Akit esetleg megbántanék, elõre jelzem nem számdékosan teszem, semmivel sem tartom "kevesebbnek", mint bármelyik üdülni vágyót.Pusztán csak a véleményemet írom le. Rendkívül hasznosak a fórumok, ahol ilyen-olyan emberek leírják ilyen-olyan élményüket a megvolt, jelenlegi, elkövetkezendõ nyaralásukról. Rengeteg hasznos információ, rendgeteg adat,.... és itt jön a DE!!!! Amit egynémely fórumon olvasok, az már TÚLZÁS!!! Az én olvasatomban nyaralni azért mennek az emberek, hogy pihenjenek, új élményekkel gazdagodjanak. (Feltéve, ha nem 15 éve minden évben ugyanoda, a megszokott mókuskerekes formában mennek, bár qa pihenés ott is cél, szívük joga). Már szinte mindenki egy-két részletes fórumleírással felpakolva indul útnak. El tudom képzelni, amikor a nyaralóhelyen a táskákban kotorászva mormogják, hogy "jajj, hova is tettem ennek, meg annak a leírását, meg jujj, emlékszem a kis hülye kék táblára a nagy szakállú öreg mellett....és így tovább) Személy szerint szeretem az új élményeket. Idén aug.10.-én indulunk útnak Zakynthos szigetére. Soha nem jártunk arra, de már a leírások alapján, mintha oda születtem volna, annyi mindent olvastam róla! Félre értés ne essék, engem is érdekelnek a hasznos információk, miszerint mennyi az autópályadíj, milyenek a nyári úti tapasztalatok(annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben kb. 6-szor jártam arra), de például nem érdekelnek olyanok, hogy melyik boltban milyen kedves az eladó, melyik tavernában tudják szépen kiejteni, hogy "jó napot"...ilyenek. Ha vmi hasznosat kérdez aaz ember, akkor meg ráförmednek, hogy olvasson vissza. Én nem kívánok 400 hozzászólást visszaolvasni azért, hogy 1 (!) érdemleges tájékoztató adatot megtudjak. Szeretem a saját nyaralásomat megélni jó és rossz élményekkel egyaránt, nem pedíg más nyaralását kopírozni, akár csak részletében is. Úgy veszem ki, egyesek már el sem tudnák képzelni az életüket elektronikus jótanácsok nélkül. Sokan indulás elõtti perceket is itt töltik, csak hogy beírhassák, hogy "MOST INDULUNK és jajj de jó, meg húúúúú", ahelyett, hogy mennének. És akkor próbálja meg elmagyarázni, hogy ez nem azért van, hogy arc nélkül csorgathassa más nyálát, hogy neki már de jó. Furcsa, azt senki nem írja, hogy "képzeld....1 óra múlva már hazafelé megyünk, de jó nekünk". Azokról a hozzászólásokról pedíg nem is ejtenék sok szót, miszerint "mennyi pénzt vigyek magunkkal???" 1100 ccm-es autó, 4 ember, 2 gyerek, 1 kutya, 10 nap, szeretem a vega kaját, mennénk fak. programra erre és erre (mert ugyebár soha nem járt ott, de a programokat fejbõl, vagy katalógusból ismeri már halál részletesen,tájképekkel mindennel), de maradjon anyósnak szuvenyírra, meg metaxára az elõre kinézett dutyfree shopban. Ha mmost azt mondom 5000 euró, beváltja?????...NEM Ha azt mondom kevés....többet vált????....NEM. Ha azt mondom sok, vigyen kevesebbet, itthon hagyja???? NEM ,AKKor minek a kérdés???
Még egyszer kérem senki ne sértõdjön meg, nem az egyéneknek szólt, pusztán a fórumozási szokásainknak. Ez teljesen szubjektív vélemény. Aki esetleg beszél más nyelvet is, javaslom olvasson el egy külhoni fórumot itt-ott. Érezni fogja a különbséget a nézetek között. Csak hát sajnos ilyen a magyar ember. Szeret mindent konfliktus nélkül elintézni, lehetõség szerint meg se kelljen szólalni, minden a legolcsóbb és a legjobb nívójú legyen, meg nehogy egy picit is a helyszínen kelljen utánajárni egy két kissebb apróságnak. Kíváncsi lennék annak idején a bolgár tengerparti szoc-nyaralások idején anyáink-apáink mindent elõre leleveleztek a bolgár turisztikai hivatallal?????? És örök emlék maradt????? Sajnos sokaknak egy jobb hangvételû és jól megírt fórumbeszólás jobban megragad, mint a saját nyaralási emlékei, ahol szegény nem találta meg azt a kitaposott ösvényt, amit a fórumban olvasott másik 100 társával egyetemben!!!
Mindenkinek kellemes nyarat és kívánom, hogy kellemesen teljes a pihenése, utazása.
Írtad, hogy a hasznos információkat szereted gyûjteni a NETen. Így felmerül a kérdés: szerettél volna valamit kérdezni valamit? Vagy csak úgy leírtad a véleményedet, hogy miért kell vagy nem kell fórumozni? Mert amit írtál, az sem igazán fontos info, nem olyan, amire az emberek feltétlenül kíváncsiak. Azért azt persze megtudtuk, hogy te is Zakira utazol, úgyhogy most mi is csorgathatjuk a nyálunkat...
Nem is igazán értem, hogy mi volt a célod az elõzõ hozzászólással, de hát szíved joga, hogy te is leírd a gondolataidat.
És ne sértõdj meg, de ez a fórum javarészt nem az általad leírt dolgokról szól, ha pedig te ezt nem így látod, olvasgass és szólj hozzá nyugodtan máshol. Itt kedves emberek próbálják segíteni egymást és hozzátenni ezt-azt a különbözõ topikokhoz: ha ebben partner vagy, téged is szívesen látunk!
Mint említettem senkit nem állt szándékomban bántani, ne adj isten megsérteni. Egy pillanatig sem vitattam, hogy itt kedves emberek oszják meg egymással tapasztalataikat, véleményüket. Az esetek nagy többségében jópofa és hasznos dolgokat olvasni, de rendkívüli módon rontja számomra a morált, ha egy bizonyos infora (melyet bizonyára 100-szor taglaltak a 3 éve futó fórumban)kérdezve az emberek java része melegebb éghajlatra küldi a másikat, miszerint nem olvasott vissza! Én fõleg ezen felháborodásomból kiindulva írtam le a véleményemet. azt pedíg, hogy hova utazom azon meggondolásból fogalmaztam bele a szövegbe, nehogy valamelyik kedves fórum-olvasó/hozzászóló méltassa, hogy miért pont ebbe a topicba és miért pont ezt írtam le. A szárazföldrõl komppal történõ átjutással kapcsolatban szerettem volna számos információhoz jutni(idõközben a görög honlapról sikerült mindent megtudnom), de gyorsan letorkoltak ezért, meg azért. Na itt pattant el az a bizonyos húr. Remélem senkit nem bántottam meg, nem állt szándékomban.
Örülök, hogy már nem vagy bosszús és hogy találtál hasznos infókat itt is!
Indulataidra szolid indulattal reagáltam.Megbántásról pedig szó sincs...
Kompos úttal kapcsolatban sajna nem sokat tudok (mi repcsivel megyünk), de fotóalbumban olababa képei gyanúsak: talán õk autóval voltak, nézz esetleg utána. Persze lehet, hogy tévedek...
Mivel ez a téma ennyire ismeretlen itt, esetleg belinkelhetnéd azt az oldalt, ahol hasznos infókat találtál, egyébként pedig kíváncsi lennék, mi az útitervetek, hogyan képzelitek az utazást. Ha esetleg valamirõl nem találsz infót, ajánlom még az Index Zakis fórumját... csak nagy nyugalommal felvértezve lépj fel, mert ott sokat olyan hozzászólást is találsz, amit nem kedvelsz!
Esetleg egy rövid beszámoló és néhány fotó is érdekelne majd, ha hazajöttetek, mert Zakit már elõre imádjuk és nagyon kíváncsiak vagyunk mindenki élményeire, ha megosztja velünk. Én sajna csak szeptemberben oszthatom majd meg a tapasztalataimat és Atosz is "sorstárs".
