Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 556
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Ratio
Aktív fórumos
Aktív fórumos
349 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59671 Üzenet linkje2008-05-07 17:36:53  Válasz a #59648. hsz-ra

Az itteni alapanyagból is lehet készíteni nagyon finom tzatzikit.
Csak keresgélni kell a yoghurtok közt, annak, aki nem akarja a többszörösét lecsöpögtetni (ha azoknál ezt nem tennénk, akkor gyilkolásszuk az ételt icon_smile.gif).

Ja, mi hoztunk haza igazi görög yoghurtot is, olyan jó sûrût. A szavatossága vagy 1 hónap egyébként. icon_smile.gif Természetesen tzatziki készítéséhez. Hogy örültek neki a gyerekek, akik itthon maradtak! Legalább nosztalgiázhattak.

Kedves Ágni!
A receptkönyved nagyon tetszett és hirtelen felindulásból tavaly, miután haza jöttünk és itt volt az a sok yoghurt, készítettem mellé egy rögtönzést.
Egy kis csirke gyrost.
A csirke combokat nagyvonalúan lefejtettem (a húsos csont ment a húslevesbe), majd bepácoltuk a Makrigialosi piacon vett gyros fûszerkeverékkel és Kateriniben vett extra szûz olíva olajjal. Miután 1 órát a hûtõben pihizett, olíva olajjal felforrósított serserpenyõben kisütöttem. Szó szerint (mivel ez comb husi) néhány perc alatt elkészült, miközben forgattam. Csak a már említett tzatziki volt mellé, de nagyon ízlett mindenkinek. Ez így nem csak gyros, hanem gyors is (kis szójáték) icon_smile.gif És köszönet Csuteknek az akkori biztatásért és tanácsokért is icon_smile.gif

Idén is hozok yoghurtot icon_smile.gif

# 557
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59648 Üzenet linkje2008-05-07 15:57:12 

Tzatzikit én is nagyon szeretem és szoktam is itthon is csinálni ,de az nem az igaziiiiiiiiii:)
# 558
Yvett
Aktív fórumos
Aktív fórumos
130 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59593 Üzenet linkje2008-05-07 09:27:17 

Sziasztok!

Lehet, hogy félreérthetõ voltam, én IMÁDOM azt a filmet. icon_biggrin.gif

A kajára visszatérve, én sem hiszem, hogy éhen halnék (már megint a hal icon_lol.gif ) Már csak azért sem, mert szeretek enni icon_wink.gif

A gyrost mi sem majonézzel kaptuk tavaly... Érdekes, hogy valakinek az igazi görög tzatziki nem ízlik...pl az egyik barátunknak. Bár õ egy külön eset. Én ha itthon csinálok bakony tejfölt veszek, mert az jó sûrû. Az egyik kolleganõm félig görög, õ mondott egy szupi receptet. icon_smile.gif

Viszont senki nem nyilatkozott a csípõs szószról....

Yvett

# 559
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59534 Üzenet linkje2008-05-06 20:58:38  Válasz a #59520. hsz-ra Előzmény #59520

Ok. Akik ma vagyunk, azt fõleg nekik köszönhetjük. Ez így jó? Szívesen hallom véleményedet, de most már át kell vinni a Görög emberek c. topicba.
# 560
Antero
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
630 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59520 Üzenet linkje2008-05-06 19:40:06  Re:

Ágni írta:
Szia Rebeka!
Igen errõl mindig mindenki megfeledkezik, hogy akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük. A római katonai birodalom mely magába zárta az egyiptomi vallási félelmeket is olyan nyomás alá szorította a "talált" ókori görög kultúrát, hagyományt, filózofiát és tudományokat (ne felejtsük Arkadiosz parancsát: minden ókori emlékmûvet a porba dönteni! és Jusztinianuszt aki bezáratta az Athéni filózofiai akadémiát és elfogatta a tanárokat mint eretnekeket és még sok, ma szentként tisztelt "jótevõt"). Ez a nemzetközi konzerv birodalom, mely kb. 1000 évig tartott, teljesen rányomta bélyegét a mai modern görög világra (és még az 500 éves török birodalom és még és még...)- és emiatt a mai görögök nagyon nehezen tudják megteremteni a kapcsolatot azzal ami volt (egyeseknek sikerül, mások sikertelenek vagy nem is próbálkoznak).
A nyomás alatt lévõ görög kultúra szelepe a rejtelmes és misztikus útak (pl. a Sziatiszta-i kereskedõk, az Európába telepedett görögök, a kilopott, kimentett ókori írások), melyeken keresztül ez a "fény" kivándorolt Európába ahol megteremtette a Reneszánszt, az "újjászületést". Igy a staféta gyakorlatilag átkerült az európaiak kezébe, anélkül, hogy tudnák micsoda kincs az, amin gyakorlatilag taposnak..

