Nem tudom, hogy honnan ez a nagy határozottságod, de:
- A jogsit még az Unióban sem fogadják el, csak Magyarországon azonosításra.
- A szerbek és macedónok már 2010 nyarán is elfogadták a kártyás személyit, én 2010 aug. elején már személyivel mentem problémamentesen.
- hivatalosan MINDEN érvényes személyivel be lehet lépni Szerbia és Macedónia területére. A Te példáidban nem szerepel "régi" személyi. Mire alapozod, hogy nem fogadják el? Nem kötözködni akarok, csak szeretném tudni!
Ezen belül:
Aki érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel rendelkezik, nem köteles személyazonosító igazolványt kiváltani, mivel 2000. január 1-jétől ezek az okmányok a lakcímigazolvánnyal együtt alkalmasak személyazonosításra. A kérelmező részére ideiglenes személyazonosító igazolványt kell kiadni, ha nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel, és
Nivel a hölgynek nincs érvényes útlevele , ezért ez ugrott.
Mint mondottam olvastam valahol.
Az útlevél kérdés.
Egyrészt ha megkérdezel bármelyik utazási irodát erről világosít fel
Másrtészt:
llenőrizzük személyi igazolványunk, útlevelünk érvényességét!
Hamarosan kezdődik a szezon, most még van néhány hetünk beszerezni az esetlegesen hiányzó, szükséges papírokat, úti okmányokat a határátlépésekhez. A Külügyminisztérium honlapján található információk szerint az EU-nak köszönhetően jelenleg a Görögországba történő beutazáshoz magyar állampolgárnak egy érvényes útlevél szükséges, illetve elegendő az új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány: “Görögország az Európai Unió és a Schengeni rendszer tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be, és ott 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak. A beutazás alkalmával az úti okmány valódiságán, érvényességén kívül mást nem ellenőriznek. Az anyagi fedezet igazolása nem szükséges.”
Nem árt ellenőrizni a személyi igazolványunk érvényességét még most, hiszen talán nem is gondolunk rá, de az épp a napokban jár le… (Autós utazás esetén a helyzet annyiban más, hogy a beutazáshoz szükséges okmányok mellé kérhetik a jogosítványt, a forgalmi engedélyt, a gépjárművek kötelező felszerelését és a nemzetközi zöldkártyát.)
Ha lejár az útlevél, a személyi igazolvány, a jogosítvány, itt lehet időpontot kérni az okmányirodákba (Járási Hivatalokba): Időpont foglalás okmányirodába (Ha csak az okmányunk érvényességének határideje utáni időszakra van lehetőség időpont foglalásra, lehetőség van soron kívüli útlevél igénylésre, szükség esetén kérjünk tájékoztatást a 1818-as zöldszámon!)
Ez elég hivatalos .
Aki érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel rendelkezik, nem köteles személyazonosító igazolványt kiváltani, mivel 2000. január 1-jétől ezek az okmányok a lakcímigazolvánnyal együtt alkalmasak személyazonosításra....
De csak Magyarországon!!!
kiss.peter5 írta:
Görögországba történő beutazáshoz magyar állampolgárnak egy érvényes útlevél szükséges, illetve elegendő az új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány: “Görögország az Európai Unió és a Schengeni rendszer tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be...
Hol van az általad idézett részben szó "új tipusú kártyás" személyiről? Az "érvényes" nem egyenlő a "kártyással"! A hölgynek nem járt le az igazolványa, csak a régi tipusú, lapozgatós!!
Kedves titi- Látom ideges vagy.
Már bánom , hogy segíteni szerettem volna.
A kártyás szó egy sorral van csak feljebb.
Görögországba történő beutazáshoz magyar állampolgárnak egy érvényes útlevél szükséges, illetve elegendő az új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány: “Görögország az Európai Unió és a Schengeni rendszer tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be...
A külügyi oldalakat kéne nézegetni.
Lapozós személyivel nem lesz utazás !
Sziasztok! Bocsánat, hogy újra felhozom a témát, de van itt olyan valaki, aki a régi, lapozós igazolvánnyal utazott Görögországba, Szerbián és Makedónián keresztül? És haza is jött vele? Én azzal fogok utazni, mert nincs más okmányom. Kérlek, nyugtassatok meg.
Majd pár hsz-el később:
Mona01 írta:
És ha nem fogadják el a régit, leszállítanak a buszról a határon?
Ebből én arra következtetek, hogy nem repülővel fog menni!
Egyébként többször is idéztem a "külügyi" oldalakról, ahol viszont kifejezetten arról van szó, hogy bármilyen érvényes személyivel be lehet utazni Szerbiába, Macedóniába és Görögországba, de javasolják a kártyás személyit!
Tényleg kár erről többet írni, ha majd Mona01 megírja a tapasztalatait egy vitatémával kevesebb lesz!
Pont ma mutatták a Híradóban, hogy tömve vannak az okmányirodák, főleg nyaralások miatt. (Valakinek a határon jutott eszébe, hogy a másfél éves kisfiának útlevél kellene, így visszafordult, sürgősségi útlevélért. )
A híradóban a következő friss információkat adta a a központi okmányiroda vezetője:
Létezik 7, 3, illetve 1 napos útlevél-készítés.
7 napos - 26500 Ft
3 napos - 36500 Ft
1 napos - 46500 Ft
Ha minden igaz, akkor a 3 és 7 naposat vidéken is lehet igényelni, viszont a 24 órásat csak Pesten a központi irodában. A személyi elkészítése 20 nap (a gyakorlatban néhány nappal kevesebb szokott lenni), de azt nem lehet sürgősségivel kérni.
Hátha valakinek segített.
Sziasztok!
Az alábbiakat a Sarti fórum oldalról ollóztam:
Sziasztok!Nem rég jöttem meg Sartiról,kicsit magamhoz térek és lesz beszámoló.Mindenki figyelmét szeretném felhívni az útlevéllel és a személyivel utazók indulás előtt nézzék meg érvényességét,illetőleg kettős állampolgárság esetén ne csináljon hülyeséget.Két utasunkat ugyanis levették a Makedónok a semmi közepén megvárhatták míg a busz fordul az utasokkal.Nem érdemes kockáztatni.Szinte minden buszon volt gond,kapásból lakapják az embert.Jó utat mindenkinek,és jó időt.
Az ideiglenes személyi nem jó Szerbiába és Macedóniába, csak Görögországba!
Pár napja már volt erről szó:
titi68 írta:
Szia Mona01!
Péntek délelőtt nyitva vannak az okmányirodák, de fölösleges menned, mert Szerbiába és Macedóniába nem lehet belépni ideiglenes személyivel. Az csak az EU-s országokba jogosít belépésre
Konzuli Szolgálat
Idézet:
Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:
Az EU tagországainak és a schengeni zóna államainak polgárai – 2010. június 12-étől kezdődően – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt.