Sziasztok!
Nekem Párizs borzasztó kellemes csalódás volt, főleg az ott élő emberek viselkedése. Pesten a közlekedési eszközökön, (de bárhol máshol) ha semmi tömeg nincs, akkor is fél óra alatt 5-en legalább fel akarnak lökni. Párizsban 8 napot töltöttünk és folyamatosan mentünk úgy, hogy senki nem jött nekem. Ha a metrón valaki táskája véletlen hozzám ért, azonnal mosolyogva bocsánatot kért. Ha segítséget kértünk, kivétel nélkül mindenki mosolyogva segített, sőt! Előfordult, hogy látva a bizonytalanságunkat önként ajánlottak segítséget. Az sem volt probléma, hogy nem beszélünk nyelvet. Vették a lapot rögtön és mutogattak.
A városban folyamatosan halad a hatalmas forgalom, de dugót nem láttunk. Pestihez hasonló tömeget a metrón csak hét végén tapasztaltunk.
Azt meg alig merem leírni, hogy ha véletlen nem volt ülőhely a metrón, azonnal átadta valaki a helyét. No itthon így még nem jártam. Pesten fiatalabbnak látszom? Elgondolkodtam egy kicsit a koromon, de azért is jól esett.
A metróhálózat szuper, 500 méteren belül biztos találsz lejárót és a bérlettel vagy 1 db jeggyel annyiszor szállsz át, ahányszor akarsz. Ami problémát jelenthet azoknak, akik nem szeretnek lépcsőzni, az a mozgólépcsők hiánya. Rengeteget kell lépcsőzni és elég nagy távolságokat kell időnként az átszállásnál megtenni. Két helyen találtunk sok száz méteres távolságot az átszállásnál (RER és metró átszállás), ott viszont mozgójárda van.
Sétáltunk az összes ismertebb kertben/parkban. Hát az egy kicsit csalódás volt, több virágra számítottam. A tavasziak már elnyíltak, a nyáriak meg még nem pompáznak.
A rengeteg egyéb látnivaló mellett érdemes kipróbálni a legújabb, 14-es számú metrót is. Ott minden csillog-villog és balesetmentes. Automata teljesen, vezetőfülke egyáltalán nincs. Egészen az elejére szálltunk és végig lestük az alagutat.
Most folytatom egy kicsit az elmaradt házi- és ház körüli munkát, mert senki nem végezte el helyettem, míg én Párizsban gyönyörködtem a látnivalókban.
Úúúú, Korzika??? Oda akartam én is szervezni a második nyaralásunkat... repülőjegyet is nagyon olcsón intéztem volna, de a szállás... megkérdezhetem neked mennyiért sikerült foglalni egy főre/éjszaka?
A foglalás még folyamatban van, hát tényleg elég magas áron vannak a szállások a szigeten...Nehezítésként még ráadásul a legtöbb helyen csak szombattól-szombatig adnak ki házat, igazodván az angol charterekhez. Mi kocsival mennénk Livornóból komppal, és persze nem szombaton...de azért remélem lesz hol aludni.
#1014802009-05-26 10:00:45 Válasz a #101475. hsz-ra
Döme!
Majd ha tudsz már mindent, kérlek írd meg hogy mennyibe kerül mindennel együtt a szállás, és hogy melyik az.
Nagyon szeretnék oda eljutni.
A Ruefa Reisen utazási irodában kaptam katalógust, abban néztem ki szállást Szardiniára, szerintem van ott Korzikára is, és elég jó áron volt, és lehet csak szállást foglalni.
Szerintem érdemes lenne őket megkeresned, hátha tudnak valami jót...
Tegnap mi is megérkeztünk a párizsi városnéző "túránkról". Jól éreztük magunkat, sok szép emléket gyűjtöttünk. Gyakorlatilag minden nap kimerülésig mentünk.
Az előbb írtam egy jó hosszú hozzászólást a tapasztaltakról, csak sajnos kidobott a rendszer mielőtt elküldtem volna. Ha lesz időm, megismétlem újra.
A lényeg, hogy jó volt, sok érdekes és szép dolgot láttunk. Mindenkinek tudom ajánlani Párizst, érdemes ellátogatni oda. Tervezem, hogy felrakok a héten pár képet is ide.
#1036242009-06-07 21:11:14 Válasz a #103622. hsz-ra
Kedves Szilvi!
