Köszönöm a válaszokat:)
Arról van szó, hogy sürget az idő, a párom csak azon a 13-ai héten tud szabira menni, a személyi meg nagyon bizonytalan, hogy mikor lesz kész:(
Az útlevelet (mert persze azok is lejártak...) lehet sürgetni, ugye, elég szép összegért, de már az se érdekelne, csak mehessünk!
Most várom a külügy válaszát, aztán attól függően intézkedem, viszont hétfőre kaptam időpontot az okmányirodába, ott is megkérdezek mindent és ha más nincs, akkor személyi intézés és imádkozás-_-
Hát elég necces...még sose kerültünk ilyen helyzetbe...
#2076692013-07-25 17:47:53 Válasz a #207662. hsz-ra
Szia 79kori!
Az utazási irodák prospektusában úgy látom hogy hazautazástól 3 hónapig érvényesnek kell lenni az úti okmánynak és ide veszik a személyit is, sőt van ahol az útlevelet 6 hónapnak írják.
Amikor busszal voltam most júniusban Parálián, kifelé a sofőrök is úgy mondták hogy 3 hónapig érvényesnek kell lennie az okmánynak.
Szerintem ne azon a pár ezer forinton spórolj most, mert sokkal rosszabb ha a határon fordítanak vissza (sőt ha nem a szerbeknél hanem a másik két határnál kötnek beléd az már nem annyira jó buli).
Utazási irodákban is meg mondják biztos hogy mi a valódi helyzet és az okmány irodában is. Szerencsére még van épp elég időd hogy elkészüljön az új - akkor legalább nincs min izgulni.
Amikor én mentem akkor egy nyugdíjas házaspár szállt le a buszról a magyar határnál és a sofőrök mondták hogy majd minden héten van 1-2 ember akinek a határig tart a "nyaralás".
Szóval, ne izgulj, igényelj újat és gondtalan lesz a készülődés
#2076672013-07-25 16:49:31 Válasz a #207662. hsz-ra
Szia itt is!
Keresem, keresem, de nem találom az ide vonatkozó konkrétumokat...
Csak annyit olvastam, hogy az útlevélnek a visszautazástól számitva 3 hónapig érvényesnek kell lenni. Nem tudom ez személyire is igaz-e.
#2076662013-07-25 16:48:24 Válasz a #207662. hsz-ra
Én biztos, hogy csináltatnék újat, mert mi van, ha bármi miatt később kell/tudsz haza jönni? Akkor még nagyobb macera. (Persze én nem szeretek fölöslegesen rizikózni, ha nem muszáj.)
Előre is elnézést, ha már volt ez kérdés.
A helyzet az, h aug.13-án szeretnénk utazni Toloba, viszont most láttam, hogy szept. 3-án lejár a kártya típusú személyim:S
A konzuli oldalon ezt olvastam:
"Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvány birtokában léphetnek be és 90 napig tartózkodhatnak a Macedón Köztársaság területén."
Szerbiára is ezt írják.
"A beutazás alkalmával az úti okmány valódiságán, érvényességén kívül mást nem ellenőriznek"
Ezt pedig Görögországra...
A kérdésem az lenne, hogy van e valami időkorlát az érvényességet illetően vagy el merjek indulni így?
#2072852013-07-21 19:10:29 Válasz a #207268. hsz-ra
Ott még össze is futhatunk, át fogunk ruccanni párszor!
Ha látsz egy szemüveges, nagydarab (nem magas, széles) pasit feleséggel és 4 kislánnyal, az én leszek!
Ha normális lesz a határőr holnap éjfélkor megkérdezem, hogy mit tud a régi személyis dologról. Ha érdekel dobj privátban egy telefonszámot, s megírom sms-ben.
Az utazási irodában és az okmányirodában is azt mondták, jó az ideiglenes személyi Kedden kiderül, de már nyugodt vagyok. 1998 óta minden nyáron Görögországba utazunk, ráadásul eddig csak autóval mentünk, és soha nem volt semmi baj. Most sem lesz Görögország szeret engem
Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:
Az EU tagországainak és a schengeni zóna államainak polgárai – 2010. június 12-étől kezdődően – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt.