Értem már.De megnyugtat azért hogy nem én vagyok értetlen,mert más sem értette tisztán a történetet.Saját autóval még nem voltam görögbe,busszal 3×,meg repcsivel.Eddig a horvátokhoz jártunk,ott minden évben megdöbbentõ fejlesztések valósulnak meg.Én abból gondolltam csak,hogy az én térképem 2006-os kiadású,és majdnem végig autópályaként tüntetik fel az utakat.De az biztos hogy Bulgárián keresztül nem mennék semmi pénzért sem.De majd jövõ hét pénteken kiderül!
Kriszta,ez szerintem nem igényesség kérdése,de amúgy igazad van.De hát mindenki abból próbál meg pénzt csinálni,amibõl tud.Európától még mi is messze vagyunk,nemhogy a szerbek. . .
A kérdésem a következõ lenne:
Nekem a Tompánál való átkelés közelebb lenne(50Km) mint Röszkénél.
Tud valaki valami infót, hogy forgalmasabb-e vagy mindegy, hogy melyik határon megyek át. Valószínû Nappal mennénk. Ja és még az is érdekelne, hogy ha Tompánál megyek át a határon akkor mennyivel bonyolultabb vagy sem az autópályára való feljutás.
Szia!
Mi tavaly Tompánál keltünk át, de a mostani röszkei átkelõhöz képest ezerszer normálisabb. Innen mondjuk hosszabb az út az autóúton feljutáshoz, és szabadkán is át kell menni. ami nappal forgalmas.
Tavaly annyit vártunk a magyaroladalon még az útleveleket megnézték, a szerb oldalon még pecsételtek, nem volt forgalom nappal.
Én nem kerülnék a helyedben. De hátha ír más is, okosabbat mint én.
Azt szeretném megtudni, hogy Röszkénél, vagy Szegeden van-e non-stop pénzváltó. Este 8 és 12 között leszünk a határon. Még valami, makedón denárt csak a szerb-makedón határon lehet váltani? És az non-stop váltó?
Mi szerb dínárt még itthon váltottunk, de Röszkénél biztos hogy bármikor váltható a határ túloldalán. Mac. dínárt a határon lehet váltani szintén bármikor, de min. 5 eurot és csak a papírpénzt fogadják el. Nos 10 euro sok, 5 kevés az oda-vissza útra. 5 két autónak elég, érdemes társulni valakivel.
Mi is a török invázióban voltunk a röszkei határnál, a magyar oldalon nagyon gyorsan engedtek bennünket át, a Szerbek se vacakoltak, az igy gyorsan ment. Kb. negyedórát várakoztunk a Szerbeknél.
Ha jól tudom az eu sávot a törökök nem használhatják még nálunk sem, így be tudjátok elõzni õket.
Tompa kicsit kerülõ ha az M5on mentek.
----------------
A Szerb oldalon, vagy egy pénzváltó, olyan mint az étterem, ki van világitva nagyon, ahogy a határnál átértek azon az oldalon, elõtte parkoló is van. Itt a banka felíratú boltoknál vagy nem is tudom minek nevezzem, nos ott nem foglalkoznak váltással, tapasztalatunk szerint.
Mi a Macedón határnál nem találtuk meg a pénzváltót, csak a szerb oldalon láttunk, de már visszafele. Errõl csináltam egy képet, ha esetleg ez valakinek segítség.
Nos a Mac. határon középen, közvetlenül amikor átértek van parkoló és ott a speditör irodában váltanak. Álljatok meg nyugodtan és középen meglelitek. Végül is euróban fizetve nem oly sok az eltérés, de ha nem muszály minek fizessetek többet. 5 euróért 300 dínárt adnak. Mi éjszaka értünk oda, nem volt gond, de talán Krisztáék (?)találkoztak valahol ott kéregetõkkel nappal.
sziasztok, egy másik fórumon felröppent a hír, hogy talán csökkent a szerb autópálya díja a külföldiek számára. tud errõl valaki valami bíztatót mondani? vagy csak egy kósza tréfa lenne?
sziasztok, egy másik fórumon felröppent a hír, hogy talán csökkent a szerb autópálya díja a külföldiek számára.
Szia!
A szerb autópálya karbantartó cégnél (https://www.dzp.co.yu/pdf/cene_putarina.pdf) szerepelnek a legfrissebb díjak, melyek 2006 július 6-tól érvényesek:
(valóban csökkentek, de csak minimálisan. )
Most a határtól Belgrádig 2*410 dínárt kell fizetni (a régi 2*430 volt), Belgrád és Nis között 1090 lett az 1130 helyett, és utána 250-et kell fizetni. Összességében megtakarítottak nekünk 1 eurót (80 dínárt) .