Már tegnap este óta várom a jelentkezésedet, kíváncsi voltam rá, hogy nektek is annyira tetszett-e, mint nekünk. Örülök, hogy így volt. Azon is izgultam, hogy a repülőszerencsétlenség miatti ottani gyász esetleg rányomja a bélyeget a hangulatotokra.
Sikerült a terv szerint megnézni mindent, vagy esetleg túl is teljesítettetek?
Mesélj, merre jártatok, mit láttatok?
#1037242009-06-08 18:50:31 Válasz a #103659. hsz-ra
Kedves Éva, Era!
Szerencsére jól éreztük magunkat, állandó mozgásban voltunk. Rossz szokásunkhoz híven most is belehajszoltuk magunkat a mindent látnunk kell őrületbe.
Képzeljétek, a 4 napos Museum Passal 12 (!) helyen voltunk. Kicsit túlzásba vittük, utólag úgy gondolom.
Megmásztunk a Notre Dame tetejét és a Diadalív kilátójához vezető lépcsőket is (2x, nappal és este is). Megérte, mindkét helyről nagyon szép volt a kilátás. Firkamanó, sárga az Eiffel torony fénye. Lefotóztam jó párszor.
Kipróbáltuk a Batobusozást is a Szajnán, nagyon tetszett. Első vasárnapra nem volt bérletünk még, ezért a szajnai hajókázás szolgált tömegközlekedésként. Bármikor be-, és ki lehet szállni a napi jeggyel.
Voltunk Éva által javasolt hajókázáson is, viszont nagyon hideg volt, így nem sokáig bírtuk a fedélzeten. Mi is az este 10 órai indulást választottuk. Éva, képzeld, 11 órakor nem volt fényjáték az Eiffel toronynál! Pedig sokáig állt ott a hajó várva a kezdést.
Voltunk Versaillesben is, kipróbáltuk az ottani "kisvonatot". Azzal mentünk el a Nagy és Kis Trianon palotákhoz.
Voltunk a Marmottan múzeumben is. Ez nem volt a terv része, de nagyon teszettek Monet tavirózsás képei. Ide nem volt jó a Museum Pass (tudtuk előre). Mi nem tudtunk volna trükközni a Museum Passal, utolsó nap az egyik jegyszedő ráírta filccel a lejárat dátumát.
A Louvre kicsit csalódás volt a tömeg miatt. Azt hittem jobban megszervezik az egyes tárlatok látogatását. Így kicsit kaotikus volt. Engem többször meglökdöstek még ott is. Persze a külföldiek. Teljesen ledöbbentem attól, hogy sokon a műtárgyakkal fotóztatták magukat, én meg győztem kivárni, hogy csinálhassak egy képet végre.
Voltunk az egyiptomi kiállításon, az tetszett a legjobban, rengeteg képet készítettem róla. A Milói Vénuszt is lefotóztam.
Egyébként két hely volt ahol nem tudtuk élvezni a Museum Pass elsőbbségét, a Notre Dame és a Sainte Chapelle. A Notre Dame-nál mindenkinek sorba kellett állnia, még rá is kérdeztem külön. A Sainte Chapellenél pedig extra szigorú biztonsági ellenőrzés volt mindenkire nézve, még a szúró tárgyakat letétbe is kellett helyeznünk. Valószínűleg azért szigorúbb az ellenőrzés ott, mert az Igazságügyi Minisztérium udvarában van.
Idén a kedvencem a Notre Dame-i kilátó és a Notre Dame melletti kis park volt + a Batobus.
Voltunk a Disneylandben is. Nagyon jó volt, bár 2x majdnem szörnyethaltam a hullámvasútakon. Egy napos 2 parkra érvényes belépővel mentünk be mindkét parkba.
Tudtunk az Air France gép katasztrófájáról, meg arról is, hogy Sárközi a Notre Dame előtt tartott beszédet. Mi szerencsére akkor nem jártunk ott. A gyászt nem éreztük, csak reggelente a hírcsatorna nézése közben az étkezőben szembesültünk a hírekkel.
Mi is Air France-al utaztunk, de nem voltunk bennünk félelem hazafelé, pedig még egy kis légörvényben is volt részünk. Az Air France gép a CDG reptérre ment, így RER-t használtuk, nem busszal mentünk a városba. A RER jeggyel is át lehetett szállni.
