Sziasztok!
Ahogy ígértem,tartok egy kis beszámolót az utazásunkról.
2 hétig voltunk a gyönyörű Zakynthoson.Iszonyú gyorsan elrepült az idő,igaza van mindenkinek aki beleszeretett a sziget varázslatos kis világába.Mi egy mocit béreltünk 12 napra,Agios Sostisban a Smart rentals-tól 144 euroért.Ezzel a kis motorral közel 800 km-t tettünk meg a szigeten.Soknak tünik,de aki ismeri a szigetet és vándorló mint mi,az el tudja képzelni ezt.
Laganasban a Perkes hotelben laktunk,ez kb 1500 m-re van a tengertől a "buli" utcában.Nem volt annyira vészesen zajos,az angol fiatalok inkább az utca tenger felöli részén tomboltak (de ott nagyon!!)Mivel volt egy motorunk,2-3 perc alatt lent voltunk mi is a helyi strandon,ezért is választottuk a távolabbi szállást.
A szállást neten foglaltuk,nagyon baráti áron:180 euro/2 hét /2 fő.Ebbe benne volt még a reggeli is,ami minden nap ugyanaz:sonka,sajt,lekvár,vaj,tea,kávé,narancslé,tej(ezért a pénzért szerintem nagyon megérte)
Érkezésünk első estéjén felfedeztük a Laganasi partot,ettünk egy gyrost(1.8-2 euto),ittunk mythost,bementünk Cameo-ra a "disco szigetre(kicsi-felejthető,kivülről szebb...).
Másnap bebarangoltuk a környéket gyalogosan.Ármentünk Ag.Sostisra,bejártuk Laganas partját,Kalamakin megnéztük a teki ketreceket és megcsodáltunk pár leszálló repülőt.Nagyon klassz itt a part,hosszan lehet gyalogolni a sekély homokos vízben.
Harmadnap kivettük a motort és irány a sziget!Az utak tényleg csúsznak a sópárátol (és a gránitörleménytől amit az aszfalt tartóssága végett raknak bele).Oda kell figyelni a kanyarokban és akkor nem lehet baj.Átmentünk Keri-be(egyik fele köves,a másik homokos ,lassan mélyülő),innen irány a Damianon Caves ahol megnéztük a barlangokat.A kilátás innen is szép.Innen vissza Keri beach,fürdés,ebéd,majd este Zakynthos város.Itt van egy kilátó-Mpohali,az egész várost lehet látni a magasból.
Köv nap Laganas kikötőjében megnéztük Sotirist (vagy Zafirt) a helyi tekit.Nagyon aranyos,megmutatta magát párszor majd elúszott.(8-9 felé jön mindig)Átmentünk Gerakas-ba a cápafog öbölbe,hosszú homokos part,itt is sok teknős ketrec van,figyelik is a természetvédőkmprospektusokat osztogatnak,elmondják hogy mire figyeljél...Szép part.Ezután Banana beach(hosszú homokpart),Porto Zorro,Hazafele beugrottunk Lithakia mellett lévő olíva üzembe is,itt megkóstólhatod az olívabogyókat és az olajat is,vásárolhatsz is (kicsit drágább mint máshol,de a kóstoló miatt megéri)Este vacsora Laganasban a Costas-Panos étteremben.Nagyon jó a konyhájuk!!!(Kalamari:8euro,musaka-cserépben:7 euro)A végén meglepetés itallal kedveskednek.
Ötödik nap felfedeztük a keleti partot:Tsilivi beach (nagyon szép kis város,jó a strandja,nyugalmasabb Laganasnál),Amoudi (szintén gyönyörű hely), Alikanas (kicsit sziklás), Alykes (hosszú homokpartja van). Visszafelé bementün Kalipado-ba a híres helyi Calliniko borászatba.Nagyon komoly pincészetük van,borkóstolóval egybekötött vásárlás lehetséges.
Este visszamentünk Laganasba a kikötőbe,ahol még kétszer láttuk a tekit.Ezután vacsi egy suvlakisnál(1 euro/nyárs)
Hatodik nap irány a nyugati part!Keri-ben megnéztük a nagy Görög zászlót(szeles időben betekerik!!)Innen csodaszép a kilátás,szinte az egyik legjobb naplemente néző hely.(aki nem akar beűlni a zászló alatt lévő tavernába,az menjen tovább az úton és 2 kanyarral feljebb van egy szintén gyönyörű naplementéző hely,le lehet ülni farönkökre...)
Innen irány Limnionas (nehezen megközelíthető gyönyörű tiszta vizü öböl,megéri lemenni!)Itt lehet szikláról ugrálni,úszkálni nagyokat,enni a helyi tavernában (Sült feta 4 euro,suvlaki tál 6 euro).Ezután megnéztük a sziget legöregebb olajfáját Exo Hora-ban.Káprázatosan nagy,nem láttam még ekkora olívatörzset.Ezután irány a híres Navaggio kilátó!Nem semmi innen a kilátás!
Szinte a lélegzetem is elállt amikor kiléptem a felújított kilátóba és körbe néztem.Voltam már rengeteg helyen de nagyon ritkán éreztem ehez hasonlót....Nagyon szép!Innen Kampi-ba mentünk a nagy kereszthez,(innen is csodálatos a naplemente),hazafele Killiomenos főterén agy nagy fügefáról belakmároztunk,majd megint Zakynthos város(nagyon jót lehet sétálni a kikötőben és a városi élet sem semmi + finom a grillezett kukorica a helyi árusnál!!)
Hetedik nap Xigia Caves-ben kezdtünk.Ez a sziget Észak-Kelet-i részén van.Ez egy gyengén kénszagú fürdő,a tengerből feltörő kén miatt(állítólag jótékony hatású a szervezetre...)Nagyon lejtős út vezet ide,de megéri lemenni,gyönyörű öböl ez is.(apró kavicsos,gyorsabban mélyülő part,viszont kristálytiszta a víz)
Ezután elmentünk Askos-ba,ahol egy állatfarm található.Itt etettünk őzikét,mosómedvét,kezünkbe adtak egy teknőst is,klassz hely (belépő:8,5 euro/fő)
Innen a sziget leg északibb pontjára mentünk a Schinari Cape-ra,van itt egy világító torony,szélmalmok és innen látszik a legjobban Kefalónia is.(sziklás a partja).Ezután St.Nicholas Port-ra mentünk fürdeni(apró kavicsos,gyorsan mélyülő kis öböl/kikötő).Innen vissza Alykes-be,fürdés majd megnéztük a sólepárlót(a város végén van a tengertől kb 100 m-re.)
Nyolcadik nap Dafni-ra mentünk.(hosszú homokos part,sziklákal körbevéve,meredek rossz minőségű út visz le,de megéri lemenni)Egész nap itt maradtunk,nagyon szép hely.Este elmentünk Keri-be naplementét nézni-klassz volt!Hazafele megáltunk Kalamaki városban sétálni és vacsizni.Itt vettünk egy üveg Glikopati bort (a fent említett Calliniko borászat egyik remeke,dessert bor,olyan mint a tokaji aszu,van fehér és vörös is belőle,nem lehet kihagyni!)
Kilencedik nap Kaminián kezdtünk(homokos keskeny part),majd Marathia beac-en fürödtünk(sziklafalas vad strand),majd Keri beach.Késő délutá Kalamaki strandján szedtünk rengeteg kagylót(igaza van annak aki azt állítja hogy mindig van egy szebb kagyló a meglévő ezernél...)
Tizedik nap elmentünk Alykes-be,ahol kinéztünk egy kis hajót ami megy Navaggio-ra.Találtunk is egyet,4 órás út,kikötött a Navaggio-ba(Shipwreck),kb 50 perc fürdés,ezután visszafele megált a Blue Caves barlangoknál ahol szintén fürödtünk és ugráltunk a hajóról,majd a Xigia Caves-nél is tartottunk egy nagy fürdést.(20 euro/fő) Mindenkinek a kis hajót ajánlom,sokkal nagyobb az esély hogy ki tud kötni a Navaggio-ban.
