Hozzávalók:
250 gr vaj, 2 kiskanal citromhéjreszelék, 2 1/2 csésze cukor, 6 tojás , 1 csésze sütõporos liszt , 2 csésze közönséges liszt , 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 1 csésze tej, 2 kanál citromlé, 1/4 csésze pisztácia, 1/4 csésze tört dió, 1/4 csésze tört fehér mandulabél
Diszítéshez:
1/4 csésze pisztácia, 1/4 csésze tört dió, 1/4 csésze vágottmandulabél, 1/4 csésze cukor
Elkészítés:
1. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütõpapírral. A forma legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Hozzádjuk a tojásokat egyenként, jól elkavarva hogy összeálljon az egész .
2. Átteszük egy nagy tálba a mixerbõl az egész masszát. Két rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szodát és a tejet, majd az egészet a felvert masszával. Hozzádjuk a citromlevet és a diót.
3. Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütõben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütõbõl, a tetejére rászórjuk az összekevert diszítõanyagot majd még 40 percig sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni majd fordítsuk ki és hagyjuk kihülni.Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerûség. Fagyasztva nem jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.
Szalonikiben az egyik híres tavernában elfogyott a kávé, így a tulaj nem tudta a vendégeit kiszolgálni az igazi zaccos kávéval. talált viszont nescafét. Gondolkodóba esett, hogy ebbõl hogy készítsen igazi kávét?
Shakerbe tette, hideg vizet öntött rá és rázni kezdte, amikor ki akarta önteni olyan sûrû habos krémet kapott, hogy nem tudta kiönteni, így öntött hozzá még egy kis jéghideg vizet, majd hosszú pohárba öntötte, dobott bele még egy jégkockát és egy szívószálat. Így alakult ki a híres, hûsítõ frappé.
a görög konyha remeke a gyros. A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, ami már pirosra sült.
Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent.
Az eredeti gyros birkahúsból készült.
Görögországban különbözõ étteremfajták léteznek.
A pszisztaria, amely a sült húsokat és rostélyosokat kínálja, a taverna a húsokra és halételekre specializálódott, az esztiatoria a klasszikus görög vendéglõket jelenti, ahol egytálételek, mezedesz / falatkák / és különbözõ sültek szerepelnek és az uzeri, amely különféle halakat és tengeri finomságokat szerepeltet étlapján.
Én nagyon szeretem a gyrost, szinte odakint minden nap ettünk ebédre, mert a part mellett árulták, így nem kellett tavernába menni, csak este vacsizni.
Mondjuk én több zöldséggel, mint hússal szeretem, nem vagyok nagy húsimádó.
És Te?