Az ilyen tényszerû és korrekt hozzászólásokra van szükség úgy gondolom egy fórumban, mint a tied. Mi aug. 11.-tõl fogunk eltölteni 2 hetet Zakin (ha jól olvastam így becézik sokan )és autóval megyünk. Már jópárszor jártunk Göröghonban és Észak-Görögország számos üdülõhelyét meglátogattuk már. Idén úgy gondoltuk délebbre merészkedünk. 10.-én terveztük az indulást a délelõtti órákban Szegedrõl. Egy lendülettel terveztük a levonulást a déli országba, lévén 3 jogosítvény is akad a csipet-csapatban. Thessalonikiig nem sok meglepetés vár már úgy gondolom ránk (bár a balkán sosem változik, vagy éppenhogy MINDÍG változik). Arányaiban a balkánon való átjutás inkább több jó tapasztalattal, mint rossz tapasztalattal végzõdött minden esetben. Szegedet néhány liter benzinnel elhagyva az elsõ tankolás valószínûleg a szerb oldalon lesz elsõízben. Olcsóbb és legalább(ha nem jobb) olyan jó, mint idehaza. Innen a szerb-macedón határnál lesz újratöltés legközelebb, de még mindíg a szerb oldalon. Macedóniát szeretnénk másnap hajnalra abszolválni minden jelentõsebb megállás nélkül( maximum a szokásos közös fotók, p.si, plüssmedvék újraélesztése a kocsiban való teljes nyomor után...stb.). Reméljük egyetlen délszláv háború után megalakult szerb rendõri családokat megsegítõ "jótékony" szervezetnek sem kell helyi adományokkal kedveskednünk. Utána irány Thessaloniki, illetve az azt elkerülõ szakasz, majd hajrá lefelé! Larissa-ig még úgy ahogy ismerjük az utat(Paralia, Makrygialos, Olympic Beach-es túrák idejébõl), de utána mi is új szakaszokon hagyjuk a port magunk után. Meg sem állunk a Rio-Antirio hídig, ahol azért szeretnénk néhány maradandó emléket a Discovery mûsorán oly sûrûn sugárzott hídról (és annak építésérõl). Végül szeretnénk déltájt Kyllini kikötõjében akklimatizálódni a tengeri úthoz. Behajózás a szigetre és elkezdeni az éves rendes szabi hatékony eltöltését. A vidék nekünk is új lesz. évek óta terveztük, de ilyen és olyan okok miatt sosem erre esett a választás. Tavaly Korfu és Sarti után döntöttünk, hogy ha tetszik, ha nem ...ide el kell jutnunk. Eddíg a "konvojunk" 2 autós, de szívesen látunk bárkit a csipet-csapatban, aki akár csak arrafelé is autózik.Még bõ 3 hét és RAJT! Viszont, amirõl rendkívül keveset olvastam és szerepel a programunkban az a kishajó bérlése és az északi és nyugati partszakasz bejárása lenne. Mi szívesen bérelnénk vezetõ nélkül is(van kishajó vezetõi tapasztalat is)csónakot, de erre úgy érzem kevesen vállalkoznak. Szóval, ha akad még kérdés felteszem, illetve, ha a korábbi számos utunk bármelyikének tapasztalataival akárcsak egy picit is tudok segíteni bárkinek is kérdezzen bátran!
ja még egy apróság: a kollégám a múlt héten jött haza és a szerbek "hullazsák"-nak beazonosított gépjármû tartozékok hogyléte felõl érdeklõdött élénken. A kollégám frappánsan megoldotta: maradt még a tekercsen 110 l-es fekete(!) TESCO-s szemeteszsákja és nagy büszkeséggel mutatta, hogy 2 ilyenbe bizony még jól megtermett rendõrök is beleférnek ááám. Hullott a könnyem a nevetéstõl. Egyszerû dolgokból lesznek a HÛHA-k!!!!
Én tavaly nyaraltam Zakynthoszon (repülõvel mentünk), de sehol nem láttam, hogy lehetett volna kishajót bérelni. Amennyiben nagyobb társasággal mentek, természetesen a hajó személyzetével együtt valószínûleg bérelhettek hajót, de anélkül nem. Sokszor olyan viharos erejû szelek vannak fõleg a nyugati parton, hogy még a nagyhajók sem tudnak kikötni a szigettúra során a Navaggió-öbölben. A kicsik el sem indulnak ilyenkor. Ez egyik napról a másikra változik, sajnos sokan hoppon maradnak, ha pont olyan napra esik a szigettúra hajóval.
