Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 18 19 20 ... 139 140 141   >
Üzenet
  Rebeka | #2983 Üzenet | 2005-10-23 18:44:10 | hmmmm!
  Kriszta35 | #2987 Üzenet | 2005-10-23 20:27:57 |
Szia Rebeka!

Most nem fáj a szivem a kép miatt, a tegnapi görög vacsora miatt, legfeljebb a tengerpart hiányzott.

Tényleg nagyon finom, mindenkinek tudom ajánlani a Tsantali fehér édes bort.

Kriszta
  Rebeka | #2988 Üzenet | 2005-10-24 10:21:09 |
Kriszta!
Ne légy telhetetlen, fincsi görög vacsora ebben az esõs, nyírkos idõben önmagában is lélekemelõ! A görög hangulathoz nem kell feltétlenül a tenger is, a környezet, terítés is sokat javít a hiányán. A jó társaságról pedig ne is beszéljünk! icon_lol.gif
De lehet tudni mi volt a menü?
  Kriszta35 | #2993 Üzenet | 2005-10-24 13:55:23 |
Szia Rebeka!

Sajnos a jó társaság most elmaradt, a hétvégén, de görög zenét hallgattunk a vacsi alatt, és így is jókat nevettünk, és beszéltünk a családdal. Utána persze mindenki, értem a gyerekeket, nem akartak fürdeni menni, a teli hasuk és a zene miatt.
A kicsi fiam pénteken Görögországba készült, és mutatta a könyvet, hogy oda van írva, hogy utazunk.

Fertõzõm a családomat rendesen.

Most még kihasználtuk a csirkehúsit, és azt csináltam, de Anditól megkivánva, gyrosnak, nagyon fincsi lett, amit csináltam az mind el is fogyott.

Puszi

Kriszta
  Kriszta35 | #2996 Üzenet | 2005-10-24 19:44:39 |
Sziasztok!

Ma mondta a Hadnagy, hogy olívabogyó szürt van Görögország egyes területein. Így gondoltam írok egy kicsit az olivaolajról is. Én eléggé tudatlan voltam, és utána néztem. Az olivafákról már írt Rebeka.

Hideges sajtolásnál, ha jó minõségû olajat kivánunk elõállítani, nem telhet el 24 óránál több idõ a szürettõl az olívaolaj kipéseléséig. Az olívabogyót jól szellõztetett szobában tárolják. Ezt követõen mosással eltávolítják a természetes szennyezõdéseket, majd forgó kerekeket, vagy kalapácsokat tartalmazzó mechanikus rendszer segítségével kipréselik az olívabogyót. A keletkezõ olajbogyó pasztát kiméletesen gyúrják az olaj szeparálásának lehetõvé tétele céljából, majd ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától.

Extra szûsz olivaolaj:
jelentése: az olívabogyó elsõ hideg préselésébõl származó olívaolaj, melynek savszintje kisebb mint 1 %. Minõsége prémium minõség, olívaolaj, amely az olívabogyók származási helyétõl és az olívafák típusától függõen különbözõ ízû lehet.
Tiszta olívaolaj:
jelentése: olyan olaj, mely önmagában nem hozható forgalomba, de savszintje megfelelõ. ezt az olajat finomítják, szintelenítik, szagtalanítják, majd szûz olajjal keverik, hogy elnyerje végsõ aromáját.

És van a Sansa:
jelentése: olyan a centrifugálás során keletkezõ maradványokból készült olívaolaj, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt masszából. Minõsége alacsony, de olcsó is. Görögországban ezt a fajtát nem árulják úgy tudom.

Az olívaolaj élettani hatása nagyon kedvezõ, a mediterrán országokban kevesebbszer fordul elõ, magas koleszterin szint, koszorúér megbetegedés, és a rák.

Remélem ennek segítségével a hazai boltokban most már eltudunk igazodni az olívaolajok között, és hogy az egyik miért drágább mint a másik.

Kriszta
  Rebeka | #3012 Üzenet | 2005-10-25 12:45:16 |
Nos eddig nem voltam teljesen tisztában az olívaolajok különbözõségeinek okával, de örömmel állapítottam meg: jól választottam! A pénztárnál kicsit mindig meginogtam, de maradt mindig az extra szûsz olivaolaj. icon_lol.gif
De tegnap olvastam, hogy a magyar bírkákat ma már egyre növekvõ mennyiségben Görögországba exportálják. Hát lehet hogy jövõ nyáron éppen magyar birkahúst fogunk kint enni? icon_eek.gif De görög módon! icon_wink.gif
  Foxi | #3034 Üzenet | 2005-10-25 16:40:21 |
Sziasztok!
Lehet idõnként GO-ban házi készitésü olivaolajat kapni. Ha láttok ilyet feltétlenül vegyetek. Sokkal jobb mint a boltban kapható extra szüz olaj. Korfun és Marmarasban is volt szerencsém venni. Egyébként olvastam az IPM magazinban, hogy az európai olivaolajok között legjobb a görög, mégpedig a Korfun készitett. Idehaza csak ritkán látni görög olajat, de azt is borsos áron.
Üdv.Foxi
  Kriszta35 | #3036 Üzenet | 2005-10-25 19:06:40 |
Szia Foxi!

