Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 14 15 16 ... 112 113 114   >
Üzenet
  Jorgos | #35549 Üzenet | 2007-07-10 01:19:57 |
Szandi írta:
Helló Mindenkinek! icon_smile.gif
Egy kis segítségre lenne szükségem, 2 hét múlva Athénba utazok a kedvesemhez, és szeretnék a családja kedvében járni úgy, hogy megtanulok pár mondatot (amiket sehol nem találtam), de direkt ezeket nem Jorgos-tól kérdem meg, hogy õ is örüljön! Íme:

Köszönöm a reggelit /vacsorát /ebédet, nagyon finom volt.
Efharisztó to proinó! ... to fajitó ~ ...az ételt / Ítan polí nósztimo.
Segítsek elmosogatni? (csak nehogy megszokják) icon_biggrin.gif hehe
Boró ná vojthíszo ná pléno tá pjátá? ~... elmosni a tányérokat?
Segíthetek valamiben? Boró ná szász vojthíszo sze káti?
Jó reggelt, hogy aludt? (ha visszakérdeznek mit mondjak?)Káli szász méra! Posz kimithíkate? (Gondolom, megköszönik és visszakérdeznek) : Köszönjük mi is remekül kipihentük magunkat! Efharisztúme, ki emísz oréá kszekurasztíkame!

Elõre is köszönöm,ha valaki tud segíteni! icon_smile.gif
Kaliníhta!
Stratos: Remélem megértik majd... jó éjt Neked is!

Mindent jo amit irtal, csak a "ná pléno tá pjátá" helyett, "ná plino tá pjátá" kell mondani.
Sok sikert!
  Jorgos | #35551 Üzenet | 2007-07-10 01:29:12 |
dobodora írta:
A Periclesben Paralián elsõ este ezt tanultuk meg : kalaboki=kukorica. A tulaj még le is írta nekünk:)
Stratos: Καλαμπόκι ~ lehet hogy rosszul, de kicsit úgy ejteném inkább: Kalambóki (az ékezet a hangsúly jele)

Igy van,
καλαμπόκι (kalambóki)= kukorica
  Stratos | #35640 Üzenet | 2007-07-10 16:46:58 | Válasz a #35551. hsz-ra Előzmény #35551
Köszönjük Lentaris a kiigazítást!

És üdvözlünk körünkben! icon_wink.gif
  Jorgos | #35741 Üzenet | 2007-07-11 00:36:54 | Re:
Stratos írta:
Köszönjük Lentaris a kiigazítást!

És üdvözlünk körünkben! icon_wink.gif

Koszonom, Stratos!
Azert vagyok itt, mert te meghivtal ide!
Ha mar elkezdtem, ελπίζω να συνεχίσω, γιατί εδώ βλέπω πως υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος που γράφει και διαβάζει.
Καλή συνέχεια!
Γιώργος
  Kriszta35 | #35749 Üzenet | 2007-07-11 07:26:02 | Válasz a #35741. hsz-ra Előzmény #35741
Geia sou Jorgos!

Kai ego heromai oti vlepo esena edo. Látom mi a keresztneved, most már biztos vagyok benne ki vagy. icon_lol.gif
  Stratos | #35766 Üzenet | 2007-07-11 09:18:22 |
Ke vévia Jorgo!
Hát persze, hogy folytasd!
Látod, nem én vagyok az egyedüli, aki emlékszik Rád a másik fórumról... pedig nem akartalak "lebuktatni"... icon_wink.gif
Dehát nem én tehetek róla, ha felismernek, és szeretnek Téged!
Azt hiszem, hogy a dalszövegek hatására is, egyre többen foglalkoznak szívesen a görög nyelvvel!
Te meg itt, gyakorolhatod a magyart! icon_smile.gif És már Te vagy a második, aki göröghonból ír nekünk! (Te a fõvárosból, és Nikosz Szalonikibõl segít)
  Jorgos | #36157 Üzenet | 2007-07-13 01:46:58 | Válasz a #35749. hsz-ra Előzmény #35749
Tobb Jorgos van, de en vagyok a kedvenced, ugye?
Jol irsz gorogul, gratulalok!
(amikor nagy leszek, aktiv tamogato leszek, mint te!)
  Jorgos | #36158 Üzenet | 2007-07-13 01:57:14 |
Stratos írta:
Ke vévia Jorgo!
Hát persze, hogy folytasd!
Látod, nem én vagyok az egyedüli, aki emlékszik Rád a másik fórumról... pedig nem akartalak "lebuktatni"... icon_wink.gif
Dehát nem én tehetek róla, ha felismernek, és szeretnek Téged!
Azt hiszem, hogy a dalszövegek hatására is, egyre többen foglalkoznak szívesen a görög nyelvvel!
Te meg itt, gyakorolhatod a magyart! icon_smile.gif És már Te vagy a második, aki göröghonból ír nekünk! (Te a fõvárosból, és Nikosz Szalonikibõl segít)

Szia Stratos!
Gyakorolom a magyart, te is javits ki engem, csak igy tanulok...
(Amikor nagy leszek, inkabb Szerk. + Moderátor leszek, mint te!)
  Kriszta35 | #36175 Üzenet | 2007-07-13 08:27:22 | Re:
lentaris írta:
Tobb Jorgos van, de en vagyok a kedvenced, ugye?
Jol irsz gorogul, gratulalok!
(amikor nagy leszek, aktiv tamogato leszek, mint te!)