Hát ezért nehéz rájuk haragudni, bármit csinálnak icon_biggrin.gif Minden nyomás ellenére hihetetlen módon megmaradt a nyelv, a kereszténység leple alá rejtett ókori ünnepségek, bizonyos helyeken még ma is az ókori vallás.. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni azt ami nem nyilvánvaló. A nyilvánvaló úgyis túl unalmas icon_biggrin.gif

" akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük "

E így nem igaz !

# 561
Josza2
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1775 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59519 Üzenet linkje2008-05-06 19:39:55  Re:

Ágni írta:

Hát ezért nehéz rájuk haragudni, bármit csinálnak icon_biggrin.gif Minden nyomás ellenére hihetetlen módon megmaradt a nyelv, a kereszténység leple alá rejtett ókori ünnepségek, bizonyos helyeken még ma is az ókori vallás.. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni azt ami nem nyilvánvaló. A nyilvánvaló úgyis túl unalmas icon_biggrin.gif

Szia Ágni!
Teljesen igazat adok Neked. A mi történelmünk sem sikertörténet, de amit a görög nép megélt az tragédiák sorozata egészen a legújabb korig. Tényleg csodálatos ennek a nagymultú népnek a túlélõ képessége, hazájának és nemzeti kultúrájának szeretete, ápolása.
Nem ismerek még egy népet a világon, amelyik többet tett az egyetemes emberi kultúráért és amely olyan nagy árat fizetett ezért. Sokat tanulhatnánk tõlük mi is. Sokan téglákkal verik a mellüket, hogy mekkora nagy magyarok, de egyetlen magyar népdalt nem tudnak elénekelni, egyetlen magyar népi táncot sem ismernek és soha nem tudtunk összefogni a Haza érdekében, mint a görögök. Most is nagy rokonszevvel figyelem, mekkora ellenállást fejtenek ki a globalizácó nemzeti kultúrákat megsemmisítõ támadásával szemben. Õket nem lehet üveggyögyökért megvásárolni.
Üdv: Josza

# 562
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59514 Üzenet linkje2008-05-06 18:52:33  Válasz a #59459. hsz-ra Előzmény #59459

Szia Rebeka!
Igen errõl mindig mindenki megfeledkezik, hogy akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük. A római katonai birodalom mely magába zárta az egyiptomi vallási félelmeket is olyan nyomás alá szorította a "talált" ókori görög kultúrát, hagyományt, filózofiát és tudományokat (ne felejtsük Arkadiosz parancsát: minden ókori emlékmûvet a porba dönteni! és Jusztinianuszt aki bezáratta az Athéni filózofiai akadémiát és elfogatta a tanárokat mint eretnekeket és még sok, ma szentként tisztelt "jótevõt"). Ez a nemzetközi konzerv birodalom, mely kb. 1000 évig tartott, teljesen rányomta bélyegét a mai modern görög világra (és még az 500 éves török birodalom és még és még...)- és emiatt a mai görögök nagyon nehezen tudják megteremteni a kapcsolatot azzal ami volt (egyeseknek sikerül, mások sikertelenek vagy nem is próbálkoznak).
A nyomás alatt lévõ görög kultúra szelepe a rejtelmes és misztikus útak (pl. a Sziatiszta-i kereskedõk, az Európába telepedett görögök, a kilopott, kimentett ókori írások), melyeken keresztül ez a "fény" kivándorolt Európába ahol megteremtette a Reneszánszt, az "újjászületést". Igy a staféta gyakorlatilag átkerült az európaiak kezébe, anélkül, hogy tudnák micsoda kincs az, amin gyakorlatilag taposnak..

# 563
Frézia
Aktív fórumos
Aktív fórumos
197 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59473 Üzenet linkje2008-05-06 14:20:37  Válasz a #59453. hsz-ra Előzmény #59453

Szia Yvett!
Csatlakozom hozzád, én is a nem halízû halat szeretem, de eddig a görögöknél nem volt hozzá szerencsém, és én sem bírom a hagymát, úgyhogy mindig anélkül eszem a gyrost. De azért éhen nem halok a görögöknél sem.

# 564
Frézia
Aktív fórumos
Aktív fórumos
197 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59472 Üzenet linkje2008-05-06 14:13:02  Válasz a #59458. hsz-ra Előzmény #59458

Krétán kaptam tzazikivel a gyrost, de majonézes változatához nem volt szerencsém. Mondjuk én szeretem a majonézt. Megenném azzal is.
# 565
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59459 Üzenet linkje2008-05-06 13:13:08 

Yvett írta:
Ez kicsit olyan Bazi nagy görög lagzis lett icon_lol.gif

Tudom már-már fanatikus vagyok, de a mindennapi munkában (tanítok) naponta rácsodálkozhatok: na ez már megint a görögök mûve volt! Már sokszor félve mondom ezt ki, nehogy már túlzásként hasson a dolog, az ami egyébként ténylegesen úgy van, nem én keresem az alkalmat. icon_wink.gif Bár most az étkezés, élelmiszerek kapcsán a gyerekek kiselõadásaiban pont ugyan ez a jelenség tükrözõdött, csak épp most az õ szájukból. Lehet hogy csak meg akarnának felelni? Nem hiszem, tényeket és adatokat gyûjtögettek össze.
Úgy hogy el kell fogadni: szép, tartalmas, érdekes történelmünk van nekünk is, de anno a görögök tettek le nagyon sokat ama asztalra! icon_wink.gif

# 566
AgniTolo
Törzstag
Törzstag
661 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59458 Üzenet linkje2008-05-06 13:06:28  Válasz a #59453. hsz-ra Előzmény #59453

Nyugodtan kerheted hagyma nelkul a gyrost...nalunk altalaban tzatzikit tesznek bele, de ha csirkebol kered, es nem szolsz kulon akkor majonezzel fogod kapni...
# 567
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59454 Üzenet linkje2008-05-06 13:03:45 

Ebben igazad van teljesen, ezért is gond, hogy mit is egyek kinn. Az én kedves párom szinte kéjesen vásárol a halasnál és készíti el a különbözõ friss árut. Imádom. Na de mit tegyek: az idén kimarad ez a dolog az életembõl, talán még jövõre is, így most ez van.
Ágnitól ellesek pár jó kis görög receptet amit még nem ismerek és a nyarat kihúzom ezekkel. Sajnos mi kevés lila hagymát hoztunk tavaly, ami haza jött igen hamar elfogyott a többi alapanyaggal együtt. icon_confused.gif Maradnak a hazai alapanyagok.

# 568
Yvett
Aktív fórumos
Aktív fórumos
130 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59453 Üzenet linkje2008-05-06 13:01:38 

Egyébként azt tudjátok, hogy a gasztronómia görög eredetû szó, melynek jelentése ínyencség, az étkezés mûvészete.

Ez kicsit olyan Bazi nagy görög lagzis lett icon_lol.gif

Muszaka!!! tényleg, és tavaly lemaradtam róla icon_cry.gif Na majd idén.

Egy biztos a tenger élõvilága tõlem bizony nem fog kihalni... felõlem élhetnek, mint hal a vízben icon_biggrin.gif (na jó lehet, hogy gyenge poén icon_redface.gif )

Volt már, hogy megkóstoltam, de én is inkább a nem hal ízû halat szeretem, na de akkor meg miért hal??? A lányom keresztapja (velük megyünk) imádja ezeket a dolgokat, majd "megvámolom a kajáját" icon_smile.gif

A görög sali jó, de nem bírom a hagymát icon_sad.gif a gyrost is úgy kell kérnem no onion icon_lol.gif tényleg ott van csípõs szósz? Zantén nem raktak rá, nem is kellett külön mondani, hogy nem kérünk.

# 569
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59387 Üzenet linkje2008-05-05 23:13:14 

Rebeka!!!!!!!!!!

Azért a fagyasztott tintahal az nem az igazi.
Amit kint veszel a piacon az ám az élvezet szerintem:)
Üdv:Robi

# 570
Kristin1
Törzstag
Törzstag
501 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59358 Üzenet linkje2008-05-05 18:50:28  Válasz a #59340. hsz-ra Előzmény #59340

A muszaka a párom nagy kedvence. Tavaly szerette meg. Nekem is ízlik, finom étel. Meg van az a kaja, hogy paradicsomot megtöltenek valami darált hús-szerûséggel+rizzsel, az is nagyon jó, a nevét sajna nem tudom.
Ja, és van a juvetsi nevû étel, szintén párom evett ilyet tavaly és teljesen odavolt, hogy milyen finom. Ismeri valaki? Majd megkérdezem, hogy pontosan milyen étel volt ez, mert most így kapásból nem emlékszem. icon_redface.gif
Szóval nem csak a gyros meg a szuvlaki létezik, az tény. icon_lol.gif Érdemes kipróbálni minél több ételt.
Az én nagy kedvencem a görög saláta, megunhatatlan! icon_mrgreen.gif

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 37 38 39 ... 139 140 141   >

Copyright © 2003-2026 Hellasz.hu