#1444082010-07-16 13:45:54 Válasz a #144379. hsz-ra
Gombi,
Skopelosra az Afrikana visz el. tavaly fejenként 30 eurót kértek. Az egészen kicsi gyerekek (2 éves) ingyen, a nagyobbak 9 -11 év között teljes áron. Voloszból van gyorsjárat, tavaly egy barátom kiőróbálta: ha jól emlékszem kb 70-74 euro volt, neki is meg a lányának is. A menetidő ugyanúgy 3 óra Voloszból, mint Plataniasból.
Az Afrikana Panormos megtekintése után Eliosban kötött ki. (Nea Klima a másik neve) Szép strand, kicsi falu, egy turista iroda, ahol autót lehet bérelni, méregdrágán. (Skopelos városból hozzák ki a kocsit.) A barátom Skopeloson kötött ki a gyorsjárattal, s ott se volt túl olcsó. Egy napra nem szívesen adják ki, vagy visszaélnek a helyzettel. Látják, hogy egy napig kell, s kihasználják.
Vízitaxi: Katiorgosból indul, de csak Skiathosra ment, tavaly nekem ezt mondták, amikor ott voltam és megkérdeztem. Próbáltam más bárkát is bérelni, kérdezgettem több hajóst, de senki nem vállalta. Nem a távolság miatt, hanem Skopelos és Skiathos közötti szoros nagyon szeles és hullámos. (Az Afrikanán se volt őszinte a mosolyom néhányszor) A szoros neve Skopelo diabolo... Ha tarajosak a hullámok, akkor dobál rendesen. Eredetileg 5 órakor indul vissza, de nekünk kapásból 6 órát mondtak, amiből este 7 lett. Várták, hogy csillapodjon a tenger.
Összegezve: a kicsik nem hiszem, hogy elvállalják az utat.
(Alonissosról igen, skopelos és Alonissos között nem hullámzik annyira, meg közelebb is van, de ahhoz is szélcsendes idő kellett)
#1444102010-07-16 13:56:46 Válasz a #144407. hsz-ra
Még sohasem írtam beszámolót... Nem "arisztokratikus elzárkózás" ez, inkább lustaság, illetve nem gondolom, hogy élvezetesen át tudnám adni az élményeinket.
Ami eszembe jut, és gépközelben vagyok, szívesen leírom itt a fórumon. Lehet, hogy megpróbálom magam összeszedni, de nem ígérek semmit...
Aki arra jár annak ajánlom, hogy látogasson el Vizitsába. Hegyi falu Milies fölött/ után. Valami hihetelen... Szebb (nekem), mint Milies, pedig az sem csúnya.
A Trikeri szigetre át lehet jutni gumicsónakkal??? Úgy látom, olyan 750 m-re van a félszigettől... Ha nem, akkor megy át valami menetrendszerinti jármű, vagy vizitaxi?
Kala Nerában van valakinek taverna-tapasztalata? Hol érdemes enni, hol nem? Esetleg közeli településeken? Napközben ugyan mindig máshol leszünk szerintem, de akkor csak gyümölcs szokott jólesni, este szoktunk inkább enni, estére meg visszamegyünk KN-ba.
Pilion-ismerők!
Már megint a kérdéseim...
Kala Nerában van valakinek taverna-tapasztalata? Hol érdemes enni, hol nem? Esetleg közeli településeken? Napközben ugyan mindig máshol leszünk szerintem, de akkor csak gyümölcs szokott jólesni, este szoktunk inkább enni, estére meg visszamegyünk KN-ba.
A korábban feltett linkről elérhető albumban szerepel egy igen jó kis taverna fotója; PAGASITIKOS a neve.
#1445492010-07-17 21:36:31 Válasz a #144506. hsz-ra
Kala Neraban nem voltam még. Eddig mindig a keleti partot részesítettem előnyben.
Egy javaslat: Ha Kala Neraban laksz, akkor egy milopotamosi kirándulás után hazafelé érdemes betérni Tsangaradába, Miliesbe, vagy Vizitsába. Mindegyik településen van jó étterem. Tsangarádában az öreg platánfa és a forráskút terén van egy hangulatos. Tavaly ettünk ott, jó volt. Miliesben a főtéren van két étterem, két éve mind a kettő jó volt, idén csalódás: szűkebb választék, stb.