Kalimera Jorgo!

Vevea kai panta icon_lol.gif
  Hofiagi | #36188 Üzenet | 2007-07-13 09:18:39 |
Sziasztok!
kíváncsi vagyok, hogyan szól az Ágota görögül. tud valaki segíteni?
  Stratos | #36232 Üzenet | 2007-07-13 11:36:11 |
ÜDV!
Február ötödikén ünnepli nevenapját: ΑΓΑΘΗ (Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα, Αγαθη, Αγαθουλα, Αγαθω, Αγαθια, Αγαθιτσα), akirõl azt tippelem, hogy lehet valami köze Ágotához...
ejtése: Aghathí, Aghathúla, ...Aghathíca, stb.

icon_idea.gif Ha érdekelne még valakit a névnaptár, (elkerülvén a fölös kérdéseket) itten kutakodhat!:

https://www.eortologio.gr/data/eortes2.php?minas=&onoma=%C1
  Vio | #36233 Üzenet | 2007-07-13 11:50:51 |
Kalimera mindenkinek!
Kiváncsi lennék rá, hogy átvágták-e a fejemet. Megkérdeztem egy srác nevét és kb 2 percet gondolkozott rajta majd kibökte, hogy Kozmasz a neve. A haverjáé meg Pirosz. Most úgy írtam ahogy ejtette. Vannak ilyen nevek?

Stratos: Minthogy a fenti linket már megadtam, így bárki a "K" és a "P" (=Π) betûknél megtalálhatta, (így Te ismegtalálhatod) a keresett neveket!
Tehát léteznek ilyen nevek! ( icon_rolleyes.gif Hacsak nem elõztek meg Téged, és lesték ki a naptárból! icon_wink.gif icon_smile.gif icon_biggrin.gif )
- ΠΗΡΩ (Πήρω, Πηρω) neki nincs nevenapja! ( icon_rolleyes.gif Biztos szökõévben ünnepel!)
de van : - ΠΥΡΡΟΣ (Πύρρος, Πύρος, Πύρρα, Πύρα, Πυρρος, Πυρος, Πυρρα, Πυρα) is, aki júni 1-én ünnepli nevenapját!!!
Míg - ΚΟΣΜΑΣ (Κοσμάς, Κοσμας) érdekes módon, szintén elsején ünnepli, de Õ egy évben kétszer is megteheti ezt, júliusban és novemberben is!
(Kozmasz nevének ejtésénél, az "Sz" betû, az azt követõ "M" miatt hasonul "Z"-vé...)
  Jorgos | #36388 Üzenet | 2007-07-14 03:00:20 |
Vio írta:
Kalimera mindenkinek!
Kiváncsi lennék rá, hogy átvágták-e a fejemet. Megkérdeztem egy srác nevét és kb 2 percet gondolkozott rajta majd kibökte, hogy Kozmasz a neve. A haverjáé meg Pirosz. Most úgy írtam ahogy ejtette. Vannak ilyen nevek?

Stratos: Minthogy a fenti linket már megadtam, így bárki a "K" és a "P" (=Π) betûknél megtalálhatta, (így Te ismegtalálhatod) a keresett neveket!
Tehát léteznek ilyen nevek! ( icon_rolleyes.gif Hacsak nem elõztek meg Téged, és lesték ki a naptárból! icon_wink.gif icon_smile.gif icon_biggrin.gif )
- ΠΗΡΩ (Πήρω, Πηρω) neki nincs nevenapja! ( icon_rolleyes.gif Biztos szökõévben ünnepel!)
de van : - ΠΥΡΡΟΣ (Πύρρος, Πύρος, Πύρρα, Πύρα, Πυρρος, Πυρος, Πυρρα, Πυρα) is, aki júni 1-én ünnepli nevenapját!!!
Míg - ΚΟΣΜΑΣ (Κοσμάς, Κοσμας) érdekes módon, szintén elsején ünnepli, de Õ egy évben kétszer is megteheti ezt, júliusban és novemberben is!
(Kozmasz nevének ejtésénél, az "Sz" betû, az azt követõ "M" miatt hasonul "Z"-vé...)

Ez a "Πύρρος" ritka nev Gorogorszagban. Albanian pedig gyakori. A leghiresebb "Πύρρος", nem mas mint a gorog-alban sulyemelo "Πύρρος Δήμας" (Pirosz Dimasz), aki sulyemeles kozben kiabalt az hogy "Gorogorszagert csinalom". Igy nyerte harom (3) arany ermet az Olimpian, es persze, minden gorog imadja.
O Antonis Remos egyik legjobb baratja.
Pirosz Dimasz Weboldala:
https://www.pyrros.gr/
  Vio | #36425 Üzenet | 2007-07-14 13:22:21 |
Köszönöm a segítséget icon_smile.gif
  Aisa | #36572 Üzenet | 2007-07-15 17:30:59 | Válasz a #36263. hsz-ra Előzmény #36263
Jövõ héten kitör a szabi (unoka, család, Balaton) így legalább azzal szórakozhatok, amivel AKAROK!!! Persze, hogy a kedvenc görögömmel is.
Kösz az útravalót Στρατός !

Stratos: Szívesen! Jó nyarat!
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 14 15 16 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu