Idén nyáron ismét irány Görögország!
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy lejárt az útlevelem és hallottam olyat hogy már a macedónok is beengednek új típusú személyivel.
Tényleg igaz a hír? Ha igaz lenne nem csináltatnék új útlevelet!
Köszi a választ mindenkinek!
Elég a plasztik személyi, csak a 3 hónapos érvényességet kell szem előtt tartani (tavaly, volt, akit Horgosról fordítottak vissza...)
Most tényleg azon a pár ezer forintos Útlevél kiváltáson múlik minden! Ki kell váltani és akkor nem tudnak semmibe sem belekötni, ha elég a személyi ha nem! Ennyi!!!
Ha szórakozni akar veled valamelyik szerv úgyis talál valamit ha akar, de szerencsére nem ez a jellemző. Szntem ez a téma már lerágott csont, javaslom akkor érdemes erről újra beszélni ha valakit visszafordítanak a személyivel valamelyik határról. A legelején voltak ebből problémák csak, de már megy gördülékenyen a személyis határátlépés.
Elvileg tényleg elég a személyi is.A Külügy Minisztérium is kiadta,hogy Szerbia és Macedónia is látogatható személyivel.A Macedónok személyi esetén kérhetik hogy legyen nálad 50 Euro költő ebben az esetben vagy/és utas biztosítás.
De eddig még egy esetről sem hallottam,hogy kérték volna.
Amúgy Macedónia már nem Macedónia hanem Volt Jugoszláv Köztársaság
De most van egy új név ötletük mégpedig Felső-macedóniai Köztársaság.
Ez csak annyiban érdekes számunkra igazán,hogy egyes GPS programok (iGo újabb verziója) Frissítés után nem talál olyat hogy Macedónia. És el akar vinni Bulgária felé.Erre figyeljetek!
Ez ám a hozzáállás! Az még jobb lenne, ha a Balatonra mennének, akkor tuti nem kötnének belénk a macedón határőrök!
Ha jól számolom, akkor három éve volt ebből gond egy-két hétig, amíg új volt nekik! Junius végén kezdődtek a gondok (mert a szerbek junius közepén vezették be a személyi elfogadását, a macedónok már egy évvel hamarabb), engem augusztus elején már szó nélkül átengedtek. Akkor, és a következő évben még lassú volt a személyis beléptetés, de tavaly megoldották a szkennelést, és ugyanolyan gyorsan megy, mint az útlevéllel.
Egyébként az utóbbi négy évben már gyakorlatilag senki sem panaszkodik a macedón szervek túlkapásaira. Nem szívóznak, nem próbálnak lehúzni senkit.
Csak ezért fölösleges kiváltani az útlevelet felnőttnek, gyereknek egyaránt, mehet mindenki nyugodtan személyivel!
Hol hallottad ezt az 50 eurós verziót? Ne haragudj, de ez hülyeség, hogy ezzel különböztetnék meg személyivel belépőket. Mellesleg: ki az, akinél nincs 50 € készpénz, főleg kifelé?
Utasbiztosítást valóban kértek egy időben, de nem a személyi miatt, hanem azért, hogyha beleset éri az átutazót ne a Macedón államkasszának kelljen állnia a gyógykezelést, hanem a biztosítónak. Ezt mellesleg meg is értem, nálunk is be kéne vezetni!
Csak hogy tudd: Macedónia hivatalos elnevezése 1991 óta FYROM!