Nem (csak) azért terjed a ketchupos-mustáros szósz a gyrosra, mert a magyarok nem tudják, hogy mi a jó. Sajnos hihetetlen módon növekszik nálunk is a laktózérzékenyek száma, nekik (vagy sajnos mondhatom úgy is, hogy nekünk), nagyon kell figyelni minden tejtermékre. Egy igazi autentikus görög joghurt pedig bármilyen finom is, komoly csapás tud lenni egy laktózérzékeny embernek. Nekem sem volt 40 évig gondom a tejtermékekkel, most már sajnos van
De ennek fordítva kellene működnie. Aki laktóz érzékeny az szólna, hogy neki ne a hagyományosat adják, hanem a mustárosat.Így úgyis vehetnénk, h nem raknak bele húst, mert sokan vannak vegetáriánusok............
A tzatziki: joghurtos uborkaszósz-saláta, foghagymával, és egyéb fűszerek, és a tradicionális görög konyha egyik ék köve, tetszés szerinti fűszerezettsége szinte végtelen amíg megőrzi jellegzetes savanykás-foghagymás ízét, jellegzetes zöldes-fehér színét a paradicsom és a mustár BŰN beletenni a gyrosba kézlevágással bűntetném!
Jó étvágyat
A tzatziki: joghurtos uborkaszósz-saláta, foghagymával, és egyéb fűszerek, és a tradicionális görög konyha egyik ék köve, tetszés szerinti fűszerezettsége szinte végtelen amíg megőrzi jellegzetes savanykás-foghagymás ízét, jellegzetes zöldes-fehér színét a paradicsom és a mustár BŰN beletenni a gyrosba kézlevágással bűntetném!
Jó étvágyat
Az itteni görög büfés már tudja, hogy nekem még a krumpli sem kell, becserélem tzatzikire akár gyrosz, akár suflakit eszem, eddig a legjobbat Krétáról hazafelé a kompon ettem, krumpli helyet pita volt kérés nélkül, a krumpli nem tradicionális görög étel amerikai találmány
A gyrosz eredetére vonatkozóan: Sokan úgy vélik, a gyros a török döner kebab-ból származik, amelyet először İskender Efendi készített el 1867-ben a jelenlegi Kayhan Bazár területén, a törökországi Bursa városában. Ezen verzió szerint a Gyros Tesszaloniki városon keresztül került be Görögországba, különösen Szaloniki keleti oldalán át, a Toumba negyedből.
Aztán : az első gyros a “Gyradiko” volt, amit Giorgos hozott be Thassaloniki-be 1970-ben. A másik történet szerint a döner volt a gyros elődje, amelyet 1950-ben vezetett be egy szakács Piraeusz kikötővárosába, Konstantinápolyból.
és...:Egyes források szerint George Apostolou amerikai étterem tulajdonos 1965-ben, a Parkview nevű étteremben csinált először gíroszt, a chicagoi, Illinois-ban.
Teologos falu főterén szakállas néni árul mézet és ouzot, csak úgy asztalról..Isteni finom....vettünk kandírozott citrommal gazdagított mézet tőle....hmm..na azt is érdemes kipróbálni meg a zöld diót abban az édes szirupban...fagyival...
Suvimarta jól hangzik és a méz az érdekel, az ouzo is, diót édesanyám tudta elkészíteni eddigi életem során (nem vagyok elfogult kicsit sem), meg tunád írni, hogy Ti mikor láttátok ott a nénit? nap, óra? mert szuvenír vételezés gyanánt felkeresnénk.
Efharisto
Kissas!
Mondjuk evidens, hogy amit édesanya csinál az mindent visz!!!!!!!!
Hogy mikor voltunk konkrétan nem tudom, az tuti, hogy szieszta idő volt, mert a gyerekei ott aludtak a portékás asztal mellett egy ágyon....
Mondtam neki mennyire cukkerek a gyerekek, mondta ezek nem gyerekek...ezek ördögök...vigyem őket is nyugodtan magammal, ad hozzá ajándék mézet
Irtó egyszerű ám a megoldás:
Észak-Görögországban a ketchup-mustár kombó az elterjed.
A többi területen a tzatziki, amiben bizony van uborka.
Ezen kívül többnyire Észak-Görögországban dívik még a "szószos" gyros, mivel nem próbáltam, nem tudom, pontosan mit takar, de szósz nem egyenlő a tzatzikivel.
(És biztos, hogy nem a laktózérzékenységre figyelnek oda a görögök , ez már pont így volt 10 meg 15 éve is. )