Miután visszaértünk Alykes-be,fürödtünk egyet majd átmentünk Tsilivi beach-re sétálni és ismét fürdeni.Este átmentünk Agios Sostis egyik legjobb tavernájába,itt a fórumon dícsérték sokan:El Greco.Nem hazudtolta meg magát!Vörös márna,stifado,….nagyon jó a konyha,ajánlom mindenkinek(átlag vacsora 2 főnek:kb30 euro)
Tizenegyedik nap reggel St.Nicholaos hosszú,széles homokpartján kezdtük a fürdőzést.Innen Akti Kaminia kis öblébe mentünk
(ha itt fogyasztasz a bárban,ingyenes a napágy és napernyő!!!)Este Argassi (itt ajánlom a Gyropolis tavernát,iszonyú finom és nagy a haltál/9.5 euro / és a musaka,kleftiko is nagyon ízletes!!!)Késő este megint irány a főváros….
Tizenkettedik nap Porto Vromi-ban kezdtünk,ami egy szép kis öböl/kikötő,innen is indulnak kishajók mindenfelé.Hidegebb a víz,de szép tisza.Majd megint Alykes,este megint Argassi….
A további napokon még rengeteg helyre visszamentünk,fürödtünk sokat és élveztük a helyi tavernák csodálatos ízvilágát.
Nagyon gyorsan eltelt ez a két hét,mi is nehéz szívvel hagytuk el a szigetet!
Ottlétünk alatt sajnos volt két nagy erdőtűz is,az egyik Laganas és Kalamaki között,a másik Keri után a főút mellett,iszonyú nagy volt a pusztítás,de le a kalappal a tűzoltók előtt,megfékezték!Még repülőkkel is oltották a hegyet,álltunk a Kalamaki strandon több száz nyaralóval és szurkoltunk a tűzoltóknak!
Röviden ennyi.Ha bárkinek lenne kérdése,szívesen válaszolok rá,írjatok nyugodtan.
Szia Sancho!
Ahogy mondod,jobb lenne kint!Annyira hamar el tud telni az a pár nap amit az ember lazítással,új dolgok megismerésével tölt...De nagyon örülök hogy rengeteg olyan ember vesz körbe aki úgy érez mint mi a párommal és hogy szinte mindenkit elkap az a varázslatos érzés (bármerre járjál Görögországban)hogy ott otthon vagy,hazatértél!Ha lenne egy Görög rajongók klubja,biztos csatlakoznánk hozzá....
Üdv :Laci
Vasárnap értünk haza Zakynthosról. Egy kis élménybeszámoló:
A Holiday Lines-el utaztunk busszal, a 24 órás buszozás szerintem abszolút kibírható, a sofőrök nagyon jól vezettek. A Blue Waves apartmanházban volt a szállásunk, ami csodálatos volt!!! Minden nap takarítottak, a tengerpart pedig pár méterre volt. A berendezés modern, szerintem a konyhasarok felszereltsége is elegendő.
Mindenképpen bérelni szerettem volna járművet, de a robogóról lebeszéltek, mert az utak igen csúszósak, végül inkább befizettük a fakultatív programokat. A kinti Maya Travel szervezte az utakat, főleg a Grand Tours-os magyar utasokkal mentünk együtt.
Hétfőn voltunk az egész napos hajós szigettúrán (28 EUR), egy nagyon szép kalózhajóval kerültük meg a szigetet. Elhaladtunk a kék barlangok előtt, kétszer álltunk meg fürdeni először Xigiánál, a második helyre már nem emlékszem. Mivel szép időnk volt ezért nagyon nagy szerencsénk volt és kikötöttünk a Navaggio öbölben. Felejthetetlen élmény volt, a part gyönyörű, szinte hihetetlen, mintha egy filmben lettünk volna
Nem bántam meg, hogy befizettük, hiszen magyar nyelvű idegenvezetés volt, így sok infót kaptunk a szigetről. Az idegenvezető előre jelezte, hogy vigyünk magunkkal szendvicset és innivalót, mert a hajón nagyon drága. Akik előző héten nyaraltak, sajnos nem kötöttek ki az öbölben az időjárás miatt, így nekik nem tetszett annyira ez a kirándulás. A hajóút reggel 9-től fél 6-ig tartott.