Vizitsa főtere, pazar: platánfák, forrás, finom grillezett kaják. A hegyi falvakban sokszor nincs hal, de különféle húsok igen. Szóval (nyilván a friss élmény miatt) én most Vizitsát ajánlom.
Általában érdemes az "autentikus" helyeket látogatni, ahová a helybeliek is járnak. Mivel itt nem hemzsegnek (főleg a keleti oldalon) a külföldi turisták, könnyen találsz ilyet.
Trikeri nekem eddig kimaradt, csak Zasteniig jutottam el. A 750 m nem tűnik soknak, de ki tudja... Ebben inkább nem javaslok semmit.
#1445572010-07-17 21:50:50 Válasz a #144506. hsz-ra
"A Trikeri szigetre át lehet jutni gumicsónakkal??? Úgy látom, olyan 750 m-re van a félszigettől.."
Erre itt nem fog tudni senki sem válaszolni több okból.
Nem tudjuk milyen a gumicsónakod. ( nagyon-nagyon nem mindegy!!!!)
Nem tudjuk milyenek az áramlatok és a hajóforgalom ott.
Azt meg pláne nem, hogy az adott időpontban mennyire fog háborogni a tenger.
Amikor ott jártam, nem tudtam vízre tenni a kenumat, mert napokig akkorák voltak a hullámok.
#1447752010-07-19 10:52:10 Válasz a #144408. hsz-ra
Szia,
nagyon köszönöm a részletes infókat.
Skopelos valójában csak a film miatt lenne érdekes számunkra jelen pillanatban. Tudom, hogy a sziget ennél sokkal többet érdemelne, de most nem ez az úticélunk és úgy gondoltuk, hogy ha már olyan "közel" leszünk hozzá, akkor meglátogatjuk azt a bizonyos tempolomot (Agiosz Ioánisz) és annak környékét.
Trikeri szigete parányi földdarabka a Pilion félsziget végétől 750 m-re, a Pagasitikos öbölben. Mára már csak 20 állandó lakosa van, nyáron 80-100 görög tartózkodik itt.
A legenda szerint találtak itt egy csodatévő ikont, amelyet ma is a helyi kolostorban őriznek. Minden évben szeptember 9-én akár 3000 görög jön össze a szigeten, hogy a szent ikont megünnepeljék. Ez egy hajnalig tartó dínom-dánom, ahol az odacsöppent turistát is szívesen látják, bár nem "külsős" ünnep.
Ag. Sofia temploma egy földrengés során a tengerbe süllyedt, a hasonló nevű öbölben látni még belőle valamit. További 4 templom ma is épségben áll.
A görög polgárháború idején egyfajta női koncentrációs táborként szolgált, 5000 nőt tartottak igen rossz körülmények között fogva.
A sziget menetrendszerinti járattal ma már nem elérhető, vizitaxik közlekednek, kb. 3 Euro/fő oda-vissza (2010-ben).
Az egész sziget autómentes övezet, körbe lehet sétálni a parthoz közeli ösvényen (5 km). A szállítást öszvérekkel oldják meg. 2-3 taverna is működik, ami a görög halászok, vitorlázók fogyasztásából tartja fenn magát. Nem épp túristaközpont, bár lehet szállást is foglalni. Amolyan Robinson-nyaralásnak megfelelő hely
Szerintem ez a sziget nem érdemel látogatást, bár minket erőszakkal vittek ide és már eleve mérgesen érkeztünk. Van egy kápolna a dombtetőn, azt mi nem láttuk úgyhogy nem tudom hogy érdemes-e megnézni. Körbe sétáltunk de semmi különöset nem láttunk, csak rengeteg szétdobált szemetet( wc csésze, tv stb.) Nagyon lehangoló volt. Egyetlen tavernát találtunk ahol horror áron akartak ebédet adni. Lehetséges hogy ezek a dolgok azóta változtak, de én önszámtanból sosem mennék oda.