Gombi,
Skopelosra az Afrikana visz el. tavaly fejenként 30 eurót kértek. Az egészen kicsi gyerekek (2 éves) ingyen, a nagyobbak 9 -11 év között teljes áron. Voloszból van gyorsjárat, tavaly egy barátom kiőróbálta: ha jól emlékszem kb 70-74 euro volt, neki is meg a lányának is. A menetidő ugyanúgy 3 óra Voloszból, mint Plataniasból.
Az Afrikana Panormos megtekintése után Eliosban kötött ki. (Nea Klima a másik neve) Szép strand, kicsi falu, egy turista iroda, ahol autót lehet bérelni, méregdrágán. (Skopelos városból hozzák ki a kocsit.) A barátom Skopeloson kötött ki a gyorsjárattal, s ott se volt túl olcsó. Egy napra nem szívesen adják ki, vagy visszaélnek a helyzettel. Látják, hogy egy napig kell, s kihasználják.
Vízitaxi: Katiorgosból indul, de csak Skiathosra ment, tavaly nekem ezt mondták, amikor ott voltam és megkérdeztem. Próbáltam más bárkát is bérelni, kérdezgettem több hajóst, de senki nem vállalta. Nem a távolság miatt, hanem Skopelos és Skiathos közötti szoros nagyon szeles és hullámos. (Az Afrikanán se volt őszinte a mosolyom néhányszor) A szoros neve Skopelo diabolo... Ha tarajosak a hullámok, akkor dobál rendesen. Eredetileg 5 órakor indul vissza, de nekünk kapásból 6 órát mondtak, amiből este 7 lett. Várták, hogy csillapodjon a tenger.
Összegezve: a kicsik nem hiszem, hogy elvállalják az utat.
(Alonissosról igen, skopelos és Alonissos között nem hullámzik annyira, meg közelebb is van, de ahhoz is szélcsendes idő kellett)
Még sohasem írtam beszámolót... Nem "arisztokratikus elzárkózás" ez, inkább lustaság, illetve nem gondolom, hogy élvezetesen át tudnám adni az élményeinket.
Ami eszembe jut, és gépközelben vagyok, szívesen leírom itt a fórumon. Lehet, hogy megpróbálom magam összeszedni, de nem ígérek semmit...
Aki arra jár annak ajánlom, hogy látogasson el Vizitsába. Hegyi falu Milies fölött/ után. Valami hihetelen... Szebb (nekem), mint Milies, pedig az sem csúnya.
A Trikeri szigetre át lehet jutni gumicsónakkal??? Úgy látom, olyan 750 m-re van a félszigettől... Ha nem, akkor megy át valami menetrendszerinti jármű, vagy vizitaxi?
Kala Nerában van valakinek taverna-tapasztalata? Hol érdemes enni, hol nem? Esetleg közeli településeken? Napközben ugyan mindig máshol leszünk szerintem, de akkor csak gyümölcs szokott jólesni, este szoktunk inkább enni, estére meg visszamegyünk KN-ba.
Pilion-ismerők!
Már megint a kérdéseim...
Kala Nerában van valakinek taverna-tapasztalata? Hol érdemes enni, hol nem? Esetleg közeli településeken? Napközben ugyan mindig máshol leszünk szerintem, de akkor csak gyümölcs szokott jólesni, este szoktunk inkább enni, estére meg visszamegyünk KN-ba.
A korábban feltett linkről elérhető albumban szerepel egy igen jó kis taverna fotója; PAGASITIKOS a neve.
Kala Neraban nem voltam még. Eddig mindig a keleti partot részesítettem előnyben.
Egy javaslat: Ha Kala Neraban laksz, akkor egy milopotamosi kirándulás után hazafelé érdemes betérni Tsangaradába, Miliesbe, vagy Vizitsába. Mindegyik településen van jó étterem. Tsangarádában az öreg platánfa és a forráskút terén van egy hangulatos. Tavaly ettünk ott, jó volt. Miliesben a főtéren van két étterem, két éve mind a kettő jó volt, idén csalódás: szűkebb választék, stb.
Vizitsa főtere, pazar: platánfák, forrás, finom grillezett kaják. A hegyi falvakban sokszor nincs hal, de különféle húsok igen. Szóval (nyilván a friss élmény miatt) én most Vizitsát ajánlom.
Általában érdemes az "autentikus" helyeket látogatni, ahová a helybeliek is járnak. Mivel itt nem hemzsegnek (főleg a keleti oldalon) a külföldi turisták, könnyen találsz ilyet.
Trikeri nekem eddig kimaradt, csak Zasteniig jutottam el. A 750 m nem tűnik soknak, de ki tudja... Ebben inkább nem javaslok semmit.
"A Trikeri szigetre át lehet jutni gumicsónakkal??? Úgy látom, olyan 750 m-re van a félszigettől.."
Erre itt nem fog tudni senki sem válaszolni több okból.
Nem tudjuk milyen a gumicsónakod. ( nagyon-nagyon nem mindegy!!!!)
Nem tudjuk milyenek az áramlatok és a hajóforgalom ott.
Azt meg pláne nem, hogy az adott időpontban mennyire fog háborogni a tenger.
Amikor ott jártam, nem tudtam vízre tenni a kenumat, mert napokig akkorák voltak a hullámok.
nagyon köszönöm a részletes infókat.
Skopelos valójában csak a film miatt lenne érdekes számunkra jelen pillanatban. Tudom, hogy a sziget ennél sokkal többet érdemelne, de most nem ez az úticélunk és úgy gondoltuk, hogy ha már olyan "közel" leszünk hozzá, akkor meglátogatjuk azt a bizonyos tempolomot (Agiosz Ioánisz) és annak környékét.
Halaszer | #145879 | 2010-07-26 11:09:11 | Trikeri sziget
Trikeri szigete parányi földdarabka a Pilion félsziget végétől 750 m-re, a Pagasitikos öbölben. Mára már csak 20 állandó lakosa van, nyáron 80-100 görög tartózkodik itt.
A legenda szerint találtak itt egy csodatévő ikont, amelyet ma is a helyi kolostorban őriznek. Minden évben szeptember 9-én akár 3000 görög jön össze a szigeten, hogy a szent ikont megünnepeljék. Ez egy hajnalig tartó dínom-dánom, ahol az odacsöppent turistát is szívesen látják, bár nem "külsős" ünnep.
Ag. Sofia temploma egy földrengés során a tengerbe süllyedt, a hasonló nevű öbölben látni még belőle valamit. További 4 templom ma is épségben áll.
A görög polgárháború idején egyfajta női koncentrációs táborként szolgált, 5000 nőt tartottak igen rossz körülmények között fogva.
A sziget menetrendszerinti járattal ma már nem elérhető, vizitaxik közlekednek, kb. 3 Euro/fő oda-vissza (2010-ben).
Az egész sziget autómentes övezet, körbe lehet sétálni a parthoz közeli ösvényen (5 km). A szállítást öszvérekkel oldják meg. 2-3 taverna is működik, ami a görög halászok, vitorlázók fogyasztásából tartja fenn magát. Nem épp túristaközpont, bár lehet szállást is foglalni. Amolyan Robinson-nyaralásnak megfelelő hely
Szerintem ez a sziget nem érdemel látogatást, bár minket erőszakkal vittek ide és már eleve mérgesen érkeztünk. Van egy kápolna a dombtetőn, azt mi nem láttuk úgyhogy nem tudom hogy érdemes-e megnézni. Körbe sétáltunk de semmi különöset nem láttunk, csak rengeteg szétdobált szemetet( wc csésze, tv stb.) Nagyon lehangoló volt. Egyetlen tavernát találtunk ahol horror áron akartak ebédet adni. Lehetséges hogy ezek a dolgok azóta változtak, de én önszámtanból sosem mennék oda.