Üdv itthon, látom nagyon jól telt a nyaralás. De jó nektek, hogy két hetet voltatok!!! Ti is azzal a géppel mentetek mint mi, aug.27. 12.40-kor szállt (volna) fel? Jó sok helyen voltatok, irigyellek Nekünk az egy hétbe autó nélkül sajna nem sok minden fért bele. Írsz majd beszámolót? Szívesen elolvasnám a részleteket!
#1754702011-09-11 21:00:21 Válasz a #175437. hsz-ra
Szia Rita!
Köszi, jól telt a nyaralás , örülök, hogy volt lehetőségünk két hétre menni, egy hét tényleg szinte semmire sem lett volna elég. Már régen erre spóroltunk, hogy egyszer tényleg a magunk ura legyünk, saját szervezésben menjünk és béreltünk autót amit már a reptéren átvettünk és ott is adtuk le, két hétig oda mentünk, ahova akartunk és így tényleg eljutottunk a sziget legszebb részeire, illetve olyan helyekre, amik érdekeltek, de csak fakultatív kirándulás keretében tudtuk volna megnézni, ha nem lett volna autónk és utazási irodával mentünk volna. Nagyon nagy élmény volt, a rengeteg szerpentin, amin járunk, a híres-hírhedt balosi út, illetve maga a feeling, hogy repesztesz az úton (a párom nagyon hamar átvette a helyi szokásokat és fűt-fát előzött a new roadon ), nagyon bejött neki ez a leállósávos dolog, hogy azt is rendes haladási sávként használják, illetve, ha néha eltévedsz, bár ez csak ott volt, ahol csak a másik irányból volt kitáblázva az út, csak úgy görögösen
Igen, odafele egy gépen utaztunk, azt hittük, hogy odafele nem fog késni, meg is lepődtünk, mert mire összeszedtük a csomagjainkat, másfél órás "késésben" voltunk, ránk is telefonált a kölcsönzős néni, hogy hol vagyunk
Ja, és mi is élveztük azt a keverést, a ki hol üljön című játékot, mi hátul ültünk a jobb oldalon és pont ott nyomult az apuka a gyerekkel, aztán addig-addig szervezkedtek, míg jól otthagyták vmi ismerős lánnyal, mire szerencsétlen elkezdett üvölteni, és beletelt némi időbe, míg megnyugodott, hogy ő most a Zsuzsival lesz, aki nem is mellette ült. Szerencsétlen módon mind a ketten a folyosó felőli ülésen voltak.... Nem igazán értettem a szülőket, hogy miért ment előre az apuka az anyuka mellé és miért a gyereket hagyták ott vmi ismerőssel, de mindegy. Én ha tudom, hogy gyerekkel megyek, és szeretném, ha egymás mellett ülnénk, akkor nem utolsóként mennék a check-in pulthoz..... Azért egy enyhe ingerültség látszott a légi kísérőkön is, bár nem csodálom....
Hát, nem tudom, hogy beszámoló lesz-e... De ha az nem is, majd igyekszem ide írogatni egy-két dolgot, meg tennék fel fényképeket. Délelőtt még azt hittem, hogy 2000 körül van, de párom közölte, hogy egy kicsit benéztem, és 3500 darab körül készítettem, szóval az még eltart egy ideig, míg lecsökkentem a számot és kiválogatom a legjobbakat, legszebbeket Ma rokon körúton voltunk, a tegnapi nap meg ugye későn értünk haza, szóval most azt se tudom, hova kapjak.... És sajnos holnap már menni kell dolgozni, vége a jó világnak
[quote="Cofffos"]Én is figyelem a földrengéseket, és mivel Kréta is törésvonalon van, szinte állandóan mozog a föld. Egyébként abban a térségben volt egy 6-os is nem sokkal azután, hogy Japánban volt a 9-es. Csak senki nem beszélt róla.
Igazából azért érdekel, mert már Kefalonián átéltem egy 5,5-ös földrengést, ami inkább érdekes volt. Valamint a Japán "horror" cunami eléggé kiakasztott, pláne, hogy nem sokkal korábban itthon nekünk is volt egy saját különbejáratú 4,7-es rengésünk, mikor megindult alattunk a ház. És ez eléggé ijesztő volt.
Sokáig ezért nem akartam Krétára menni.
Kefalonián - tudom - hogy úgy építkeznek. (mivel őket letarolta már egy földrengés)
És Krétán...?
Szia Cofffos!
Szerintem Krétán is úgy építkeznek. Én is a Japán, illetve az itthoni földrengés után kezdtem el figyelni a görög földrengéseket, mivel Európában itt van a legtöbb. Régebben nem foglalkoztatott a dolog, de mostanában nekem is ez lett az újkeletű félelmem. Az itthonit én is ijesztőnek találtam, pont szundítottam és arra riadtam fel, hogy inog alattam a lakás, mintha hajón ültem volna. Emlékszem a hírekben a krétai 6-osra, csak annyit írtak róla akkor, hogy még Egyiptomban is érezték. További híreket az azt követő napokban nem találtam róla. De muszáj legyőznünk a félelmünket, mert Görögországba muszáj évről évre visszatérni. (Off: idén Pargán nyaraltunk, jó párszor eszembe jutott, hogy arrafelé is elég gyakoriak, ráadásul egy betoncölöpökön álló utcában laktunk. ).
De ne izgulj, Kréta gyönyörű, már kétszer volt szerencsém ott nyaralni és akár már holnap indulnék.
#1754882011-09-12 10:10:38 Válasz a #175470. hsz-ra
A képeket még én se válogattam szét, pedig jóval kevesebbet készítettünk, mint ti.
A héten majd sort kerítek rá, csak nekem a múlt hét kicsit erős volt, és nem értem rá. A beszámolót is a munkahelyemen írtam, mert otthon nem volt időm.
Sajnos ez az élet rendje, vissza kell rázódni a szürke hétköznapokba és a munkába. Bevallom, elég nehezen megy
És látom, hogy mindenki szerencsésen hazatért, várom a beszámolókat, fotókat:)
Adri, amikor mi utaztunk és odafele késtünk, küldtem egy sms-t az autotripes hölgynek, hogy nyugi, hamarosan érkezünk, így szegény nem izgatta magát
Földrengésről: 2008-ban egy "ÚristenmicsodaföldrengésvoltKrétán" típusú hír miatt az összes ismerősöm felhívott, hogy gondoljam át az utazást, de nyoma sem volt utórengésnek, vagy pánikhangulatnak a helyszínen. Athénban élőktől is elég gyakran olvasom, hogy gyakoriak a földmozgások. ITT találtam egy érdekes térképet, bár utólagos, de az erősségekre kitér.
Igazából nem aggódom a földrengés miatt nagyon, mert gondoltam, hogy ahol gyakori vendég, ott azért legalább egy kicsit ÚGY építkeznek. Inkább a cunami gondolkodtatott el. Volt egyáltalán valaha a Földközi tengeren cunami?
#1756222011-09-14 15:58:34 Válasz a #175470. hsz-ra
Szia Adri!!
Örülök, hogy tökéletesen sikerült minden! Na és mi a véleménye a családnak, jó dolog a magánszervezés? Kiosztották már neked a jövő évi út megszervezésést is? Mit szóltak a szállásokhoz, milyenek voltak "élőben"?
#1756232011-09-14 16:24:58 Válasz a #175622. hsz-ra
Szia Verka!
Hát ne tudd meg, amióta hazajöttünk, egyfolytában csak visszamennénk, vhogy nem sikerült még "visszaszokni".... Érdekes érzés, nem volt még ilyen..... Biztos megfertőztetek
Ó, igen, el voltak ájulva a szállásoktól, helyesebben a tenger szépségétől, bár a szállás sem volt rossz. Falassarnán volt csak egy kis malőr, mert első este nem azt az apartmant adták, amit lefoglaltunk, mert teltház volt és nem költözött ki egy gyerekes család, akik helyére mentünk volna, de mivel ők több, mint 20 napot voltak, ők maradtak a mi apartmanunkban. Hiába, pénz beszél, kutya ugat. Na mindegy, utána már jó volt:-)
Xerocamboson meg egy még tágasabb apartmanban voltunk, két szobás+nappalival együtt konyha, meg egy nagyon nagy terasz... Szuper volt
Kicsit azért izgultam, igy első alkalommal a szervezés miatt, de talán ha már másodszor is magánszervezésre kerül a sor, már nem fogok izgulni és minden gördülékenyebben megy majd Picit visszafelé a reptéren volt még egy kis toporgás, mert a néni a check in-nél igen barátságtalan volt, nem is szólt semmit, csak a szükségeseket, olyan volt, mint egy katonatiszt..... Még azt sem mondta, hogy hol kell feladni a csomagot és forradalmi ötlete támadt, mert egymásra kellett pakolni a 4 bőröndöt, ő igy mérte le a súlyukat.... Majdnem borult minden, mint a kártyavár.....
De hamar rájöttünk, szóval nem volt gond, de azért picit lehetett volna segitőkészebb, meg kedvesebb....
Huh, hát a képek.... Bazi sok.... Nem kis feladat, lehet, hogy még hétvégére se végzek vele, de azért igyekszem....
Szia Adri!
Üdv itthon! Örülök, hogy jól sikerült a nyaralásod! Az utad szervezésének elején írtam még párszor, bár a saját szervezésű úthoz sok tanácsot nem tudtam adni, ugyanis idén utaztunk mi is így először (igaz autóval), de azért figyeltem a terveidet. Kréta középső és keleti részén jártam már (Xerocambos nekem is nagy kedvencem volt), a nyugati rész eddig még kimaradt. Merre húz a szíved jobban, a keleti, vagy a nyugati rész felé, vagy erre a kérdésre egyszerűen lehetetlen válaszolni?
Írtad korábban, hogy az egyik családtagod nem igazán szereti a repülést, hajókázást és a szerpentines utakat sem, ő hogy bírta? (Csak mert a repülés és a Chrissi hajózás, főleg visszafelé nekem sem volt a kedvencem.)
Én is várom a képeket!
Szia Cofffos!
Én ezt a görögországi földrengés oldalt szoktam figyelni: http://bbnet.gein.noa.gr/NOA_HL/
Ezen az összes kisebb, érezhetetlen földmozgás is jelölve van. Igaz tegnap délután Kréta alatt volt egy 4,6-os is + a Peloponnesos-on ma egy 4,2-es, de ezek sem számítanak nagynak.
#1756532011-09-14 23:46:29 Válasz a #175647. hsz-ra
Szia Relax
Köszi szépen, tényleg minden szuperül sikerült Mi ugyan repcsivel voltunk és az egész nyaralás idejére autót béreltünk, de akkor is saját szervezést volt és így utólag büszke vagyok magamra, hogy így összehoztam. (igaz, sok segítséggel, aminek nagyon örültem. Azóta egyébként úgy belejöttem, hogy a munkahelyen is rábeszéltem két kolléganőt a magánszervezésre )
Hát, hogy őszinte legyek, nem tudnék választani a nyugati vagy a keleti oldal között, mindkét részen volt nagyon sok gyönyörű hely és a tenger is csodálatos, a kék, néhol zöld különböző árnyalataival . Viszont, ha egyszer még eljutnánk Krétára, szerintem megint így csinálnám, mert az egyik éjszaka itt alszom, a másik éjszaka már máshol, nagyon megerőltető lenne, az állandó pakolászás, meg ilyesmi. Azt is megkockáztatom, hogy két hétnél kevesebbre nem érdemes menni.... Így is fájt a szívem, mikor el kellett jönni, pedig még olyan sok mindent nem láttunk.... Nagyon szívesen maradtam volna... Szóval röviden, én is megfertőződtem
A hajóút Chrissire még nem is volt olyan gázos, egyébként 25 Eur/főbe kerül most. Mi a nagyobb hajóval mentünk (10:30), mert még naplemente előtt vissza szerettünk volna érni Xerocambosba, azért az a szerpentin sötétben nem egy életbiztosítás. Szóval azt akartam mondani, hogy a nagy hajón én nem éreztem annyira az imbolygást, persze aki érzékeny a hullámzásra, annak minimum egy dedalon-t (nem tom hogy kell írni) be kell venni, Timi is vett be oda-vissza. Mi a végén már csak "oki" gyógyszernek hívtuk. A szerpentineket elég jól bírta, de a repülést nehezen viselte, akkor is vett be ugyan gyógyszert, de már alig várta, hogy leszálljunk
Igyekszem a képekkel kapcsolatban, de nagyon nehéz kiválasztani, még csak a nyugati oldal képeit válogattam ki nagyjából, de az is több, mint 100 kép lett.... Úgyhogy még ebből is kell szelektálnom
Ja és teszek be tök jó tengeralatti képeket is, főleg halakat fényképeztünk, némelyik egész jó lett, ahhoz képest, hogy először próbáltuk ki Szóval csipkedem magam, de lehet, hogy hétvégén még egyszer át kell válogatnom a képeket.... Nem olyan könnyű, mivel mint utólag kiderült, sikerüt 3500 kép körül készíteni