Görög virágok, növények
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
Hozzászóló Üzenet
# 301
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#7003 Üzenet linkje2006-05-07 20:33:23 

Szia ferrari!

Én hoztam egyszer bouganvilleát is, de még a buszos utat sem élte túl, hazáig elfonnyadt icon_sad.gif
Erre felé lehet gyönyörû ciklámen színû, legalább már 20 centire nõtt bouganvilleát kapni, csak 5 Euróért. Sokat szemeztem már vele, csak nem lenne hová tennem icon_sad.gif
Nem tudom, hogy mennyire élné túla leander a begyömöszölést egy táskába, meg a víznélküliséget. Végülis ki lehet próbálni. icon_smile.gif
Andi

# 302
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#7000 Üzenet linkje2006-05-07 15:54:53 

Hú de nagyon nincs kedvem dolgozni! Inkább szétnéztem egy kicsit:
Bougainvillea szaporítható fejdugványozással, de elég nehezen gyökeresedik, nyáron gyökereztetõszer és talajfûtés szükséges.
Más adatok szerint:
A murvafürtöt dugványgyökereztetéssel lehet szaporítani. Erre a tavasz a legmegfelelõbb idõszak, amikor a levágott félfás ágakat tõzeggel kevert homokba tûzzük, és átlátszó fóliával vagy üveglappal takarjuk. A nyár végén lemetszett, arasznyi méretû, fás ágak is jól gyökeresednek.
A murvafürt (Bougainvillea) Dél-Amerikából indult hódító útjára, ahol az a mondás járja: "ültesd el, öntözd, és felejtsd el", arra utalva, hogy sok gondoskodást nem igényel - legalábbis a déli féltekén. icon_wink.gif
A murvafürt tizennégy alapfajából mára több százra tehetõ a nemesített fajták száma, a hófehértõl a mélybordóig, a színskála teljes palettáján. Vannak trópusi fajok, ezek fellevelei oválisak, a levelek mélyzöldek és nagyok. A mediterrán fajok, amelyekkel a tengerparton is találkozhatunk, apróbb virágúak, felleveleik csúcsosak és lombjuk fûzöld. Ez utóbbiakat érdemes idehaza nevelni, zömmel ezeket kínálják a hazai kertészetek.

# 303
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6998 Üzenet linkje2006-05-07 14:33:52 

ferrari!
Jó kérdés! Nekem ez még nem jutott eszembe, de utána kellene nézni megoldható-e. Valamelyik nap néztem a virágosnál bougainvilleát szemtelenül drágán és hervasztó állapotban. Hát kihagytam. Anyukámnak volt egy cseréppel, meg is kérdezem legközelebb, hogy megvan-e még. Ha igen õ lesz a próba alany. icon_wink.gif

# 304
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6994 Üzenet linkje2006-05-07 13:52:25 

Csajszik!

Bougainvilleát is hoztatok már ? Amennyiben igen, azt is sikerült gyökereztetni?

# 305
Ferrari
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
1729 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6993 Üzenet linkje2006-05-07 13:50:14 

Sziasztok!

Kedvet kaptam Tõletek, csak azt nem tudom repülõn ez hogy oldható meg, de valószínû kézipoggyászban kellne behozni és nem vízben, csak vizes ruhába csavarva.

# 306
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6981 Üzenet linkje2006-05-06 10:55:25 

Szia Rebeka!

Én sem vennék itthon leandert, az valahogy nekem már mû icon_smile.gif
Igen, kint néha különleges színekben is látni. Nekem azok tetszenek legjobban, amiknek dupla szirmuk van, mert azok illatoznak is, engem a vaníliára emlékeztet. Ha eddig nem sikerült kigyökereztetned, próbáld meg, ahogy írtam. Nekem 20 darabból kb. 15 megmaradt. Sajnos az elmúlt pár éveben megtámadta õket a pajzstetû, és hiába próbáltuk mindenféle szerrel kiiírtani õket, nem segített, végül a tetvek gyõztek és tönkrementek a több,mint tíz évig növekedett és hatalmas leandereiem. Ahol most lakok, nem lenne, hova tenni õket, így sajna most azóta nincs új.
Andi

# 307
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6975 Üzenet linkje2006-05-06 08:00:54 

Ajaj, a fügekaktusz tényleg strapa bíró, jó nagyra akkor nõ meg, ha tavasszal kiülteted. Persze még így is visszamarad attól, amelyik egész évben kinn lehet. Egy gond van vele: egy bizonyos méret felett nálunk már súrolta a válóok kategóriáját egy-egy kiültetés-visszahozatal a lakásba. Mondanom sem kell: a kedves gyõzött.
A leanderrel pedig folyamatosan próbálkozom, mert persze itthon is lehet kapni, de nekem az a kedves növényke amelyet én hajtatok, nevelgetek. Pláne ha kedves nyaralás emléke is hozzáfûz! Hihetetlen sok színben pompázik kinn, nem lehet nekik ellenállni. icon_lol.gif

# 308
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6973 Üzenet linkje2006-05-05 21:57:04 

Én is hoztam már leandert. Úgy a legjobb, ha 2 literes üdítõsüveget levágsz felül és abba teszed bele, vízbe. Otthon pedig abba az edénybe, amiben gyökereztetni akarod, az aljába tegyél egy centi vastag homokot (ezt valaki ajánlotta nekem, mert állítólag hamarabb "kicsalja" a homok a gyökereket. Ügyelj arra, hogy a leander levelei ne legyenek víz alatt, mert akkor rohadni kezd. Nekem egy hét alatt kigyökerezett és pár év alatt hatalmasra nõtt. Ja, és sose vágjatok bimbós vagy virágos ágat, hanem csak leveles ág, kb 20. centis végét.
Én úgy hallottam, hogy csak cserepes, illetve földlabdás növényt nem szabad áthozni a határokon (már ha az a határõrt egyáltalán érdekli), mert a földbe rejtve sok mindent lehetne csempészni. Nekünk még sosem volt problémánk belõle, bár repülõn még nem próbáltam meg.
Én már hoztam fügekaktuszt is, egyetlen nagy kerek levelet letörtünk és nedves zsebkendõvel beterítve az üres hûtõtáskába tettük hazafelé. Rögtön be lehet ültetni, meg is marad és hajtani is fog, csak a jövõ beli új levelei sosem lesznek olyan nagyon, mint az eredeti volt.

Andi

# 309
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6962 Üzenet linkje2006-05-05 14:50:33 

Szeto!
Mégis mire gondoltál? Én szinte minden évben hoztam haza leander hajtásokat ( más kérdés, hogy nem maradtak meg), de még nem volt ez gond soha. De a csomagjainkra sem voltak még kíváncsiak, kivéve pár éve egy szlovák határõrt, de õ is csak belenézett a csomagtartóba és mehettünk. Hogy mennyire hivatalos a dolog azt nem tudom, de gondolom nem nagy tételben akarod importálni és nem hatalmas pálmákat. Azért a védett növényeket nem ajánlanám semmiképpen! icon_wink.gif

# 310
Szeto86
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
2 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#6961 Üzenet linkje2006-05-05 13:59:14 

Sziasztok!Én idén megyek Görögbe és azt szeretném kérdezni hogy szerintetek lehet hazahozni kinti növényeket?Azt hallottam h nem igazán engedik ki õket az országból!Ki mit tud errõl?
Elõre is köszi a választ!

# 311
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#5485 Üzenet linkje2006-03-09 07:05:30 

# 312
Jox