Fején találtad a szöget! Igen, ez egy ógörög (nyelvű) szólás, amit manapság is használnak. Külön-külön is ill. sztem a második részt akár az ακούειν nélkül is. Azért is írtam csak így, mert nem tudom, mi lenne a találó magyar megfelelője
(nem igaz, az autókhoz nem ért senki? - én sajnos a rutin vizsgánál leragadtam. nem halad a játék Κι άλλωστε επιμένω ότι η Opel ήταν σωστή απάντηση...)
Nekem Zsüli hozzászólása tökéletes végszó volt. Tipikusan a kedvenc mondásom: Ο νοών νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω (volt már róla szó sztem). Én is igyekeztem érteni, amit írt
Inkább mást kérdezek, Strato: mi van azzal a játékkal, amit a másik fórumban ígértél? Nem játszuk le itt?
Elnézést, én senkit nem akartam lecsendesíteni, vagy véget vetni bárminek!
Nem célozgatásként írtam a σεμνός szó jelentéséről. Csak jött egy olyan gondolat, hogy talán a szótárban megtalálom ezt a szót. És tényleg megtaláltam. Nagy örömömben pedig rögtön meg is osztottam a nagy nyilvánossággal. Persze, akik ezt a fórumot olvassák, illetve írnak ide, azoknak ez a szó -a jelentésével- talán nem újdonság...
Megpróbáltam lefordítani ezt a mondatot:
Ο νοών νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω
Az első részére: "o νοών νοείτω" azt találtam, hogy okos ember ért a szóból.
A másik részéből "ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω" egy kivételével, egyetlen szót sem találtam meg sem a Mohayban, sem a neten a különböző fordítóprogramok segítségével. Véletlenül nem ógörögül van? (Az első résszel együtt.)
Az ώτα szó kapcsán eljutottam a fülhöz, az ακούειν ακουέτω szavakról pedig a hallás jutott az eszembe. Ezekről pedig így együtt az a Bibliában olvasott mondat, hogy: "akinek van füle a hallásra, hallja". Persze, ezt csak érzésből írom, de azért remélem, nem fogtam nagyon mellé az értelmezéssel...
Nem szép dolog Kedves Stratos, hogy megfeledkeztél rólam! Igaz mostanában nagyon eltűntem...
Viszont ezzel a kérdéssel megfogtál! Csak egy tipp : Opel?
Hirtelen ezek a modellek jutnak az eszembe : Omega, Arena, Olympia
Stratos:
Bizony, vannak még páran, akik fordítottak, hozzászóltak itt-ott...
de nem jellemző, hogy görögül beszélgetünk.
(És én is elég lusta vagyok görögül fogalmazni. No, meg szégyenlős is, annyi hibát vétek! A feladatokat, és a válaszokat is, leginkább csak idézni merészelem... )
Az Olympiához hasonlatosan, női nevekre gondolt a kérdés feltevője, de nem: Nem az Opelre gondolt!
Csak félve (és főleg bizonytalanul) merek válaszolni a kérdésedre...
1- Πόρτες
2- Πλακωτό
3- Φεύγα
Stratos: Hopp... egy kellemes meglepetés!
Rólad megfeledkeztem... (hogyan is tehettem???) Mindenesetre bámulatra méltó, ahogyan ezt a kis bemelegítő kérdést megválaszoltad! Gratula!
Nem, ide gondoltam pont. Itt nagyobb az érdeklődés. Én nem nyerni akarok, csak játszani. A kölcsön görög doku DVD ajánlatom még áll. Azaz a nyertesnek kölcsönadhatod 2 DVD-met, azokból, amik nálad vannak