Sok szép kertet láttunk gyönyörű rózsákkal (Rodin múzeum kertje, Jardin des Plantes (botanikai kert), Trianoni kastélyok.
Firkamanó, a Notre Dami kilátóba 26 év alatti EU polgároknak ingyenes a felmenetel. Ne hagyjátok ki, ha lesz rá időtök.
Azt tényleg meg kell szokni, hogy milyen sok nemzetiség él Franciaországban, nem is beszélve a külföldiekről. Nekem is kellett pár nap, mire természetesen tudtam kezelni.
Nagyon teszett, hogy rengetegen piknikeznek a parkokban, a Szajna és St. Martin csatorna partján. Esténként egy csomó fiatal találkozgat ott.
A Montmare busz nekünk nem nagyon tetszett, a Sacre Core környékén láttuk a legtöbb zűrös alakot, nem is sokat időztünk ott.
Az Eiffel toronyba első vasárnap nem jutottunk fel, mert akkora volt a tömeg. Sok külföldi használta ki a pünkösdi hétvégét. Végül indulás előtt szombat délelőtt akartunk femenni, de legyőzött minket a fáradság és inkább tovább aludtunk. Jól is tettünk, aznap esett az eső + Obama elnök felesége és lányai akkor mentek fel a toronyba.
Korábban már mindketten jártunk fennt, Párizst meg a Notre Dame és a Diadalív tetejéről is jól láttuk, így annyira nem hiányzott.
Voltunk a Le Burgert repülős múzeumban is. Nekem ott a kiállított Concorde gépek tetszettek a legjobban, be is lehetett menni.
Összegezve, jó volt, szívesen visszamennék bármikor, viszont akkor már csak a kedvenceinkre fókuszálnánk. Végül is a Pass Navigo 10 évig érvényes, csak fel kell tölteni. Firkamanó, ellenőröket sehol sem láttunk.
Firkamanó, ajánlom a piknikezés kipróbálását is, mi is kipróbáltuk, igaz csak padon ülve, nem a fűben.
#1037452009-06-09 08:05:52 Válasz a #103724. hsz-ra
Szia Szilvi!
Jó sok helyen voltatok, ez nagyon szuper!!
Mi is olyan típusú emberek vagyunk, hogy azonnal mindent látni akarunk, nap végén általában már menni sem tudok annyira fáj a talpam (pedig sportcipőben vagyok).
Rodin kertjére kíváncsi vagyok nagyon, ugye jól tudom, hogy az ingyenes? És pontosan hol van?
A Notre Dame-ba ingyenesen fel tudok menni? Wow!!! Akkor ki nem hagyjuk. És 26 év felettieknek mennyibe kerül, azt nem tudod?
Versaillesbe is el akartunk múltkor menni, de a Disneyland elvett egy egész napot így nem maradt arra is időnk. És sajnos most sem lesz, mert egy-két dolgot be kell pótolnunk.
A Pantheont láttátok? Én arra vagyok nagyon kíváncsi, mert Rómában lenyűgöző volt, és képen úgy láttam, hogy Párizsban is hasonló van.
Mi inkább csak kívülről szeretjük nézni ezeket a látványosságokat, belülről nem nyűgöz le, így szerintem nekünk nem érné meg olyan kártyát venni.
És a Diadalívre mennyibe kerül a felmenetel?
Nem is tudtam volna, hogy AirFrance géppel mentetek. Én biztos rettegtem volna, de én már csak ilyen vagyok.
Megkérdezhetem, hogy mennyibe került a repülőjegy?
Azt a társaságot soha nem nézem, mert drágának találom, de lehet hogy mégsem az??
#1037682009-06-09 08:52:03 Válasz a #103745. hsz-ra
Szia!
A Notre Dame-i belépő 8 Euro, a Dídalívre pedig 9 Euro. Ezek részei a Museum Passnak, mi azt használtuk itt is. Csigalépcsőkön kell felmászni mindkettő kilátóhoz.
A repülőjegy nem a legolcsóbb (38E/fő), bár amikor foglaltam a Pelikan.hu listája szerint a legolcsóbb volt, fapadost pedig azokra az időpontokra nem találtam. Sajnos nekünk mindig nagyon behatárolt az időnk, szabadságunk, így nem nagyon tudok egy-egy napot csúsztatni, hogy kedvezőbb legyen olcsóbb légitársasággal.