#2057822013-07-02 14:45:37 Válasz a #204584. hsz-ra
Sziasztok , én is ezen vívódom , mivel nekem is meg a lányomnak is lejárt az útlevele . Már-már lenyugodtam, hogy megyünk személyivel, amikor ezt találtam . Szerintetek ????
2006. július 1-től véglegesen megszűnt a magyar turisták vízumkötelezettsége Macedóniába. A 2008. október 2. óta érvényben lévő kormányrendelet alapján az EU tagországainak állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal is beléphetnek és 90 napig tartózkodhatnak a Macedón Köztársaság területén. 2010. június 12-től a Szerb Köztársaság is biztosítja ugyanezeket a jogokat, így megnövekedett a közúti határátkelőhelyeken a személyazonosító igazolvánnyal belépésre jelentkező magyar állampolgárok száma. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a macedón határőrizeti szervek egy-egy, általuk vitatott esetben mégis ragaszkodtak az útlevélhez. Ezért javasoljuk a közúti határátkelőhelyeken gépjárművel közlekedő magyar állampolgároknak, hogy az érvényes személyazonosító igazolvány mellett lehetőség szerint rendelkezzenek érvényes útlevéllel is.
#2057842013-07-02 15:08:11 Válasz a #205782. hsz-ra
Minden héten meg kell nyugtatni valakit.
Andu, nyugi, szerintem az utasok nagy része már csak és kizárólag személyivel jár át Göröghonba. Mi tavaly, és tavalyelőtt is ezzel voltunk, és tökéletesen elég volt! A macedón és a görög határon szinte nem is foglalkoztak velünk, látták a magyar rendszámot, és intettek, hogy menjünk tovább.
#2057872013-07-02 15:19:18 Válasz a #205782. hsz-ra
Szia!
Ne aggódj, felesleges... És ez egy ősrégi, elavult iromány. A dátumokat kellene figyelned.
De idézek Neked, egy frissebbet.
"IV. Egyszerűsített beutazás néhány EGT-n kívüli országba
A Külügyminisztérium információi alapján az Európai Unió tagországain kívül az alábbi országokba lehetséges még személyi igazolvánnyal beutazni, illetve ezen országokon átutazni: Andorra, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Izland, Lichtenstein, Macedónia, Monaco, Montenegró, Norvégia, Svájc, Szerbia.
Magyar állampolgárok csak érvényes magyar kártyaformátumú, 2000. január 1-jét követően kiállított személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak be Andorrába, Bosznia-Hercegovinába és Montenegróba.
A Svájcba történő be-és átutazáskor a magyar állampolgárok számára javasolt az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány vagy útlevél használata.
Szerbiába a magyar állampolgárok az ideiglenes személyi igazolvány kivételével bármely előbb említett, érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal beutazhatnak.
A beutazást követően meddig tartózkodhatnak vízummentesen a magyar állampolgárok az EGT országaiban, illetve néhány EGT-n kívüli országban?
A magyar állampolgárok a beutazást követően maximum 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen a következő országokban: Andorra, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Izland, Liechtenstein, Macedónia, Monaco, Montenegró, Norvégia, Svájc és Szerbia
Montenegróban azonban az új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvánnyal az országba történő belépést követően a magyar állampolgárok maximum 30 napig tartózkodhatnak itt vízummentesen (útlevéllel történő belépés esetén érvényes a belépést követő 90 napos vízummentes itt tartózkodás).
Utazással kapcsolatos további információt a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata adhat:
#2057952013-07-02 18:19:19 Válasz a #205793. hsz-ra
Andu, konkrétan Görögország felé menet is volt gondod már határátkelőkön? Illetve útlevéllel? Ha nem, akkor ne idegeskedj rajta. Mondom mi (és rajtunk kívül még rengetegen) így járunk évek óta.
A határokon főleg a magyarok kekeckednek, de mostanság útlevél/személyi körüli gondokkal azért nem nagyon talákozni...talán pont azért, mert rendeletben (jogszabályban, nem tudom mi a pontos neve:)) van rögzítve.
