandráról hazafelé tartó csúcsban. Addig mi még rendõrt sem láttunk szinte soha, de ott a helyzet magaslatán álltak. Pillanatok alatt átszervezték a forgalmat, a 20 km-es sor ha nem is 120-szal száguldott haza felé, de normál tempót közelítve. Na ott sokat nõttek a szememben. A helyzethez hozzátartozik, hogy mi a tömeggel szemben haladtunk a szinte kihalt sávban. De tavaly Stavros is kiürült a hétvége végeztével igen hamar, pedig hihetetlen tömeg volt. Ugyan ez a Balatonnál nagyon nem így mükszik emlékeim szerint.
De mindenesetre Thessalonikit valahogy csak be kellene vállalni nappal, mert akkor hogy nézzük meg közelebbrõl? Eddig mindig a tömeg riasztott vissza, az idén szeretném bevenni a programba. De ez már régen egy másik fórum.
Akkor most nagyon figyeljetek, nehogy megint betévedjetek Szalonikibe, mert ott tényleg durva kicsit a közlekedés. 3 sávos úton 5 autó egymás mellett, nyomva a dudát, amelyik autónak elõbbre van az orra annak van elsõbbsége. Az ottani közlekedés nagyon hasonlít a törökre.
Lányok!
Én mindenhol láttam pecásokat a parton ahol eddig voltunk. Nyílván nem fürdési idõben, de a megrögzött pecás mindenhol feltalálja magát. De az én férjem is tervezgeti, hogy megfûz egy halászt, hogy akár fizetés ellenében vigye ki halászni egyszer. Majd kiküldjük a fiúkat és csinálunk egy lánybulit addig! Aztán majd lesz valahogy, ha másnem szégyenükben vesznek halat, úgysem ismerik be, hogy nem fogtak semmit!!!
Más, a belgrádi csúcs: nos én nem tartanák tõle. Az a szakasz mindig az enyém volt, rendszerint a csúcsban értünk oda. De az autópálya vezet rajta végig nem gond a forgalom. Kicsit nehezebb elõzni, jobban kell figyelni a jobb oldalt érkezõkre a bekötõ utakon, de nem probléma. Kedves barátnõm, aki nálam jóval kevesebbet vezetett addig, vígan jött utánam. Thesszaloniki még az elkerülõn is gázosabb, inkább attól tartsatok. Mi ott egyszer eltévedtünk, bementünk a városba. Mivel hajnali pár óra volt nem volt gond, de mindenki arra gondolt mi lehet itt a csúcsban! De végül is nem kell bemennünk most sem.
Sziasztok! Bajban leszel Kriszta, mert nem láttam horgászokat, csak csónakban, akik helybéliek, hálóval. Horgászbottal csak Skiathoson láttam, hogy horgásznak turisták, ott helyben nem. De azért biztos vannak olyan öblök, ahol lehet. Giannis majd megmondja biztos, hogy van-e rá lehetõség. De szerintem egyszerûbb, ha rábeszéled a párodat, hogy vegyetek friss halat. Annyira jó nektek, hogy majd ott találkoztok. Ha lenne annyi idõm, meg pénzem, akkor megvárnálak ott benneteket, dehát ez csak álom.
Remélem tényleg jó lesz a 11-es indulás, mert én is szeretnék Belgrádon túl lenni a reggeli csúcsforgalom elõtt. Ott még úgyis elég hosszú távot kell megtenni a Macedón határig. Szerintetek okozhat gondot, hogyha megszakítják a szerbekkel az EU-s tárgyalásokat? A párom hallott ma reggel valamit a hírekben. Remélem semmit. Nehogy kitalálják a vízumkényszert vagy valamit? Bár bõven elég, ha esetleg szemétkednek majd a turistákkal. De remélem semmi ilyesmi nem lesz!!
Baj van, mondtam a férjemnek, hogy majd veszünk halat a piacon, és majd megcsináljuk vacsinak vagy ebédnek akár többször is, én szeretem a tengeri halakat. Erre azt mondta, hogy horgász elvbõl nem vesz halat Lehet hozza a pecabotját és majd fog nekünk halat, de az is lehet, hogy egész héten nem ehetek majd. Szóval lehet csak Zeus fog gyártani vacsit halbõl!!
Tényleg Anikó, lehet kint horgászni, ha éppen megakarja próbálni a férjem, láttál esetleg civileket bottal??
A másik én is 11 re tervezem az indulást, bár ezt már valahol leírtam. Úgy számolom, hogy 1-2 körül már a határon leszünk, vagy át is léptük. Itthon csak jobban merek a gázra lépni, mint mondjuk kint. De gondolom azért éjszaka csak nem mérnek, meg nincs annyi rendõr. Jó lenne Belgrádon túl lenni a reggeli csúcs elõtt. Nem tudom sikerül vagy, túl gyors tempót gondoltam ki, de semmi esetre nem akarnék akkor arra lenni.
Rebi a kávédra nagyon vevõk leszünk, mire kint leszünk, de most jó erõs magyar kávéra gondolok!!! De ha mi érnénk ki hamarabb akkor viszont adom, mert kávéfõzöt az útra is viszünk, és meg meg állunk egyet bedobni!
Sziasztok Makrisok! Rebeka! Hát, ahogy írtad nem igazán van összehasonlítási alapom, mert Paralián egy napot töltöttünk, és én kicsit untam a nagy nyüzsgést a boltokban. Inkább beültünk egy gyrosra egy étterembe, úgyhogy ott nem vettem semmit. Olympic Beachen viszont vásároltunk, mert az ajándéktárgyak olcsóbbak voltak, mint Makrigialoson. Hát a férjed örülni fog, mert szerintem sincs ékszerbolt Makriban, legalábbis én nem láttam. Pedig most az idén én is inkább azokat szeretném majd nézegetni, hátha nem eredménytelenül. Már nagyon vásároltam ékszert Görögben. Még, amikor elõször jártam Athénban valaha az õskorban. Úgyhogy már épp itt az ideje.
Az a baj szerintem kicsit, hogy Makrigialos kicsi falu, és kevés üzlet van ott (lehet, hogy nem olyan nagy baj), és emiatt drágább némelyik dolog, mint ami nagyon felkapott hely. De az élelmiszer szerintem ugyanolyan árban van ott is. A part tényleg közel van, mert én sokszor hazaszaladtam, ha éppen úgy alakult. De én nem akarok már megint rosszat mondani, mint a "keddi" grill partyval. Lehet, hogy kicsit több, mint 50 méter, de nem sok az biztos. Úgyhogy nyugodtan tervezhetsz úgy, hogy haza-hazaugrasz.
Én is gondolkoztam, hogy mikor is induljunk, és én úgy tervezem, hogy éjjel 11 körül elindulunk, mert akkor Szerbiában és Macedóniában talán nappal utazunk. Ti hogy tervezitek?
Sziasztok, írjatok!
Kriszta!
Ha elkapjuk a törököket akkor a görög határõröket nem igen tudjuk elcsábítani, akkora már mosott rongyok leszünk. Mi a szerb-bulgár határon sz..tuk meg és az ottani határõrök nem voltak túl meggyõzhetõk az ügyben, hogy mi igen csak gyorsan szeretnénk ott túljutni. Na majd kiderül. De ha ti csak éjjel akartok elindulni és megint tömeg lesz talizunk a határon. De tudod mit? Legyen sima utunk és kinn fõzöm a kávét mire megjöttök.
A hal vásárlása jó gondolat, én imádom. Majd a Kriszta és a férjem alkotnak egymás kedvére.
Anikó!
Igen tanár vagyok, így a szabadságom kötött, alkalmazkodnom kell a tanév rendjéhez. Van ennek sok elõnye és hátránya, de az elõ- és utószezonokat nem tudom kihasználni.
Mit vettél a piacon? Ott olcsóbb mint pl. Parálián, vagy nincs összehasonlítási alapod? Én már nem vásárolok túl sok mindent kinn, mert amit szerettem volna azt az évek során leginkább beszereztem. Tavaly szinte csak az ékszerboltnak nem tudtam ellenállni, annak is az volt az oka, hogy pont velünk szemben volt és az ezüst ellenállhatatlan árakon volt. De hát az nem súly ugye! Szerencsére aranyat meg nem hordok, de már pedzegettem a kedvesemnél a fehéraranyat nem sikertelenül. Úgy gondolom a férjem nem fogja szíven szúrni magát, ha Makrigialoson nem lesz ékszerbolt.
De ez az 50 m távolság a tengertõl komoly? A leírás 130m-t emleget, de neked legyen igazad. Imádom, ha bármikor fel lehet szaladni az apartmanba bármiért. Persze ez a 2. emeleten felér egy fitness edzéssel. Bár itthon is megjárom a lépcsõt naponta 20-30 alkalommal.
Sziasztok Makrisok! Nekem már csak 44 nap, ugyanis tegnap 1 nappal elszámoltam. De ez már a kisebbik baj. Én is tervezem ugyanazt, amit tavaly, de szerintem elég lesz 1 matrac, mert egyszerre úgysem leszünk matracokkal a vízben, tavaly is csak fölöslegesen vittünk ki hármat is. Ruhát az biztos, hogy mindig többet viszek, mint kellene. Meleg ruha egyáltalán nem kellett estére sem, igaz tavaly augusztusban voltunk. A konyhába én is szoktam vinni kávékiöntõt, kést, poharakat, törlõruhát, papírtörlõt, szalvétát, sõt tavaly még kisebb edényt is vittem, mert némely apartmanban akkora lábasok vannak, hogy borzasztó. Az a baj, hogy már nem emlékszem, hogy itt pontosan mik voltak. De azt hiszem tányérok, poharak, evõeszközök elég jók voltak, legalábbis nem emlékszem, hogy azt vittem volna. Én mindig szoktam fõzõcskézni, ha mást nem reggelire teát, kávét, tavaly virslit sokszor fõztem, mert annyira finom volt, amit ott lehetett kapni. A piacon tényleg lehet mindent kapni, mi szem, szájnak ingere, bár én halat meg nem csinálnám. Enni azt szeretem, de elkészíteni nem. Kriszta, nem jönnél elõbb, és akkor nekem is készíthetnél? Na sziasztok, jó tervezgetést!!!
Végre valaki jön Makriba, de jó! Mikor jöttök ti??
Mi itt kocsis csapat vagyunk, csak két külön idõpontba. Az Anikóék mennek elöttünk ki.
Sziasztok Makris csajok!
Én már lassan azt is tudom miket viszek ki magunknak, kb. annyit mint tavaly ruhákat, az bõven elég volt. A férjem két matraccal csak haza ballagot, a meglévõkre még vett. Az tuti egy nagy éles kést azt viszek, végül is lehet fõzöcskézek is, mert a Sárkány képein olyan gyönyörû halak voltak, hogy azt érdemes lenne, megcsinálni ha olcsón adják A többi hozzávalók kint megkaphatók, a piaci képeket látva.
Ami fontos, hogy Rebi néztem a török invázió idõpontját, éppen a végét elkapjuk, hát nagyon remélem jó a naptár, és tényleg úgy van, mert ha a közepébe csöppenünk... Akkor szépen mosolygunk a görög határõrökre azthiszem, talán 2-3 vörös hajú csaj, megenyhíti a szívüket, és át mehetünk a eusávon simán.
2 hónap múlva már kint vagyunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!