Haza jöttem ! és nagyon jo volt
A szálás jó volt bár a szoba nem tul nagy,de alvásnak megfelelö
A lépcsönél vigyázni kell mert este túl sötét van és világítás nincs.
Amugy a környék csendes,bár van egy koktélozo a közelben ahol éjel 2-ig szol a zene, de minket nem zavart de a magyar szomszédaink inkább zavarób voltak
A tenger közel van,és a víz is nagyon meleg volt
Egyszóval oké a környék
Ja! és a Denis autó kölcsönzöt ajálom, mert jók az árai és nincs messze a szálástól .
Nekünk 350 Euro-ba került egy klimás autó 13 napra
Örömmel olvasom hogy szerencsésen megérkeztetek és jól sikerült a nyaralásotok.Hát végre valami jó itt a Hellason.Szoval jól éreztétek magatokat ,megfelelt a kéró is ,viszonylag csendes a környék,és olcson kaptatok kocsit is, és jó a környezet, meg a víz. Gondolom bejártatok mindent,hisz 13nap alatt még az utolsó kabócát is kocsival kerestétek fel...Remélem az árak sem voltak égbeszökõek már a burkolás szempontjából.Nagyon aranyos vagy ,hogy ilyen gyorsan és a legfontosabbakról máris irtál.Na végre ebbe a lankasztó hõségben valami felüdített. Mégegyszer köszi az info én és a "kolléganõ" Iloth nevében is: atosz Azért majd még kérdezek,nem most,majd.
Csak pár levelet olvastam ma vissza, de látom itt sem mindig nyugodt a légkör. Mielõtt indultunk, elovatam a fórumban a beírásokat, és meg kell mondjam sok hasznos információt találtam, melyek jobbá tették az üdülésemet. Nem az a típus vagyok, aki mindent elhisz elsõre amit olvas, de gondolom ti is, mint gyakorlott fórumozók tapasztaljátok, hogy egyik embernek bizonyos dolog bejön, a másiknak nem. Errõl szerintem felesleges vitát nyitni. Nem szaporítom a szót, csak néhány információt kívántam megosztani, gondolom valaki ennek is örül majd, a többiek ugorják át a beírásomat.
Tehát Zakynthoson voltunk, tegnap érkeztünk. 11 éjszakát töltöttünk a szigeten. Utazásu iroda: Aeolus.
Buszos oda út volt, amely rendkívül megerõltetõ volt. Nem elõször voltunk busszal, utaztam már hasonlókat, de ez rendkívül megerõltetõ volt most. Nyíregyházáról indultunk 00:15-kor a Tosi Trans transzfer autójával, 4:00-kor Budapestról, majd másnap 14:00 körül érkeztünk Zakynthos - Tsilivi - Tsilivi Admiral hotel D105-ös apartmanjába. A fenekem 2 napig zsibbadt, tehát csak nagyon elszántaknak tudnám ajánlani a buszos utazást. Az utazással nem volt gond, visszafelé valamit elszervezett az utazási iroda, ezért 16 embernek felajánlottak repülõs visszautat 36EUR/fõ áron. Egybõl lecsaptunk rá. SkyEurope légitársaság, 2 óra. Legközelebb is velük repülünk. Egyébként nem volt gond az utazási irodával, leszámítva, hogy az idegenvezetõnk kezõ volt, amit nem hangsúlyozott ki, ezért néha kevés volt az információnk. inkább csak a fakultatív utat ajánlgatták.
Nekünk nagyon tetszett Tsilivi üdülõhely, de a sziget is nagyon bejött. Lévén kis angol nyelvtudásom, nem mentünk az idegenvezetõ által ajánlott fakultatív utakra, hanem magunknak szerveztünk.
Néhány hasznos dolog, akit érdekel:
Autókölcsönzõ: EUROALFA Tsiliviben. Én ezt választottam. Korrekt volt, semmi rejtett trükk, teljes biztosítás önrész nélkül. 180EUR volt 3 napra egy 7 személyes Hyundai Trajet 2.0 klímás gyereküléssel. Csak ajánlani tudom, kis autó szinte féláron (nem akartunk kér kocsival menni, mert 6-an voltunk).
Gyros: elsõ nap 7EUR-ért vettem. Nagyon drága és nem volt jó. Aztán láttam 4, majd 1.9EUR-ért is. A Gyrolandban korrektek, nekem ízlett a csirkés gyros 2.2 EUR volt. De ettünk a fõvárosban is 2.0EUR-ért és nagyon jó volt. Tehát a lényeg, hogy az árakra oda kell fogyelni, mert ugyanazt 3x-os áron is meg lehet venni könnyen. Ez igaz bármire.
Sört Mythos-t ittunk, csapolva 2.8EUR 0,4l. Nagy sörösök vigyék a pénztárcát, mert ettõl csak drágább a többi. A helyi csapolt jó gyenge, könnyen iható. Az üveges olcsóbb valamivel, de nekem jobban ízlett a csapolt.
Tsilivi Admiral Hotel: szép, 2 medencével, szoba normális, naponta takarítják. Reggeli és vacsora büfé rendszerû. A vacsora lehetne változatosabb is, de nekünk megfelelt.
Az utcán rengeteg utazási ajánlat fakultatív kirándulásokra, érdemes körülnézni, mielõtt az ember beleugrik az utazási irodája ajánlatába.
Kiándulás kocsival:
- Zakythos fõváros: érdemes egy fél napig mászkálni, de busszal is könnyen be lehet menni szinte bármelyik városból. Buszjegy 1.2UER volt oda és ugyanannyi vissza.
- Agios Sostis: befizettünk a kikötõben egy teknõsnézõs kirándulásra. Ajánlom a Manthos által szervezett hajókázást. Ez egy családi vállalkozás, van apartmanházuk, éttermük a parton, motor és motorcsónak kölcsönzõ, hajózás. Teknõst garantálják, ellenkezõ esetben a pénzt visszaadják. Addig forgolódtunk mi is, amíg nem találtunk. www.zantemanthos.gr a címük. A kis falu nekem nagyon bejött, szép helyre vitt a teknõsök után a srác fürödni a hajóval (Marathonisi-teknõs sziget), majd utána jó Kalamarit ettünk az éttermükben, ami a parton van. Tényleg csak ajánlani tudom.
A kikötõbõl egy fa hídon át lehet sétálni a Cameo islad club szigetre. 2.5EUR a belépõ, mely magában foglal egy koktél a szigeten lévõ két bár egyikében. Zene szól, gyönyörû kilátás és tenger, bár a parton, fehér vászont lenget a szél, hangulatos kis álomsziget. Lehet fürödni, megéri átsétálni.
- Keri: felmentünk a világítótoronyhoz, nagyon szép volt a kilátás. A hegyrõl lefelé sétálva ki lehet menni a szakadék széléig (azt el nem érve).
- Kampi: naplementét jönnek ide nézni az emberek. Mi nappal voltunk, nagyon ajánlom, gyönyörû a kilátás.
- Tsilivi: elmentünk a Maritime Múzeuba. Egy kis öreg van itt, érdemes megnézni. Elsétáltunk az Art Ceramic Studióba, szerintem nagyon drágán adják a kerámiát, de egy délelõtti sétát megér. A strandjai nagyon szépek: van homokos és kavicsos is. Tulajdonképpen itt üdültünk. Aki de jön megismeri, aki máshol üdül, annak szerintem megéri átjönni 1 napra. A Caraveland bárban hetente görög est. Ingyenes, mi kétszer is voltunk. Persze azért ittunk is valamit. Lehet táncolni, az embereket bevonják. Megéri. Vele szemben a sarkon volt egy bár, de nem ugrik be a neve. Mi oda jártunk minden este. Van gyerekeknek játszótér, a papa pedig addig sörözhet, koktélozhat.
- Anafonitria: kilátó a törött hajóroncsra, sok jó képet készítettem. Útközben vásároltunk kézi szövésû terítõket. Ngayon kedvesek voltak a helyiek, kínáltak borral, mézzel, kávéval, olívaolajjal. A árak elég rugalmasak, ajándékot is kaptunk vásárláskor.
- Skinari: a szélmalom és környéke csodálatos volt. Kieándulási lehetõség a Blue Caves-hoz.