Sajnos még én se láttam görög loívaolajat, csak más országokból származót. Pedig azt is szívesen megkostolnám.
Márcsak jövõre tudok házi készítésû olajat venni icon_cry.gif

Kriszta
  Rebeka | #3039 Üzenet | 2005-10-25 20:13:04 |
Na én is jól meg voltam magammal elégedve! Megnéztem az üveget: Made is Italia. icon_confused.gif Azért nem rossz, de ezen túl megpróbálok görögöt keresni. Persze ha annak az ára a megszokottnak többszöröse...... icon_cry.gif
  Ferrari | #3043 Üzenet | 2005-10-25 21:49:57 |
Nekem két fajta van itthon, de sajnos ez sem görög egyik sem, hanem olasz és spanyol. icon_cry.gif

Aki talál görög olivát írja meg a nevét.

Köszi.

icon_lol.gif
  Kriszta35 | #3044 Üzenet | 2005-10-26 06:54:51 |
Nincs semmi baj lányok, nem lehet senki se tökéletes!!!!!!!!!!!!!!!!!!! icon_wink.gif icon_lol.gif

KKriszta
  Kvalcsi | #3048 Üzenet | 2005-10-26 09:46:08 | Olivaolaj
Sziasztok!
Csatlakozom Foxi véleményéhez, mert tényleg jobb a házi készítésû olivaolaj. Nekem volt szerencsém Paxi szigetén (Korfutól nem messze) venni ilyent. Itt is volt több fajta, de "ha már lúd, legyen kövér" alapon a legjobb (persze a legdrágább is) minõségût vettem. Isteni salátákat készítettem vele.
  Foxi | #3053 Üzenet | 2005-10-26 11:44:09 |
Sziasztok!
GO-ban lehet fémkannában 5 l-es olivaolajat kapni minden nagyobb ABC-ben. Itt lehet válogatni de a legjobb a Korfui gyártmány. Hozzatok. Nekem egy ilyen kanna egy évig elég. Kb.18-22 euró között van az ára.
Foxi
  Kvalcsi | #3057 Üzenet | 2005-10-26 12:42:02 |
foxi írta:
Sziasztok!
GO-ban lehet fémkannában 5 l-es olivaolajat kapni minden nagyobb ABC-ben. Itt lehet válogatni de a legjobb a Korfui gyártmány. Hozzatok. Nekem egy ilyen kanna egy évig elég. Kb.18-22 euró között van az ára.
Foxi

Szia Foxi!
Sajnos ez részemrõl kivitelezhetetlen, hogy ilyen mennyiséget tudjak hozni, mert repülõn ugye be van határolva a súly, kocsim nincs, és csak két kezünk van. Az Ouzóról, Metaxáról és egyéb finomságokról pedig nem vagyok hajlandó lemondani, hogy a szokásos 1 liter helyett többet hozzak. Azért köszi az infót, másoknak jól jöhet.
  Rebeka | #3076 Üzenet | 2005-10-27 18:55:33 | GÖRÖGDINNYÉS PARADICSOMLEVES FRISS BAZSALIKOMOS OLIVA OLAJJA
Egy recept olívaolajjal. icon_lol.gif

Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez: 6 paradicsom, 1/4 görögdinnye, só, bors
Az öntethez: 12 kocka görögdinnye, 12 koktélparadicsom, 12 bazsalikomlevél, Friss bazsalikomos olívaolaj
Elkészítés:
1. Vágjuk fel a paradicsomokat és a görögdinnyét több darabba, de az utóbbiból hagyjunk 6 db kb. 2 cm széles kockákat.
2. Ezután szeleteljük fel finomra a darabokat, majd passzírozzuk és szûrjük át, hogy eltávolítsuk a magokat és a nagyobb darabokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A koktélparadicsomokat forrázzuk le néhány percig forró vízzel, hagyjuk kihûlni, majd hámozzuk meg
4. Tegyünk egy tálba 3 kocka dinnyét, 3 koktélparadicsomot, valamint a levest.
5. Adjuk hozzá a friss bazsalikomos olívaolajat és díszítsük bazsalikomlevéllel.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 18 19 20 ... 139 140 141   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu