Én is gondolkodom az Ásotthalmi átkelésen, mi Debrecenből megyünk augusztus 2-án pénteken, eddig mindig Röszkénél mentünk át, hétköznapokon 1-1,5 óra, egyszer szombaton 3 órát álltunk este 8 óra tájban. A szerb autópályára a Palicsi csomóponton lehet felmenni, ide hasonlítom össze a távolságokat az 55. sz. főút - M5 autópálya csomóponttól (Szeged mellett), mert innen válik el a két irány, illetve aki a pályán jön annak is itt célszerű eldönteni merre tovább. Nézzük az egyszerűbbet a pályán tovább: az 55. sz. főút M5 autópálya csomóponttól a röszkei határmetszés 9,5 km, innen a Palicsi csomópont kb. 17 km, az összesen 26,5.
Nézzük a másik, új Ásotthalmi határ irányt: 55. sz. főút - M5 autópálya csomóponttól beérünk Mórahalomba, itt hamarosan egy körforgalom lesz, ahol a Röszke irányba kell letérni. Kb. 13 km-t jöttünk az autópálya csomóponttól eddig. Tehát Röszke az irány, de kb. 400 m múlva jobbra kell fordulni, ez a körforgalom utáni első utca – Kissori út. Ez az út olyan 10 km hosszú, a végén balra kell fordulni, szépen ki van táblázva, innen még 1,5 km a határ. A szerb oldalon ott is lesz Királyhalom (Bácsszőlős) 1,7 km-t menve nekimennénk a szerb autópályának, azonban itt nem lehet felhajtani rá. Jobbra fordulunk és 350 m után balra és átmegyünk egy felüljárón a pálya felett – ez újabb 300 m, majd az út jobbra fordul és újabb 300 m után balra kell fordulni és átmegyünk a vasúti síneken, lehet itt is felüljáró van, de ebben nem vagyok biztos. A vasutat keresztezve 100 m után jobbra és a falu bekötőútján vagyunk, innen nincs 2 km a Horgos – Szabadka főút. Jobbra fordulva a főútra, megyünk a pályáig, amit 3,5 km múlva érünk el a Palicsi csomópontnál. Erre a távolság kb. 33 km, tehát 6-7 km-rel hosszabb csak az út.
A pályára úgy lehet felmenni, hogy a főúton érkezve átmegyünk a felüljárón a pálya felett és ott lesz egy balra kanyarodó sáv, ide besorolunk és balra kanyarodva – a velünk szemből érkezők ágán – megyünk fel a pályára. Szerintem mi erre megyünk, csak este hat után oda kell érni Ásotthalmi határra.
A magyar oldal ki van táblázva, a körforgalomnál Röszke az irány, lehet már itt is megjelenik a határátkelő táblázása, de ha nem semmi gond. Szerintem a Mórahalmi Kissori utcánál már ki van táblázva a határátkelő, ha nincs akkor is arra kell menni. A szerb oldal biztos nincs agyontáblázva, hogy merre az E-75 a határtól. Kicsit bonyolultnak hat a leírása, azért ilyen kacskaringós, mert a pályán és a vasúton is át kell menni, majd irány a Palicsi csomópont. Nézd meg a google maps-on és ,,kitisztul" a kép.
Csak most jutottam fel fórumra, de láttam micsoda vitát kavartam. Elnézést kérek mindenkitől,ha nem voltam elég világos, nem fogalmaztam meg jól a dolgokat.
Budapestről indultunk egy Skoda fabia kombival olyan reggel 8.30 körül (7kor szerettünk volna, de lassan szedtük össze magunkat) és Thesszalonikibe 14 óra utazás után érkeztünk meg éjjel. Ebből 2 óra volt, amikor pihentünk, fizetőkapu, határ, evés...stb. Mi minden sebesség korlátozást betartottunk, mert inkább elköltöttük a pénzt hajókázásra, mint hogy a rendőröknek fizessünk. És hogy mások miattunk szegték meg a kreszt? Azt hiszem ez nem engem minősít.
Szerettük volna látni Szerbiát, Macedóniát, élveztük az utat, és mivel tudtuk,hogy majd Thesszalonikibe kipihenhetjük magunkat, nem hajtott a tatár minket.
Mindenki maga dönti el, hogy hogy teszi meg a nyaralásához veteő utat, és azt is mindenki maga dönti el ,hogy érzi közben magát.
Az útnak indulóknak jó időt, és balesetmentes közlekedést kívánok!!!
Igen, ez egy érdekes téma szokott lenni, hogy ki mennyi idő alatt ér le Görögbe. Hosszú út, ezért nagyon befolyásolja, hogy milyenek a határok, sőt még a fizetőkapuk is. Na meg az sem mindegy, hogy honnan indulsz és hová érkezel. Nekem pl 2 óra út még az M5-re érek és Tessaloniki-Sarti is 2 óra kb, az 18 óra és ugyan az jön ki, mint nekünk. A megállások is sok időt elvesznek úgy, hogy észre sem veszed.
Teljesen egyet értek azzal, hogy minek rohanni a nyaralás alatt, elég ezt egész évben.
Persze van aki úgy gondolja, hogy inkább éjszaka utazik a gyerekek, a meleg és a forgalom végett, így nem kell sokszor megállni és gyorsabb az út, de fárasztóbb.
Én rendszeresen meló után este 6-7 fele indulok Korfura .Igoumenitsa itthonról 1350 km-er és csak tankolni szoktam egy helyen megállni a görög határ előtt .. Simán végig vezetem az egész éjszakát minden fáradság nélkül..Tavasszal és ősszel ? óra alatt szoktam meg tenni az utat, de nyáron 14-16 szokott lenni.. Én ahol lehet nyomom neki... És nem azért hogy elmondhassam másnak hogy mennyi idő alatt értem le, egyszerűen szeretek gyorsan menni...
Kérdezném a Szeged környékiektől, hogy a részleges nyitva tartást konkrétan hogy valósítják meg, amikor sokan vannak?
Aki beáll a sorba a hivatalos időben azt még átengedik, vagy zárórakor lecsukják a sorompót, és aki még nem jutott át, az menjen másik átkelőhöz?
Esetleg x idővel zárás előtt már visszaküldenek "mára már tele vagyunk" jelszóval?
Illetve még annyi, hogy aki ment már kocsival Zakynthos-ra vagy Kefalonia-ra mennyi idő volt neki az út Kyllini-ig?
Köszi előre is.
Tavaly előtt voltunk Zakynthoson július közepén péntek de. 10-kor indultunk éppen elértük a másnap de. 8-kor induló kompot Killininél.
Tavaly voltunk Kefalónián július közepén pénteken de. 11-kor indultunk, de nem Killininél kompoltunk át hanem Lefkadánál (Vassiliki) reggel hatra ott voltunk a kikötőben
Bár a cikk címe nem erre utal, de állítólag sztrájkolnak a szerb autópálya dolgozói a napokban. Elvileg a cégük (és a dolgozók) helyzetének javítása miatt lesz áfás a szerb útdíj is holnaptól!
Nem tudom mennyire fogja érinteni az utazókat, de reggeltől nálunk is sztrájk szerveződik az e-útdíj bevezetése miatt, és az útdíj terminálokkal ellátott kutakon is érdekes jelenetek várhatóak egy pár napig!