Kriszta!
Ne légy telhetetlen, fincsi görög vacsora ebben az esõs, nyírkos idõben önmagában is lélekemelõ! A görög hangulathoz nem kell feltétlenül a tenger is, a környezet, terítés is sokat javít a hiányán. A jó társaságról pedig ne is beszéljünk!
De lehet tudni mi volt a menü?
Sajnos a jó társaság most elmaradt, a hétvégén, de görög zenét hallgattunk a vacsi alatt, és így is jókat nevettünk, és beszéltünk a családdal. Utána persze mindenki, értem a gyerekeket, nem akartak fürdeni menni, a teli hasuk és a zene miatt.
A kicsi fiam pénteken Görögországba készült, és mutatta a könyvet, hogy oda van írva, hogy utazunk.
Fertõzõm a családomat rendesen.
Most még kihasználtuk a csirkehúsit, és azt csináltam, de Anditól megkivánva, gyrosnak, nagyon fincsi lett, amit csináltam az mind el is fogyott.
Ma mondta a Hadnagy, hogy olívabogyó szürt van Görögország egyes területein. Így gondoltam írok egy kicsit az olivaolajról is. Én eléggé tudatlan voltam, és utána néztem. Az olivafákról már írt Rebeka.
Hideges sajtolásnál, ha jó minõségû olajat kivánunk elõállítani, nem telhet el 24 óránál több idõ a szürettõl az olívaolaj kipéseléséig. Az olívabogyót jól szellõztetett szobában tárolják. Ezt követõen mosással eltávolítják a természetes szennyezõdéseket, majd forgó kerekeket, vagy kalapácsokat tartalmazzó mechanikus rendszer segítségével kipréselik az olívabogyót. A keletkezõ olajbogyó pasztát kiméletesen gyúrják az olaj szeparálásának lehetõvé tétele céljából, majd ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától.
Extra szûsz olivaolaj:
jelentése: az olívabogyó elsõ hideg préselésébõl származó olívaolaj, melynek savszintje kisebb mint 1 %. Minõsége prémium minõség, olívaolaj, amely az olívabogyók származási helyétõl és az olívafák típusától függõen különbözõ ízû lehet.
Tiszta olívaolaj:
jelentése: olyan olaj, mely önmagában nem hozható forgalomba, de savszintje megfelelõ. ezt az olajat finomítják, szintelenítik, szagtalanítják, majd szûz olajjal keverik, hogy elnyerje végsõ aromáját.
És van a Sansa:
jelentése: olyan a centrifugálás során keletkezõ maradványokból készült olívaolaj, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt masszából. Minõsége alacsony, de olcsó is. Görögországban ezt a fajtát nem árulják úgy tudom.
Az olívaolaj élettani hatása nagyon kedvezõ, a mediterrán országokban kevesebbszer fordul elõ, magas koleszterin szint, koszorúér megbetegedés, és a rák.
Remélem ennek segítségével a hazai boltokban most már eltudunk igazodni az olívaolajok között, és hogy az egyik miért drágább mint a másik.
Nos eddig nem voltam teljesen tisztában az olívaolajok különbözõségeinek okával, de örömmel állapítottam meg: jól választottam! A pénztárnál kicsit mindig meginogtam, de maradt mindig az extra szûsz olivaolaj.
De tegnap olvastam, hogy a magyar bírkákat ma már egyre növekvõ mennyiségben Görögországba exportálják. Hát lehet hogy jövõ nyáron éppen magyar birkahúst fogunk kint enni? De görög módon!
Sziasztok!
Lehet idõnként GO-ban házi készitésü olivaolajat kapni. Ha láttok ilyet feltétlenül vegyetek. Sokkal jobb mint a boltban kapható extra szüz olaj. Korfun és Marmarasban is volt szerencsém venni. Egyébként olvastam az IPM magazinban, hogy az európai olivaolajok között legjobb a görög, mégpedig a Korfun készitett. Idehaza csak ritkán látni görög olajat, de azt is borsos áron.
Üdv.Foxi
Sajnos még én se láttam görög loívaolajat, csak más országokból származót. Pedig azt is szívesen megkostolnám.
Márcsak jövõre tudok házi készítésû olajat venni
Na én is jól meg voltam magammal elégedve! Megnéztem az üveget: Made is Italia. Azért nem rossz, de ezen túl megpróbálok görögöt keresni. Persze ha annak az ára a megszokottnak többszöröse......
Sziasztok!
Csatlakozom Foxi véleményéhez, mert tényleg jobb a házi készítésû olivaolaj. Nekem volt szerencsém Paxi szigetén (Korfutól nem messze) venni ilyent. Itt is volt több fajta, de "ha már lúd, legyen kövér" alapon a legjobb (persze a legdrágább is) minõségût vettem. Isteni salátákat készítettem vele.
Sziasztok!
GO-ban lehet fémkannában 5 l-es olivaolajat kapni minden nagyobb ABC-ben. Itt lehet válogatni de a legjobb a Korfui gyártmány. Hozzatok. Nekem egy ilyen kanna egy évig elég. Kb.18-22 euró között van az ára.
Foxi
Sziasztok!
GO-ban lehet fémkannában 5 l-es olivaolajat kapni minden nagyobb ABC-ben. Itt lehet válogatni de a legjobb a Korfui gyártmány. Hozzatok. Nekem egy ilyen kanna egy évig elég. Kb.18-22 euró között van az ára.
Foxi
Szia Foxi!
Sajnos ez részemrõl kivitelezhetetlen, hogy ilyen mennyiséget tudjak hozni, mert repülõn ugye be van határolva a súly, kocsim nincs, és csak két kezünk van. Az Ouzóról, Metaxáról és egyéb finomságokról pedig nem vagyok hajlandó lemondani, hogy a szokásos 1 liter helyett többet hozzak. Azért köszi az infót, másoknak jól jöhet.
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez: 6 paradicsom, 1/4 görögdinnye, só, bors
Az öntethez: 12 kocka görögdinnye, 12 koktélparadicsom, 12 bazsalikomlevél, Friss bazsalikomos olívaolaj
Elkészítés:
1. Vágjuk fel a paradicsomokat és a görögdinnyét több darabba, de az utóbbiból hagyjunk 6 db kb. 2 cm széles kockákat.
2. Ezután szeleteljük fel finomra a darabokat, majd passzírozzuk és szûrjük át, hogy eltávolítsuk a magokat és a nagyobb darabokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A koktélparadicsomokat forrázzuk le néhány percig forró vízzel, hagyjuk kihûlni, majd hámozzuk meg
4. Tegyünk egy tálba 3 kocka dinnyét, 3 koktélparadicsomot, valamint a levest.
5. Adjuk hozzá a friss bazsalikomos olívaolajat és díszítsük bazsalikomlevéllel.