Tudom már-már fanatikus vagyok, de a mindennapi munkában (tanítok) naponta rácsodálkozhatok: na ez már megint a görögök mûve volt! Már sokszor félve mondom ezt ki, nehogy már túlzásként hasson a dolog, az ami egyébként ténylegesen úgy van, nem én keresem az alkalmat. Bár most az étkezés, élelmiszerek kapcsán a gyerekek kiselõadásaiban pont ugyan ez a jelenség tükrözõdött, csak épp most az õ szájukból. Lehet hogy csak meg akarnának felelni? Nem hiszem, tényeket és adatokat gyûjtögettek össze.
Úgy hogy el kell fogadni: szép, tartalmas, érdekes történelmünk van nekünk is, de anno a görögök tettek le nagyon sokat ama asztalra!
Szia Yvett!
Csatlakozom hozzád, én is a nem halízû halat szeretem, de eddig a görögöknél nem volt hozzá szerencsém, és én sem bírom a hagymát, úgyhogy mindig anélkül eszem a gyrost. De azért éhen nem halok a görögöknél sem.
Szia Rebeka!
Igen errõl mindig mindenki megfeledkezik, hogy akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük. A római katonai birodalom mely magába zárta az egyiptomi vallási félelmeket is olyan nyomás alá szorította a "talált" ókori görög kultúrát, hagyományt, filózofiát és tudományokat (ne felejtsük Arkadiosz parancsát: minden ókori emlékmûvet a porba dönteni! és Jusztinianuszt aki bezáratta az Athéni filózofiai akadémiát és elfogatta a tanárokat mint eretnekeket és még sok, ma szentként tisztelt "jótevõt"). Ez a nemzetközi konzerv birodalom, mely kb. 1000 évig tartott, teljesen rányomta bélyegét a mai modern görög világra (és még az 500 éves török birodalom és még és még...)- és emiatt a mai görögök nagyon nehezen tudják megteremteni a kapcsolatot azzal ami volt (egyeseknek sikerül, mások sikertelenek vagy nem is próbálkoznak).
A nyomás alatt lévõ görög kultúra szelepe a rejtelmes és misztikus útak (pl. a Sziatiszta-i kereskedõk, az Európába telepedett görögök, a kilopott, kimentett ókori írások), melyeken keresztül ez a "fény" kivándorolt Európába ahol megteremtette a Reneszánszt, az "újjászületést". Igy a staféta gyakorlatilag átkerült az európaiak kezébe, anélkül, hogy tudnák micsoda kincs az, amin gyakorlatilag taposnak..
Hát ezért nehéz rájuk haragudni, bármit csinálnak Minden nyomás ellenére hihetetlen módon megmaradt a nyelv, a kereszténység leple alá rejtett ókori ünnepségek, bizonyos helyeken még ma is az ókori vallás.. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni azt ami nem nyilvánvaló. A nyilvánvaló úgyis túl unalmas
Hát ezért nehéz rájuk haragudni, bármit csinálnak Minden nyomás ellenére hihetetlen módon megmaradt a nyelv, a kereszténység leple alá rejtett ókori ünnepségek, bizonyos helyeken még ma is az ókori vallás.. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni azt ami nem nyilvánvaló. A nyilvánvaló úgyis túl unalmas
Szia Ágni!
Teljesen igazat adok Neked. A mi történelmünk sem sikertörténet, de amit a görög nép megélt az tragédiák sorozata egészen a legújabb korig. Tényleg csodálatos ennek a nagymultú népnek a túlélõ képessége, hazájának és nemzeti kultúrájának szeretete, ápolása.
Nem ismerek még egy népet a világon, amelyik többet tett az egyetemes emberi kultúráért és amely olyan nagy árat fizetett ezért. Sokat tanulhatnánk tõlük mi is. Sokan téglákkal verik a mellüket, hogy mekkora nagy magyarok, de egyetlen magyar népdalt nem tudnak elénekelni, egyetlen magyar népi táncot sem ismernek és soha nem tudtunk összefogni a Haza érdekében, mint a görögök. Most is nagy rokonszevvel figyelem, mekkora ellenállást fejtenek ki a globalizácó nemzeti kultúrákat megsemmisítõ támadásával szemben. Õket nem lehet üveggyögyökért megvásárolni.
Üdv: Josza
Szia Rebeka!
Igen errõl mindig mindenki megfeledkezik, hogy akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük. A római katonai birodalom mely magába zárta az egyiptomi vallási félelmeket is olyan nyomás alá szorította a "talált" ókori görög kultúrát, hagyományt, filózofiát és tudományokat (ne felejtsük Arkadiosz parancsát: minden ókori emlékmûvet a porba dönteni! és Jusztinianuszt aki bezáratta az Athéni filózofiai akadémiát és elfogatta a tanárokat mint eretnekeket és még sok, ma szentként tisztelt "jótevõt"). Ez a nemzetközi konzerv birodalom, mely kb. 1000 évig tartott, teljesen rányomta bélyegét a mai modern görög világra (és még az 500 éves török birodalom és még és még...)- és emiatt a mai görögök nagyon nehezen tudják megteremteni a kapcsolatot azzal ami volt (egyeseknek sikerül, mások sikertelenek vagy nem is próbálkoznak).
A nyomás alatt lévõ görög kultúra szelepe a rejtelmes és misztikus útak (pl. a Sziatiszta-i kereskedõk, az Európába telepedett görögök, a kilopott, kimentett ókori írások), melyeken keresztül ez a "fény" kivándorolt Európába ahol megteremtette a Reneszánszt, az "újjászületést". Igy a staféta gyakorlatilag átkerült az európaiak kezébe, anélkül, hogy tudnák micsoda kincs az, amin gyakorlatilag taposnak..
" akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük "
E így nem igaz !
Lehet, hogy félreérthetõ voltam, én IMÁDOM azt a filmet.
A kajára visszatérve, én sem hiszem, hogy éhen halnék (már megint a hal ) Már csak azért sem, mert szeretek enni
A gyrost mi sem majonézzel kaptuk tavaly... Érdekes, hogy valakinek az igazi görög tzatziki nem ízlik...pl az egyik barátunknak. Bár õ egy külön eset. Én ha itthon csinálok bakony tejfölt veszek, mert az jó sûrû. Az egyik kolleganõm félig görög, õ mondott egy szupi receptet.
Viszont senki nem nyilatkozott a csípõs szószról....
Tzatzikit én is nagyon szeretem és szoktam is itthon is csinálni ,de az nem az igaziiiiiiiiii:)
Ratio | #59671 | 2008-05-07 17:36:53 | Válasz a #59648. hsz-ra
Az itteni alapanyagból is lehet készíteni nagyon finom tzatzikit.
Csak keresgélni kell a yoghurtok közt, annak, aki nem akarja a többszörösét lecsöpögtetni (ha azoknál ezt nem tennénk, akkor gyilkolásszuk az ételt ).
Ja, mi hoztunk haza igazi görög yoghurtot is, olyan jó sûrût. A szavatossága vagy 1 hónap egyébként. Természetesen tzatziki készítéséhez. Hogy örültek neki a gyerekek, akik itthon maradtak! Legalább nosztalgiázhattak.
Kedves Ágni!
A receptkönyved nagyon tetszett és hirtelen felindulásból tavaly, miután haza jöttünk és itt volt az a sok yoghurt, készítettem mellé egy rögtönzést.
Egy kis csirke gyrost.
A csirke combokat nagyvonalúan lefejtettem (a húsos csont ment a húslevesbe), majd bepácoltuk a Makrigialosi piacon vett gyros fûszerkeverékkel és Kateriniben vett extra szûz olíva olajjal. Miután 1 órát a hûtõben pihizett, olíva olajjal felforrósított serserpenyõben kisütöttem. Szó szerint (mivel ez comb husi) néhány perc alatt elkészült, miközben forgattam. Csak a már említett tzatziki volt mellé, de nagyon ízlett mindenkinek. Ez így nem csak gyros, hanem gyors is (kis szójáték) És köszönet Csuteknek az akkori biztatásért és tanácsokért is
Semilyen
Itt nagyon ritkán használják a fõzéshez és ami a szuperben van, meg sem közelíti a magyart. úgyhogy hozzál magaddal! Nekem is minden ajándék amit hoznak paprika és Tokaji De ajándékba szállásadónak nem szabad ezt hozni, ha tényleg akartok valamit, mert a legtöbben nem is ismerik. Italnak mindig örülnek, vagy magyar szaláminak, habár a középkorúak és idõsek alig esznek felvágottat.
Köszönöm a válaszodat! Én is erre gondoltam, hogy viszek majd ha esetleg paprikáskrumplira éhezik a család! Te egyébként kostóltad már azt a spanyol félét??