i.e 8.-7. sz.-ban két település volt található a mai Larissa területén és környékén. Ezek voltak Szeszklo és Dimni. Szeszklóban élt Hippokratész, a mai orvoslás atyja. A történelem során dór, frank és török hódoltság alatt is állt.
Ma inkább kereskedelmi közpöntként jellemezhetjük. Arról nevezetes, hogy télen itt mérik a legalacsonyabb, nyáron pedig a legmagasabb hõmérsékletet az országban.
Látnivalóként egy hellenisztikus színház, egy klasszikus kori templom, és egy török véderõmû romjai maradtak az utókorra.
Egyébként tényleg nincs semmi a városban, ami nagyon megfogná az utazót. Nem túl hangulatos, persze ez teljesen szubjektív véleményem.
Mit érdemes megnézni a környéken? Bõséges a választék!! Paleos Pantaleimonast ne hagyjátok ki. Ezenkívül Litochoro, innen indulva a Mavrologgos-szurdok, és benne az Enipeas-vízesés. Platamonas, és a Platamonasi Várerõd. Tembi-völgye, benne az Agios Paraskevi templom, és az Afrodité-forrás. A Meteorák természetesen. Bár a felfelé vezetõ út, és a parkolás az tényleg egy katasztrófa! Ha rám hallgatsz, a Szent István (Agios Stefanos) kolostort, és a Varlaamot ki ne hagyjátok! Én már minden látogathatóban voltam, de ezek a legszebbek. Kalambaka városában is érdemes egy kicsit csavarogni. Ennek van hangulata! Ha bátrak vagytok, Salonikit is bevállalhatjátok. Amivel kapcsolatban én elfogult vagyok, az Skiathos szigete. Az még a tömegturizmust igénybe véve is felejthetetlen!
Azt nem tudom, tudjátok-e, hogy Nei Pori mellett húzódik Görögország egyik legnagyobb becsben tartott "wetland"-je, ahol számos igen ritka madárfaj fészkel (na és rengeteg szúnyog )
Bea! Köszönöm az összefoglaló leírásodat a környékrõl. Nagyon jó tippeket adtál. Azt hittem, hogy Larissa egy igazi görög filinggel megáldott kis város. A Meteórákhoz lehet, hogy szervezett utat választunk. Igaz, hogy az ottlétünk fõ mottója: a tengerpart. Szia Laci
Nos nekem még az jutott eszembe, hogy nem árt néhány szervezett úton részt venni. Nekem pl. elsõ kirándulásom a Meteorákhoz így történt és Sartiból a hosszú úton rengeteg információ bírtokába jutottam nem csak a kolostorokról hanem Görögországról is. Volt egy nagyon érdekes info is köztük (nem tudom így van-e még, de nekem tetszett, itthon is jónéven venném), mely szerint akkor mindenkinek a személyi iratában szerepeltették, hogy részt vett-e a szavazásokon vagy sem. Nem volt persze kötelezõ, de ennek hiányában nem lehetett igényelni az államtól pl. kedvezményes kölcsönt és pár dolgot. Jó, nem ez volt a legfontosabb info nyílván, de ilyen apróságok is képet adnak az adott országról és ezek nem szerepelnek az utikönyvekben.
Szóval nem vagyok a szervezett utak híve, nem szeretek mások tempójában nézelõdni, de vannak dolgok amiket kár lenne kihagyni.
Skiathosból az idén nem engedek az biztos, de errõl a "wetland"-ról még nem hallottam eddig. Ez a hely egyébként látogatható?
Azt hiszem Bea te vagy a mi emberünk! Végre újból egy idegenvezetõ aki nem csak a fak. utakról tud tájékoztatást adni! Úgy érzem évek óta elõször el fogunk menni a megérkezés utáni tájékoztatásra.
Csatlakozom én is Rebekához! A Meteórákhoz érdemes szervezett úttal menni!
Mi tavaly nem így tettünk és sztem a felét nem is láttuk, vagy nem értettük hogy mi micsoda! Mondjuk egy jó kis "túristakönyv" (ami helyben kapható még magyarul is) kisegített minket!
Ha mégis az egyéni utazást választjátok nem kell félni az úttól! Gyakorlott Horvátország járó vagy ahogy hallom, így az itteni útviszonyok sem fognak elrémiszteni!
És szerintem mindenképp érdemes átmenni Leptokariába szuvenireket venni! Akár motorral is!
Szia Laci!
Ahogy Agica is írta, elsõre talán érdemes szervezetten menni a Meteórákhoz, mert az idegenvezetõ mindent elmond. Következõ alkalommal, már nyugodtan belevághattok egyedül is. Könyvet én is vettem, magyarul nagyon jó, és szép is.
Mi tavaly voltunk, Litohoróban, onnan indultunk el Zeusz fürdõkádja felé, majd Paleos Panteleimonast néztük meg. Ezt nézzétek meg, megéri, szerintem.
Én azt gondolom, hogy nagyon érdekes dolgok, amit az utikönyvekben lehet olvasni (bár én abban mondjuk inkább a régi kiadásokat kedvelem, mivel a maiakban, tisztelet a kivételnek, szinte csak azt lehet olvasni, hogy kis túlzással pl hol lehet jó fagyit kapni - ez meg ugyebár akár évente is változhat).
Igazán érdekes információkat találok a neten is (ilyenkor télidõben úgysincs más dolgom, csak böngészgetek). Bár ezek angol nyelvû oldalak, de nagyon sok az érdekes infó bennük. Meg kintrõl, a helyszínrõl szerzek rengetek kiadványt, prospektust.
Ami viszont a legérdekesebb, és legértékesebb, az azok az információk, történetek, amit a helyiek mesélnek el. Õk azok, akik a mindennapi életüket ott élik, és rengeteg megtörtént eseményt, de akár legendát is ismernek, amit egy könyvben sem találsz meg. Ezeket igyekszem "menteni a memóriámba".
Szeretek vicces, érdekes dolgokat mesélni az embereknek, mert a kissé száraz, tényszerû, évszámokkal tûzdelt mondanivaló nem érdekel mindenkit. Ha nevetnek egy jót, vagy beleélik magukat a történelem, vagy a jelenkor hétköznapi történéseibe, az sokkal inkább megmarad nekik emlékként.
A szervezett utakkal kapcsolatban annyi a véleményem, hogy sokszor jobban megéri elmenni egy ilyenre, mint egyedül bolyongani az ismeretlenben. Kint Nei Porin még nincs annyi magyar, hogy ne legyen barátságos, közvetlen a kis csoportban a hangulat. Ilyenkor a buszon is már rengeteg érdekes infóhoz lehet jutni, és az egész út során mindig van, akire lehet számítani, és akitõl meg lehet kérdezni, ami éppen felkeltette az érdeklõdésünket. Szerintem szervezetten érdemesebb ellátogatni Athénba, Skiathosra és a Meteorákhoz is.
(Azt csak úgy zárójelben súgom meg, hogy akadt rá példa, hogy autósok összefogtak, és megkértek, hogy programon kívül, a szabadidõmben menjek már el velük az Olimposra. Bár tudom, hogy van aki nem helyeselné (mert nem vall túl jó üzleti érzékre ), de szívesen mentem. Jó hangulatú nap volt!)
Könyvvásárlással kapcsolatban azt ajánlom, hogy kint, Kalambaka városában, a Meteorák lábánál van egy bolt, ahol jóval jutányosabb áron meg lehet venni a magyar nyelvû könyveket, mint Nei Poriban, vagy a környéken. Aki fakultatívan jön, annak meglesz a lehetõsége erre. Tényleg nagyon jó könyvek!
Na, de megyek. Azt hiszem kitört rajtam a "nyári betegségem". Szómenésem van!!
A végén még meguntok nyárig...
Szia bogobea!
Lehet, hogy már írtad de lemaradtam. A szavaidból úgy veszem ki, hogy idegenvezetõ vagy. Neo Poriban? Melyik iroda? Lehet, hogy már találkoztunk?
Sziasztok!
Örülök hogy a párom rálelt erre az oldalra. Felvetette a kérdést,hogy mi lenne ha Neo Pori-ba utaznánk....nem ellenkeztem,hiszen mint megláttam a képeket amit mutatott Neo-ról....nekem is megtetszettek. Tehát az idén úgy döntöttünk,meglátogatjuk Neo Pori-t....nyaralni szeretnénk és gyönyörködni a szépségében. A Párom foglalta le az apartman-t is,mivel Õ igen körültekíntõ és az utazás körülményeit is nagyon ügyesen bonyolította le.. a Fottini apartmanban fogunk vendégeskedni... bízunk benne hogy hogy nyaralásunk során,különbözõ fakultatív utazásokon is rész tudunk majd venni...eljutunk olyan csodálatos helyekre is ,amirõl talán eddig csak álmodni mertünk
Gondoltunk arra is hogy ha lenne rá lehetõség egyénileg is megtehetnénk egy picike körutazást...csak egy szép,csodálatos naposat. Igaz nem gyalog,de biztosan találnánk rá valamiféle mgoldást a gyorsabb cél eléréséhez...talán quad,motor vagy egyébb utazási forma is lehetséges Neo-ban.
Szívesen vennénk ha tanácsokkal és egyébb utitervekkel segítenétek...
Ki tudja...talán a végén még közösen is utazunk és egy szép baráti tábor alakulhat...Én még nem jártam Görögországban,de amiket láttam képeken és amiket olvastam róla...gyönyörû és mondhatom sok ország csak tanulhatna a kultúrájukból ...
Már nagyon várjuk hogy felszállhassunk az autóbuszra...mert azzal utazunk a Dias Zeus Travel-tól....felszállhassunk és elinduljon velünk görögország felé ...az idén,julius 28-án ))
Akár lehetséges is, hogy találkoztunk. Miért is ne? Bár egy becenév alapján ezt nem tudom eldönteni. Ha a DiasZeussal, vagy az Apollonnal voltál Nei Poriban, akkor nagy rá az esély...
Szia Lisa!
Nagyon jó, hogy tényleg megtaláltátok ezt az oldalt, mert itt mindenre választ kaphattok. Annak idején én is nagyon örültem, mert már elõtte jártam görögben, de még így is sok hasznos infót kaptam.
Tavaly én Paralián voltam, de a vissza utón megálltunk, Neo Poriban. Nem fogtok csalódni.
Mi is a Dias Zeus utaztunk, mint már 14 éve mindig.
Biztosan nem fogjátok megbánni a választásotokat. Sem Nei Pori, sem a Fotini apartmanház tekintetében. Fakultatív programokban sincs hiány. A parton való sütkérezésen túl is számos élményben lehet részetek.
Ha egy kis önállóságra vágytok, és szivesen körülnéznétek a környéken, akkor van lehetõség kerékpárt, robogót, quadot bérelni. Autót utazási irodán keresztül lehet csak, mivel a településen nincs autókölcsönzõ, így máshonnan kell átkérni. Ez egy kicsit körülményes, de azért megvan erre is a lehetõség.
Elõre is kellemes tervezgetést nektek...
Akár lehetséges is, hogy találkoztunk. Miért is ne? Bár egy becenév alapján ezt nem tudom eldönteni. Ha a DiasZeussal, vagy az Apollonnal voltál Nei Poriban, akkor nagy rá az esély...
Sajnos nyaralni még nem voltam ott, csak tavaly hazafelé álltunk, meg míg a sofõrök fürödtek, meg átöltöztek (apa+fia).
Egy 30-40 percet, ott ültünk az iroda elõtt, július végén. De ami késik, nem múlik, még biztos találkozunk.