#2058042013-07-02 20:18:57 Válasz a #205793. hsz-ra
Az utóbbi 5 évben csak a magyar belépésnél nyittatták fel a csomagtartót, máshol ki sem szálltam a kocsiból. Negyedik éve személyivel megyek, az elsők között voltam vele, két éve már a gyerekek is. A szokásos és szükséges papírokon kívül semmit nem kértek az utóbbi négy évben, rendőr nem állított meg.
2008-ig voltak gondok, ezért jött létre ez a topic. Ha megnézed három éve gyakorlatilag nincs negatív bejegyzés!
Az a baj, hogy a szerb-macedón témában sokan általánosítanak, mások véleményét szajkózzák, piti dolgokat felfújnak, saját hibáikat is másra próbálják terelni, ezért tartunk még mindíg ezeknél a köröknél.
Leírnám a 2011-es tapasztalatomat.
Kártyás személyivel mentünk, semmi probléma nem volt. Az utasok 90%-a így utazott.
Magyar-szerb határ kb 1 óra, szerb-macedón határ kb 2,5 óra. Őszintén mi kiválóan elszórakoztunk, fel voltunk készülve a kellemetlenségekre.
A görög határon akkora mákunk volt, hogy még ma sem hiszem el. Akkoriban sok sztrájk volt Görögországban, és pont akkor a határon is sztrájkoltak. Sok előttünk lévő busz, autó, 6-5-4, vagy még ennél is több órát várakozott. Mi odaértünk, kb 10 percet álltunk, aztán beszüntették a sztrájkot,és mindenféle ellenőrzés nélkül süvítettünk tovább.
Akkor Paraliára mentünk, idén Kefalóniára utazunk busszal. Úgy indulunk neki, hogy fel vagyunk készülve akár a legrosszabbra is, hogy főszezonban annyit állunk a határon, hogy lekéssük a délelőtti kompot, vagy akármi. Így nem érhet minket kellemetlenség, majd fotózgatunk, bohóckodunk. Végül is annál rosszabb sose történjen velem, minthogy egy görög tengerparti kompkikötőben kell várakoznom
A határon való várakozásnak pedig jó oldala is van, érdemes kicsit tornázni, futkosni, sétálni, hogy átmozgassuk magunkat, hiszen minden más megállásnál csak a wc előtti toporgás marad. Főként a hölgyeknek.
Úgyhogy ne engedjük, hogy bármilyen határon való várakozás elrontsa a kedvünket. Legyünk kreatívak, türelmesek, nyugodtak, hiszen nyaralni megyünk. És ne cseszegessük a sofőröket, hogy mikor megyünk már, jajj menjünk már...mert ők semmiről sem tehetnek. Így is épp elég nyűgöt viselnek el, mert valljuk be azért elég birkák tudunk lenni.
Szóval fel a fejjel, tekintsük az utazást is a nyaralás részének.
Sziasztok , most már én is csatlakozom az előttem szólókhoz . Tuti nem váltjuk ki az útleveleket . Ezt a levelet kaptam , nem azért mert nektek nem hiszek, hanem mert én a " jobb a békesség " híve vagyok. ::
"Tisztelt Asszonyom!
Levelére válaszolva tájékoztatom, hogy a balkáni országokba, valamint Görögországba is beutazhatnak az új típusú kártya formátumú személyazonosító igazolvány birtokában. Ez természetesen gyermekükre is vonatkozik.
Üdvözlettel
Ambrusz Éva
tájékoztatási és érdekvédelmi referens
Konzuli Védelmi, Felügyeleti és Tájékoztatási Osztály
Konzuli Főosztály
Magyarország Külügyminiszériuma
Telefon: +361/458-1247
#2058572013-07-03 14:32:50 Válasz a #205851. hsz-ra
Na igen, de mindenre meg lehet találni a hiteles választ kérdezősködés nélkül is, csupán tudni kell keresni (és nem a fórumokra, bulvár lapokra, szomszédra, stb. támaszkodni), hanem pl. : http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ Gondolj bele, mi lenne, ha minden utazó - kiindulva az itteni tapasztalatokból - totális tájékozatlanságában írogatna az illetékes szervekhez.