Kedden van a buszos szigettúra (28 EUR), de mi erre nem mentünk el.
Szerdán van a görög est (28 EUR ebbe benne van a kaja is), megmondom őszintén ez annyira nem tetszett nekünk, mert annyira nem vagyunk oda a görög zenéért és kaja is szörnyű volt, de minden ember más, ízlések és pofonok. Mi ide inkább a hely miatt fizettünk be, ugyanis a vendéglő Kampi-ban van egy szikla tetején, ahonnan a kilátás fantasztikus, a naplemente pedig gyöngyörű!
Csütörtökön van a Kefalóniai kirándulás (50,-EUR), ha jól tudom 15 fő felett indítják el, nem tudom, hogy volt-e, mi ide sem fizettünk be.
Pénteken fél 9-től 14 óráig Kaiki hajókiránduláson voltunk (26 EUR ebéddel), egy kis hajóval mentünk el a Keri barlangokhoz, ahol 1 órát úszkálhattunk, majd kaptunk egy kis ebédet, ezután elmentünk a Teknős szigethez, itt is 1 órát úszkáltunk, majd teknőslesre mentünk.
Hát a teksnősles... már bocsánat, de szerintem ez állatkínzás!! Mi is befizettük, de sajnáltam a teknősöket, akiket szinte üldöznek a hajók!
Helyette mindenkinek ajánlanám, hogy reggel 8 óra felé menjen ki az Agios Sostis-i kikötőbe és nézze meg ott a tekiket, nekünk mind a két teki ott volt az egyik reggel, aranyosak voltak, kergetőztek.
Mivel 3 programba befizettünk, így "ingyen" mehettünk a péntek esti Zakynhosi városnézésre, ahol megnéztük Agios Dionysos templomát, pont akkor nyitották fel a koporsóját mikor ott voltunk.
Nyaralás előtt mindenképpen autót vagy robogót szerettem volna bérelni, de végül nem bántam meg, hogy a fakultatív programokra fizettünk be. Hozzáteszem Laganas városában rengeteg utazási iroda hirdeti ugyanezeket a programokat, sokkal olcsóbban, de így magyar idegenvezetéssel jobbanak láttuk ezekre elmenni.
Voltunk a Cameo szigeten is, 4 EUR a belépő amit le lehet fogyasztani, kb. egy frappé ára.
Strandolni inkább Kalamaki felé jártunk, mert itt már nem olyan zsúfolt a tengerpart, ide a törölközőt csak úgy leterítettük és a víz is tisztább itt. Egyik nap pont akkor "keltették" ki a teknősöket a tojásból, kettőt is láttunk, ahogy éppen a tengerbe terelgetik őket.
Sokan ajánlották a Panos éttermet, tényleg nagyon finom a kaja és olcsó is, mi is kaptunk ajándékba előételt és desszertet is, de sajnos csak késő délután nyit ki, többször voltunk 2 óra felé arra és akkor még zárva volt. A Blue Waves-el szemben lévő sarki éttermet nem ajánlom, soha nem ettem még ennyire rossz gyrost pitában
Sancho! Köszi az étterem tippet! Nagyon finom volt a kaja a Panosban!! Ittunk Mytost az egészségedre!!
Mielőtt beültök kajálni érdemes mindenhol szétnézni, csak a frappét tudom felhozni példának ami a Blue Waves étteremben 3,5 EUR, pár méterrel odébb 2,5, de a Horizon étteremben már csak 2 EUR.
Felejthetetlen hetet töltöttünk a szigeten, az utazási irodát és a szállást is csak ajánlani tudom!
Kedves vivien64! nagyon jó időnk volt, 1 nap volt egy kis felhő,de akkor is meleg volt. A tenger is jó volt. Tetszett a sziget is, már nincs annyi angol.. Szerintem megérte most menni.
Nagyon klassz a beszámolód, iagzán nem lehet mondani, hogy otthon ültetek De ez a jó. Mi is minden nap mentünk valahova és csináltunk mindenfélét. Mi is nagyon szeretünk tekeregni és minél több dolgot megismerni. Sajnos az idő tényleg nagyon gyorsan eltelik. A görög imádok klubja már itt is van a fórumon, hiszen itt mindenki imádja ezt az országot Én nagyon sok embert ismerek személyesen is, mert volt hogy szerveztünk találkozót és összejöttünk valahol egy jó kis beszélgetésre és kép, video nézegetésre
Mindenesetre amikor van időm lemegyek görörg táncházakba és itthon is görög zenéket hallgatok
Meg persze van még egy doboz Mythosom és egy pár üveg Mavrodaphne-m és egy kis cipourom is
Örülök, hogy jól érettétek magatokat és a Panos bejött. Mi minden nap ott ettünk, mert egy nagyon kedves és családias hely ráadásul a kaja is nagyon finom
Szia Sancho!
Nekünk is van egy üveg fehér Glikopate borunk,sajna Mythos nem fért el a csomagban(Így is örültem hogy a reptéren nem szóltak a túlsúlyos bőröndünkért ami 32 kg. volt...)Ha iszod a mythost,gondolj ránk!!!
Szia Orsi!
Klassz a beszámolód,ti sem nagyon unatkoztatok,bár azt ott nem is lehet.
Irigyellek egy kicsit a kistekik miatt,bárcsak akkor is keltek volna ki tojások,amikor mi ott vagyunk...
Ha már éttermekről van szó,akkor én nem ajánlom a Tasos nevű helyet,ami a Blue Waves-nél van.
Mivel gyomorbeteg vagyok,így már akkor kétségbeestem,amikor mondta az idegenvezető a járványt,hát még akkor,amikor rossz lett a gyomrom a vacsi után....de nem a járvány miatt,hanem a szar étel miatt!
Ez igen! Tudtok ám élni!
Ennyi élményt??? Ja kérem a 2 hét az 2 hét..
nagyon jó áron foglaltátok a Hotelt!
Nálunk sajnos nem kötött ki a hajó de nem is lehetett
volna 1,5 m-es hullámok voltak senki nem volt kint akkor
de pár napra rá sem, szél volt hiába...ez a mi formánk
de összességében nagyon jó volt, én már most visszamennék!!
Nagyon sok és szép élménnyel tértetek haza
Hát elhiszem, most meló ezerrel és jön a depis őszi, téli időszak de nem szeretem jobba nyár nem???
Köszönöm kérdésed,most van a fotósnál a gép, mondtam neki,hogy a lányom első amatőr képei úgy álljon hozzá, hát nem tudom mi lesz belőle??-majd megírom
Nem tudom,hogy jövőre kijutunk-e valamerre, mert tudod azért 3-nak nem olcsó mulatság de nem lehetetlen...a párom légkondit akar, meglátjuk mkire futi majd de én az utazás mellett voksolok mindíg, kész agyrém
Szivem szerint visszamennék ide is, jó pár hely van még amit meg kellene nézni, tudod mi nem voltunk Porto Vromiban, Limionasban stb...nem kötött ki a hajó.látod akik mostanában voltak nekik szerencséjük volt
További jó töprengést kívánok nektek, most lesz rá időnk a télen
Csicso én ugyanígy éreztem mint te, hazaérkezésünkkor..
mint egy kisgyerek lefelé konyult a szám,hogy visszamennék
Nagyon odavoltam!! De folyamatosan nézegetem a képeket, honlapokat így él bennem az élmény,mint olyan