- Vromi bay: autóval mentünk térkép szerint, egy idõ után elfogyott az aszfalt, csak a fehér kavicsos szerpentin maradt. Meredek az út, a végén egy kis kikötõféle, éppen akkor ember sem volt a környéken. A tenger vadóc volt és félelmetes. Az út meredek, kavicsos, azt hittem ott maradunk. Nem ajánlom ilyen nagy kocsival, mint a miénk. Inkább 4x4 a megfelelõ, de azzal is veszélyes, a táj szép. Félt mindenki.
- Porto Vromi: kis kikötõ, innen is el lehet jutni a hajóroncs öbölbe, ha fúj a szél, nem mennek hajók. Mi is így jártunk. Kimaradt.
Három nap alatt körbe autóztuk a szigetet (valamint keresztbe is), de a fentiek maradtak meg bennem igazán.
A strandokon 2 napágy + 1 napernyõ 4-5-6 EUR/nap, aki spórolósabb vihet strandsátrat. Egy koktél általában 3-4EUR. Tintahal 5-7EUR, én nagyon megszerettem (újra). Ettünk sok mást is, de a tintahal (Fried Squid angolul) nekem nagyon ízlett.
Nem vagyok egy nagy fórumos, ha valkinek tudok hasznos infóval szolgálni, az inkább írjon a davida.robert@chello.hu címemre, azt gyakrabban nézem.
Remélem, aki még nem volt, annak tudtam mondani újat, vagy segíteni.
Összességében: megérte elmenni nekünk nagyon tetszett, igazi görög hangulat ide vagy oda, aki olyat akar azt is megtalája a szigeten. Angolok tényleg vannak, engem nem zavartak. Jobban zavart a magyar utastárs (egy fiatal sárc), aki beszólt a reptéren, hogy a gyerekeseknek miért van elõnyük a check-in pultnál, menjenek inkább busszal, meg a fenébe. Nem kommentálom igazából az ilyet, csak annyit tennék hozzá, hogy az ilyen emben inkább ne menjen üdülni, mert ott néha toleránsnak is kell lenni, fõleg az utozás során néha. És jobban jár a világ akkor is, ha az ilyennek nem adatik meg soha, hogy gyereke legyen.
Bocs a végéért, de nem csak az angolokat kell felhozni negatív példának, sajnos egyes magyarok semmivel nem különb külföldön.
Majd elfelejtettem. A szigeten nagyon kedvesek voltak a görögök. Sok ember nem volt igazi görög. Olyan 70 éve bácsival is beszélgettem, aki 10 éve élt ott, de volt ott afrikai felszolgáló is. A jó példa is ragad, mivel mindeni nagyon vendégszeretõ volt.
Pl. a buszállomáson 45 percet kellett várnunk a buszra, vettem egy vizet, egy frappét és leültünk. A gyerek elaludt. Pár percel késõbb a bárban dolgozó odajött és hozott a gyereknek egy nyalókát. Kedves volt, pedig nem is adtam neki borravalót.
Általában 10% borravalót szoktam adni, ha meg vagyok elégedve. Sok helyen szaladtak utánnam a borravalóval, hogy visszaadják (még 50 centtel is!).
Szóval a vendégszerett nagyon tetszett.
Sok magyar vendéglátós, még nem jött rá, hogy végül is ebbõl él. Van még fejlõdési lehetõség itthon, persze vannak kivételek.
Elnézést ,hogy tegnap nem válaszoltam, de bizonyára olvastad egészen mással voltam elfoglalva.Köszi szépen az a pár info amit ideáig is irtál és hamarosan kérdezek még egy párat, mert sok esetben nem árt az embernek ha elõre tudja mire számíthat .Kellemetlen ha az embert hirtelen meglepetés éri és csak néz mint az "üregi nyúl".
Úgyhogy ha válaszolsz elõre is köszönöm!
Talán egy nõknek való kérdést tennék fel mégpedig: mennyire felszerelt az apartman konyharésze mert tudod az sokat számít, mert mi ritkán megyünk étterembe kajolni.Ja és ami nekem fontos mert neskafét iszok a vízforraló, van-e ott egyáltalán olyan.Kefán volt,Krétán legutoljára nem volt.Tudod avval nem kell olyan sokat vacakolni.Most még egyet,hogy milyen tipusu kocsit béreltetek relative ilyen ólcson mert ahogy számoltam napi 27€ az már nem sok.Hát kezdésnek ennyit.