Tisztelt Utasaink, Kommentelők, Bérkommentelők!
Szeretnék Önöknek tájékoztatást adni a julius 1-én kb. 8-9 órás késéssel hazaérkező Grand-2-es észak-görögországi járatunkról,mert sokan sokféle hülyeséget (inforádió: Szerbiában ragadt 84 turista! stb.) összehordanak. Nehéz indulat nélkül beszélni az olyan kommentek miatt mint "mocskos grand", "az utasokkal fizettetik ki a büntetést",stb . Megpróbálom.
Hivatalosan: Utazási szerződésünk 8-as pontja szerint irodánknak joga van - különböző okok miatt , hogy belföldön 6, külföldön 12 órán belül kártérítés nélkül oldja meg a saját hibás problémákat javítással vagy pótlással. Punktum.
Nem hivatalosan: nem vagyunk hülyék, nem vagyunk rosszindulatúak, nem nyerészkedünk azon,hogy egy ilyen problémát mennyi idő alatt oldunk meg. Ennyi idő alatt lehetett döntéseket hozni és azokat megvalósítani Szegedtől 500 km-re. Aki ismer bennünket, látja másképpen dolgozunk, más erkölcsökkel mint más utazási iroda - 25 éve! Tudja, hogy meg fogunk oldani minden felmerülő problémát és soha nem fognak sehol "ottragadni"!
Elmondom a folyamatot és ítéljen mindenki belátása szerint.
Hajnalban hívtak a fiúk és mondták kaptak egy közúti ellenőrzést és be kell menniük mindkét sofőrnek a rendőrségre, mert a digitális tachográf kártyájuk kiolvasásakor szabálytalanságot találtak.
Szerintük lehetetlen,de nem vitatkoznak,én is azt mondtam, intézzék,fizessenek,hamarabb szabadulnak. Majd itthonról,lefordítva a jegyzőkönyvet tudok reklamálni, ha pedig igazuk van elvisszük a "balhét". Ehhez csak annyit, hogy szándéktalanul,pusztán figyelmetlenségből is lehet hibát elkövetni a kártya használatával, annyira bonyolultak a szabályok, illetve 28 napra visszamenően vizsgálódhatnak. Rövid időre utaltak a rendőrök, így nem szervezkedtünk semmit. Nisben kiderült, a szabálysértési előadót behívták dolgozni és majd ő szerez tolmácsot. Idő,idő,idő!
Mindkét gépkocsivezetőnél állapítottak meg hibát visszamenőleg - nem ezen az úton - pl. az egyik 4 perccel kevesebb pihenőt tartott mint a kötelező 9 óra, szerintük . Mindegyik megállapítás ilyen kaliberű volt. Emiatt kb. olyan eljárást alkalmaztak, mintha komoly bűncselekményt követtünk volna el. Még itthon nem ellenőriztem a jegyzőkönyvet, nem tudom kinek van igaza. Mindenesetre beleszaladtunk abba, hogy az eljárás nagyobb büntetés volt,mint a fizetett kb 500 €. Ehhez kértek az sofőrök az utasoktól kb.100 €-t kölcsön, mert nem volt náluk ennyi készpénz. (Kölcsön, nem velük fizettették ki!) Tény, ez a procedúra kb. 6 óráig tartott a busz és a rendőrség távolsága, kevés pénz, pénzváltás, banki befizetés, befizetés bemutatása,stb. miatt. Itt nem lehetett gyorsítani. Aki akar, magyarázhat bele politikát, határkerítést, de szerintem nem erről van szó, itt így működnek a dolgok. Mikor láttuk az alagút végét, tudtam, le fog járni a munkaidejük 13 órakor, mert 16 órakor indultak Sartiból. Szerveztem másik gépkocsivezető kijutását. Az autóbusz által megtehető távolság 13 óráig fele volt kb,mint onnan Debrecenig , ráadásul a 47-es út felében végig bontva. Természetesen a nagy igyekezetben az új sofőrt szállító kocsi még Szabadka környékén belefutott egy traffipaxba, ami szintén tolta az időt, mert vissza kellett menniük Szabadkára a rendőrségre. Hogy ne kelljen az új sofőrnek az ügyintézést megvárnia, taxival küldtem tovább. Este 9 körül léptek határt.
Ez egy ilyen nap volt. Tiszta lelkiismerettel állítom, mindent megtettem az iránt,hogy minél kevesebb kellemetlensége legyen bárkinek is. Ha valaki jobban tudta volna - és nem utólag - minden tiszteletem az övé. Kérem, helyezzék át magukat a mi nézőpontunkba is, mert könnyű annak a kisgyereknek a helyében lenni, aki csak az anyja szoknyáját rángatja: akarom!
További adalék:
A múlt héten a szerb Barcíno Tours emeletes busza felborult ezen a környéken - halálos áldozattal - , szerintem ezért van a pillanatnyi szigorú és keménykedő fellépés.
28-án, vasárnap hajnalban a Korfus Grand 6-os busszal játszották el,hogy Junius 2-án szerintük 12 perces probléma volt, 200 €! Ennek nem lett ekkora visszhangja, mert fele ennyi idő sem volt. Ezt az esetet már itthon a saját szofverünkkel kielemeztettem és mi nem találtunk hibát!
A fentiektől függetlenül - az okokkal nem foglalkozva - meg fogjuk keresni utasainkat, hogy az önhibánkból vagy önhibánkon kívüli kellemetlenséget tompítsuk - saját értékrendünkből kifolyólag.
Nagy Sándor ügyvezető
Grand Tours
|