Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 1546
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Rebeka
Törzstag
Törzstag
1109 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59459 Üzenet linkje2008-05-06 13:13:08 

Yvett írta:
Ez kicsit olyan Bazi nagy görög lagzis lett icon_lol.gif

Tudom már-már fanatikus vagyok, de a mindennapi munkában (tanítok) naponta rácsodálkozhatok: na ez már megint a görögök mûve volt! Már sokszor félve mondom ezt ki, nehogy már túlzásként hasson a dolog, az ami egyébként ténylegesen úgy van, nem én keresem az alkalmat. icon_wink.gif Bár most az étkezés, élelmiszerek kapcsán a gyerekek kiselõadásaiban pont ugyan ez a jelenség tükrözõdött, csak épp most az õ szájukból. Lehet hogy csak meg akarnának felelni? Nem hiszem, tényeket és adatokat gyûjtögettek össze.
Úgy hogy el kell fogadni: szép, tartalmas, érdekes történelmünk van nekünk is, de anno a görögök tettek le nagyon sokat ama asztalra! icon_wink.gif

# 1547
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Frézia
Aktív fórumos
Aktív fórumos
197 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59472 Üzenet linkje2008-05-06 14:13:02  Válasz a #59458. hsz-ra Előzmény #59458

Krétán kaptam tzazikivel a gyrost, de majonézes változatához nem volt szerencsém. Mondjuk én szeretem a majonézt. Megenném azzal is.
# 1548
Frézia
Aktív fórumos
Aktív fórumos
197 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59473 Üzenet linkje2008-05-06 14:20:37  Válasz a #59453. hsz-ra Előzmény #59453

Szia Yvett!
Csatlakozom hozzád, én is a nem halízû halat szeretem, de eddig a görögöknél nem volt hozzá szerencsém, és én sem bírom a hagymát, úgyhogy mindig anélkül eszem a gyrost. De azért éhen nem halok a görögöknél sem.

# 1549
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59514 Üzenet linkje2008-05-06 18:52:33  Válasz a #59459. hsz-ra Előzmény #59459

Szia Rebeka!
Igen errõl mindig mindenki megfeledkezik, hogy akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük. A római katonai birodalom mely magába zárta az egyiptomi vallási félelmeket is olyan nyomás alá szorította a "talált" ókori görög kultúrát, hagyományt, filózofiát és tudományokat (ne felejtsük Arkadiosz parancsát: minden ókori emlékmûvet a porba dönteni! és Jusztinianuszt aki bezáratta az Athéni filózofiai akadémiát és elfogatta a tanárokat mint eretnekeket és még sok, ma szentként tisztelt "jótevõt"). Ez a nemzetközi konzerv birodalom, mely kb. 1000 évig tartott, teljesen rányomta bélyegét a mai modern görög világra (és még az 500 éves török birodalom és még és még...)- és emiatt a mai görögök nagyon nehezen tudják megteremteni a kapcsolatot azzal ami volt (egyeseknek sikerül, mások sikertelenek vagy nem is próbálkoznak).
A nyomás alatt lévõ görög kultúra szelepe a rejtelmes és misztikus útak (pl. a Sziatiszta-i kereskedõk, az Európába telepedett görögök, a kilopott, kimentett ókori írások), melyeken keresztül ez a "fény" kivándorolt Európába ahol megteremtette a Reneszánszt, az "újjászületést". Igy a staféta gyakorlatilag átkerült az európaiak kezébe, anélkül, hogy tudnák micsoda kincs az, amin gyakorlatilag taposnak..

Hát ezért nehéz rájuk haragudni, bármit csinálnak icon_biggrin.gif Minden nyomás ellenére hihetetlen módon megmaradt a nyelv, a kereszténység leple alá rejtett ókori ünnepségek, bizonyos helyeken még ma is az ókori vallás.. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni azt ami nem nyilvánvaló. A nyilvánvaló úgyis túl unalmas icon_biggrin.gif

# 1550
Josza2
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
1775 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59519 Üzenet linkje2008-05-06 19:39:55  Re:

Ágni írta:

Hát ezért nehéz rájuk haragudni, bármit csinálnak icon_biggrin.gif Minden nyomás ellenére hihetetlen módon megmaradt a nyelv, a kereszténység leple alá rejtett ókori ünnepségek, bizonyos helyeken még ma is az ókori vallás.. Csak ki kell nyitni a szemünket és látni azt ami nem nyilvánvaló. A nyilvánvaló úgyis túl unalmas icon_biggrin.gif

Szia Ágni!
Teljesen igazat adok Neked. A mi történelmünk sem sikertörténet, de amit a görög nép megélt az tragédiák sorozata egészen a legújabb korig. Tényleg csodálatos ennek a nagymultú népnek a túlélõ képessége, hazájának és nemzeti kultúrájának szeretete, ápolása.
Nem ismerek még egy népet a világon, amelyik többet tett az egyetemes emberi kultúráért és amely olyan nagy árat fizetett ezért. Sokat tanulhatnánk tõlük mi is. Sokan téglákkal verik a mellüket, hogy mekkora nagy magyarok, de egyetlen magyar népdalt nem tudnak elénekelni, egyetlen magyar népi táncot sem ismernek és soha nem tudtunk összefogni a Haza érdekében, mint a görögök. Most is nagy rokonszevvel figyelem, mekkora ellenállást fejtenek ki a globalizácó nemzeti kultúrákat megsemmisítõ támadásával szemben. Õket nem lehet üveggyögyökért megvásárolni.
Üdv: Josza

# 1551
Antero
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
630 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59520 Üzenet linkje2008-05-06 19:40:06  Re:

Ágni írta:
Szia Rebeka!
Igen errõl mindig mindenki megfeledkezik, hogy akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük. A római katonai birodalom mely magába zárta az egyiptomi vallási félelmeket is olyan nyomás alá szorította a "talált" ókori görög kultúrát, hagyományt, filózofiát és tudományokat (ne felejtsük Arkadiosz parancsát: minden ókori emlékmûvet a porba dönteni! és Jusztinianuszt aki bezáratta az Athéni filózofiai akadémiát és elfogatta a tanárokat mint eretnekeket és még sok, ma szentként tisztelt "jótevõt"). Ez a nemzetközi konzerv birodalom, mely kb. 1000 évig tartott, teljesen rányomta bélyegét a mai modern görög világra (és még az 500 éves török birodalom és még és még...)- és emiatt a mai görögök nagyon nehezen tudják megteremteni a kapcsolatot azzal ami volt (egyeseknek sikerül, mások sikertelenek vagy nem is próbálkoznak).
A nyomás alatt lévõ görög kultúra szelepe a rejtelmes és misztikus útak (pl. a Sziatiszta-i kereskedõk, az Európába telepedett görögök, a kilopott, kimentett ókori írások), melyeken keresztül ez a "fény" kivándorolt Európába ahol megteremtette a Reneszánszt, az "újjászületést". Igy a staféta gyakorlatilag átkerült az európaiak kezébe, anélkül, hogy tudnák micsoda kincs az, amin gyakorlatilag taposnak..

" akik ma vagyunk, azt nekik köszönhetjük "

E így nem igaz !

# 1552
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59534 Üzenet linkje2008-05-06 20:58:38  Válasz a #59520. hsz-ra Előzmény #59520

Ok. Akik ma vagyunk, azt fõleg nekik köszönhetjük. Ez így jó? Szívesen hallom véleményedet, de most már át kell vinni a Görög emberek c. topicba.
# 1553
Yvett
Aktív fórumos
Aktív fórumos
130 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59593 Üzenet linkje2008-05-07 09:27:17 

Sziasztok!

Lehet, hogy félreérthetõ voltam, én IMÁDOM azt a filmet. icon_biggrin.gif

A kajára visszatérve, én sem hiszem, hogy éhen halnék (már megint a hal icon_lol.gif ) Már csak azért sem, mert szeretek enni icon_wink.gif

A gyrost mi sem majonézzel kaptuk tavaly... Érdekes, hogy valakinek az igazi görög tzatziki nem ízlik...pl az egyik barátunknak. Bár õ egy külön eset. Én ha itthon csinálok bakony tejfölt veszek, mert az jó sûrû. Az egyik kolleganõm félig görög, õ mondott egy szupi receptet. icon_smile.gif

Viszont senki nem nyilatkozott a csípõs szószról....

Yvett

# 1554
Cserrobi
Törzstag
Törzstag
2657 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59648 Üzenet linkje2008-05-07 15:57:12 

Tzatzikit én is nagyon szeretem és szoktam is itthon is csinálni ,de az nem az igaziiiiiiiiii:)
# 1555
Ratio
Aktív fórumos
Aktív fórumos
349 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59671 Üzenet linkje2008-05-07 17:36:53  Válasz a #59648. hsz-ra Előzmény #59648

Az itteni alapanyagból is lehet készíteni nagyon finom tzatzikit.
Csak keresgélni kell a yoghurtok közt, annak, aki nem akarja a többszörösét lecsöpögtetni (ha azoknál ezt nem tennénk, akkor gyilkolásszuk az ételt icon_smile.gif).

Ja, mi hoztunk haza igazi görög yoghurtot is, olyan jó sûrût. A szavatossága vagy 1 hónap egyébként. icon_smile.gif Természetesen tzatziki készítéséhez. Hogy örültek neki a gyerekek, akik itthon maradtak! Legalább nosztalgiázhattak.

Kedves Ágni!
A receptkönyved nagyon tetszett és hirtelen felindulásból tavaly, miután haza jöttünk és itt volt az a sok yoghurt, készítettem mellé egy rögtönzést.
Egy kis csirke gyrost.
A csirke combokat nagyvonalúan lefejtettem (a húsos csont ment a húslevesbe), majd bepácoltuk a Makrigialosi piacon vett gyros fûszerkeverékkel és Kateriniben vett extra szûz olíva olajjal. Miután 1 órát a hûtõben pihizett, olíva olajjal felforrósított serserpenyõben kisütöttem. Szó szerint (mivel ez comb husi) néhány perc alatt elkészült, miközben forgattam. Csak a már említett tzatziki volt mellé, de nagyon ízlett mindenkinek. Ez így nem csak gyros, hanem gyors is (kis szójáték) icon_smile.gif És köszönet Csuteknek az akkori biztatásért és tanácsokért is icon_smile.gif

Idén is hozok yoghurtot icon_smile.gif

# 1556
Eve.
Aktív fórumos
Aktív fórumos
61 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59799 Üzenet linkje2008-05-08 12:24:15 

Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy milyen a pirospaprikájuk? icon_rolleyes.gif

# 1557
Ágni
Aktív fórumos
Aktív fórumos
316 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59806 Üzenet linkje2008-05-08 12:55:57  Válasz a #59799. hsz-ra Előzmény #59799

icon_biggrin.gif Semilyen icon_biggrin.gif
Itt nagyon ritkán használják a fõzéshez és ami a szuperben van, meg sem közelíti a magyart. úgyhogy hozzál magaddal! Nekem is minden ajándék amit hoznak paprika és Tokaji icon_lol.gif De ajándékba szállásadónak nem szabad ezt hozni, ha tényleg akartok valamit, mert a legtöbben nem is ismerik. Italnak mindig örülnek, vagy magyar szaláminak, habár a középkorúak és idõsek alig esznek felvágottat.

# 1558
Kakadu
Törzstag
Törzstag
1130 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59816 Üzenet linkje2008-05-08 14:19:31  Válasz a #59806. hsz-ra Előzmény #59806

Tíz éve Tályáról hordom a bort a házigazdámnak; ha nem vinnék be sem eresztene icon_lol.gif Imádja a családját, de abból a saját fiainak sem ad!
# 1559
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59818 Üzenet linkje2008-05-08 14:26:27 

eve. írta:
Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül, hogy milyen a pirospaprikájuk? icon_rolleyes.gif

Mi vinni szoktunk itthonról, de egyébként spanyol pir.paprikát szoktunk látni a supermarketekben...

# 1560
Eve.
Aktív fórumos
Aktív fórumos
61 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#59821 Üzenet linkje2008-05-08 14:31:41  Válasz a #59818. hsz-ra Előzmény #59818

Köszönöm a válaszodat! Én is erre gondoltam, hogy viszek majd ha esetleg paprikáskrumplira éhezik a család! Te egyébként kostóltad már azt a spanyol félét??
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 103 104 105 ... 139 140 141   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu