Görög zenék, elõadók
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Zenék
<   1 2 3 ... 37 38 39 ... 64 65 66   >
Üzenet
  Zsüli | #80370 Üzenet | 2008-09-08 18:06:37 | Válasz a #80344. hsz-ra
Ez nem ér! Ezt én akartam megírni! icon_twisted.gif icon_twisted.gif
Tegnap megnéztem a korábban küldött hivatkozásokat, és láttam, hogy az e-rádión (is) van jónéhány rádió! icon_surprised.gif Persze, rögtön felkeltette a figyelmemet, hiszen az Arion Rádiót nagyon szeretem hallgatni! icon_biggrin.gif

Kitaláltam magamnak valamit! A görög ábc-t úgy is lehet rögzíteni, ha betûzöm a szavakat. De nem az átírtakat, hanem a cirill betûs szavakat. (Anno angolból csináltunk ilyeneket...)
Helyes a cirill betûs kifejezés, vagy ezt inkább használjam az oroszra?... icon_cool.gif icon_question.gif

Úgy látom, hogy a "szigorú" ábc mellett érdemes egybõl a kettõs betûket is rögzíteni...
Ma voltam a Nyugati téri Alexandra áruházban, és ott ugyan (éppen) nem volt a Mohay féle szótárból, viszont volt a "Kezdõk görög nyelvkönyve", amit megvásároltam. Petros írta valahol, hogy ez is elég jó, s mivel láttam benne, hogy a Mohay András lektorálta, bátran megvettem... icon_biggrin.gif

Az Arion Rábióban már többször hallottam egy számot, ami nagyon tetszik! S ennél a számnál valamiért állandóan az a kényszerképzetem támad, hogy ez Neked is biztosan tetszene! icon_biggrin.gif S most, hogy pár perce megint leadták, megkerestem a youtube-on, hiszen nem lehet, hogy egy ilyen jó számot nem tettek fel oda! icon_twisted.gif icon_biggrin.gif icon_wink.gif
Ez az a szám:
http://www.youtube.com/watch?v=uYaS6DhnWvw
  Geot | #80372 Üzenet | 2008-09-08 18:50:37 | Re:
Zsüli írta:

Kitaláltam magamnak valamit! A görög ábc-t úgy is lehet rögzíteni, ha betûzöm a szavakat. De nem az átírtakat, hanem a cirill betûs szavakat. (Anno angolból csináltunk ilyeneket...)
Helyes a cirill betûs kifejezés, vagy ezt inkább használjam az oroszra?... icon_cool.gif icon_question.gif

Nem helyes!
És a téma kezd egy kicsit offá válni.
  Stratos | #80386 Üzenet | 2008-09-08 21:16:37 | Re:
Zsüli írta:
Kitaláltam magamnak valamit! A görög ábc-t úgy is lehet rögzíteni, ha betûzöm a szavakat.

Ezzel is megelõztelek... icon_twisted.gif hiszen ezért találtam ki a Dalfordítós fórumot, ahol is az olvasott szöveget vetheted egybe a HALLOTT dalszöveggel (amihez helyenként még fonetikusan is odabiggyesztettük, hogy kb. hogyan ejtendõ az írott szöveg!). Nem beszélve az Elõadók vezetéknevének kivastagításáról, mind a görög, mind a latinbetûs írásmódokkal (ami többféleképpen fordul elõ, de én igyekszem úgy írni, ahogyan a legtöbbször megtalálható (a Youtubon is) Latinbetûs - angolos - írásmóddal, ami a legtöbbször a görög sms írással keveredik!)

az általad megadott link címe, és ejtése:
Aleksiou & Portokaloglou - Karavia alhtes (live)
Alekszíu és Portokaloglu - Karavja alítesz (lájv icon_twisted.gif ) Petros: vagy lív icon_wink.gif

A Cirill írás persze, NEM a görögre, hanem az orosz és a bolgár betûkre vonatkozik (mint ahogyan a másik topicban - köszönettel Vojandinak -, nyitott bicskával a zsebében -, el is magyarázza a görög betûkrõl szóló reflektálásában)

Jól tetted, hogy megvetted azt is, mert abban egészen jól el van magyarázva a Grammatika, és az igeragozás!

(És hogy visszakanyarodjunk a témához... icon_redface.gif )
Az Arion radióban sem tökéletes a nevek, dalcímek átemelése latin írásmódba, pl.:

ELA PARE MOY THN LYPH (ejtsd: Ela páre mu tin lípi)
› ELENH TSALIGOPOYLOY (ejtsd: - Eleni Caligopulu/Tszaligopulu)

icon_rolleyes.gif ...de arra tökéletes, hogy innen átmásolva a YouTube keresõjébe, fellelhesd az elõadókat, és a további dalaikat! icon_wink.gif
  Josza2 | #80505 Üzenet | 2008-09-10 13:16:08 |
Sziasztok! egy rendkívül érdekes cikket találtam. Érdemes elolvasni és meghallgatni.
http://www.sg.hu/cikk.php?cid=62532
Hallgasd meg az ókori epigon hangját.
Üdv: Josza
  Zsüli | #80517 Üzenet | 2008-09-10 18:53:25 | Re:
Idézet:
Ezzel is megelõztelek... icon_twisted.gif

Megelõztél? Ez nagyon kedves, de... ....nem hiszem, hogy van itt bármi olyan, amiben Te megelõzhetnél. Elõzésrõl inkább az én részemrõl lehetne szó, ha nem érezném a "hátrányomat" olykor behozhatatlannak... icon_redface.gif (Itt most a görög nyelv ismeretére gondolok.)
Néztem tegnap este a Dalfordítós fórumon a 2 új számot, ami utoljára került fel oda. Az a fórum nagyon jó gyakorlási lehetõség! icon_biggrin.gif
Figyelemmel fogom kísérni, és böngészni fogok a régebbi számok között is! icon_wink.gif

Idézet:
(lájv icon_twisted.gif ) Petros: vagy lív icon_wink.gif

icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Köszönöm a kiejtéseket! icon_biggrin.gif

S egy videó, amit a napokban találtam:
https://www.youtube.com/watch?v=ecd5JBdmenA&feature=related
(Akkor vagyok kész, amikor Elena Paparizou belép az Õ hangjával! Az egész úgy jó, ahogy van, az elejétõl a végéig! icon_biggrin.gif )
  Zsüli | #80519 Üzenet | 2008-09-10 19:05:47 | Válasz a #80372. hsz-ra Előzmény #80372
Off?... icon_eek.gif
  Geot | #80548 Üzenet | 2008-09-10 22:01:11 | Válasz a #80519. hsz-ra Előzmény #80519
Már ez a hozzászólásom is nagyon offtopic! (Nem ide való, nem a témába vágó, hanem máshova.)
  Stratos | #80602 Üzenet | 2008-09-11 00:34:59 | Válasz a #80548. hsz-ra Előzmény #80548
icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif Légy könyörületes Geot!

Az elõadók, a zenészek, és icon_rolleyes.gif a dalok címét is ki kell betûzni valahogy... icon_wink.gif icon_cool.gif

geot: Igenis, Strato. icon_wink.gif
  Stratos | #80733 Üzenet | 2008-09-12 16:26:52 | Re:
Zsüli írta:

Kalantával kapcsolatban még lenne egy kérdésem. Van valamilyen szigorú mûfaji vagy bármilyen elõírás, hogy mi lehet az? Vagy például, ha Te költesz egy verset, és megzenésíted, akkor azt nevezhetjük a Stratos kalantájának?

Nem tudom a helyes választ. icon_redface.gif icon_confused.gif

icon_rolleyes.gif icon_wink.gif Döntsd el Te, hogy ilyenekre gondoltál-e, amikor "költeni" akartál? icon_razz.gif
icon_idea.gif icon_arrow.gif https://www.youtube.com/result.....type=&aq=f

(És itt, NEM az ilyen paródisztikus elõadásra gondolok... icon_twisted.gif icon_twisted.gif
Akinek kényes az ízlése, ezt a Púúúzóós kalandát NE hallgassa meg!) icon_redface.gif

https://www.youtube.com/watch?v=Pvt7Uzwotao&feature=related

És így követelõzni se ér...! icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif (Jó, hogy már nem: "- Pénzt vagy életet!!!)
https://www.youtube.com/watch?v=piDfrW2-qPk
  Jorgos | #80785 Üzenet | 2008-09-13 02:28:40 | Re:
Zsüli írta:
Szia Jorgos!
Igen, a locsolás húsvétkor szokott lenni. Olyankor a fiúk/férfiak meglocsolják a lányokat/asszonyokat.
Elõször elmondanak egy rövidke versikét, s utána (...) meglocsolják (...)
(...)

Ilyen versike peldaul?

"En vagyok a gorog, es locsolni jovok.
Adjatok mar penzt, mert mindent ossze torok!"
  Zsüli | #80859 Üzenet | 2008-09-13 19:35:15 | Re:
Idézet:
Nem tudom a helyes választ. icon_redface.gif icon_confused.gif

Szia Stratos!

Köszönöm a linket! Jópárat megnéztem belõle, és a triangulumos lánykáktól kezdve, a zöldséges boltban éneklõ bácsiig... ...az utcán éneklõ fiatalok kis csoportja, s hozzá a kórusok... Szóval elég széles a paletta. Beleértve a paródiákat is. icon_wink.gif

Idézet:
Akinek kényes az ízlése, ezt a Púúúzóós kalandát NE hallgassa meg!) icon_redface.gif

Én meghallgattam... ...és elmentettem. Használható anyag! icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

A 3. linknél (gondolom) pénzt kéreget. Amikor azt mondja: "kalinimera", annak van valami köze a kalimera szóhoz?
(Ezt a kérdést egy másik fórumon kellett volna feltennem? icon_rolleyes.gif icon_redface.gif icon_cool.gif icon_razz.gif )

Ezt a számot az elõbb találtam:
https://www.youtube.com/watch?v=kypJiy8vEvQ&NR=1
  Zsüli | #80861 Üzenet | 2008-09-13 19:53:20 | Re:
Jorgos írta:

Ilyen versike peldaul?

"En vagyok a gorog, es locsolni jovok.
Adjatok mar penzt, mert mindent osszetorok!"

Igen! Eredeti versike. icon_biggrin.gif
Egy ilyen mondóka után, nincs olyan nõ, aki ne nyomna a markodba egy szép kövér bankót! icon_lol.gif ...a berendezés védelme érdekében. icon_wink.gif
  Zsüli | #80862 Üzenet | 2008-09-13 20:01:12 |
Jó estét!

Szörfölgetés közben bukkantam erre a számra. Aki szereti Sakis Rouvast, az biztosan szívesen megnézi/hallgatja ezt a számot is:
http://www.youtube.com/watch?v=iBt9xN4e9us&NR=1
  Stratos | #80879 Üzenet | 2008-09-14 01:38:43 | Re:
Zsüli írta:
A 3. linknél (gondolom) pénzt kéreget. Amikor azt mondja: "kalinimera", annak van valami köze a kalimera szóhoz?

Igen. Így kezdõdik a közismert nóta, aminek rögtön az elején: Szépjónapot kíván a ház nemeseinek (hölgyeinek, urainak)...
Κάλαντα Χριστουγέννων
icon_arrow.gif https://www.youtube.com/watch?v=TPOPTy0YeEg

Στίχοι: Παραδοσιακό
Μουσική: Παραδοσιακό

Καλήν ημέραν άρχοντες
κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού τη θεία γέννηση
να πω στ'αρχοντικό σας
Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ την πόλη
οι ουρανοί αγάλλονται
χαίρει η φύσις όλη,
εν τω σπηλαίω τίκτεται
εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των Ουρανών
και ποιητής των όλων,
πλήθος αγγέλων ψάλλουσι
το Δόξα εν Υψίστοις
και τούτο άξιον εστί
η των ποιμένων πίστης,
εκ της Περσίας έρχονται
οι μάγοι με τα δώρα
άστρο λαμπρό τους οδηγεί
χωρίς να λείψει ώρα...

(σ'αυτό το σπίτι που 'ρθαμε
πέτρα-πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού,
χρόνια, χρόνια πολλά να ζήσει)
  Zsüli | #80968 Üzenet | 2008-09-14 22:21:02 | Válasz a #80879. hsz-ra Előzmény #80879
Nagyon köszönöm, Stratos!
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Zenék
<   1 2 3 ... 37 38 39 ... 64 65 66   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu